Başbakanlık'tan, Türk tarihinin tartışmalı ismi Enver Paşa hakkında sürpriz mesaj
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinin tartışmalı figürlerinden Türk komutan ve siyaset adamı Enver Paşa'nın bugün 95'inci yıldönümü.
Çok genç yaşta imparatorluk ordularının başkumandanı olan Enver Paşa, mareşallığa ulaşacak kadar uzun süre yaşayamadı.
4 Ağustos 1922’de Tacikistan’da, Kızıl ordunun kuşatmasını yarmak isterken şehitlik mertebesine ulaştı.
Enver Paşa, Sarıkamış faciası, İttihat ve Terakki’yi kurması, Bâb-ı Âli baskını ve Ermeni tehcirindeki rolü nedeniyle Türk tarihinin tartışılan isimlerinden biri olageldi.
Paşa’nın, imparatorluğu ayakta tutmak için verdiği mücadele; Çanakkale Savaşı'ndaki kahramanlıkları, Kut-ül Amare zaferindeki rolü, Kafkasya ve Orta Asya Müslümanlarının bağımsızlığı için şehitlik makamına ulaşma pahasına verdiği mücadele ise pek gündeme gelmedi.
GÜNAHLARIYLA, SEVAPLARIYLA BİR OSMANLI ASKERİ
Enver Paşa, bu tartışmalı kimliği nedeniyle tarihin silinen sayfalarında yerini almaya başlamışken, Başbakanlık'tan bugün çok çarpıcı bir hamle geldi.
T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, sosyal medyada yayınladığı bir mesaj ile Enver Paşa'yı vefatının yıldönümünde andı.
4 Ağustos 1922’de şehit olan 1. Dünya Savaşı Osmanlı Orduları Başkomutan Vekili Enver Paşa'yı rahmetle anıyoruz.https://t.co/eTzgBY7xDl pic.twitter.com/79wpMsUnCj
— Başbakanlık Byegm (@Byegm) 4 Ağustos 2017
Mesajda, "4 Ağustos 1922’de şehit olan 1. Dünya Savaşı Osmanlı Orduları Başkomutan Vekili Enver Paşa'yı rahmetle anıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
İşte Paşa'nın 5 fotoğrafına da yer verilen o mesaj;
ENVER PAŞA'NIN VEFAT YIL DÖNÜMÜ
1. Dünya Savaşı Osmanlı Orduları Başkomutan Vekili Enver Paşa'yı vefatının 95. yılında rahmetle anıyoruz.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Osmanlı asker ve siyaset adamı Enver Paşa, 4 Ağustos 1922’de Pamir Dağları’nın eteklerinde Bolşeviklere karşı yapılan bir çarpışmada üzerine açılan mitralyöz ateşiyle şehit oldu.
Enver Paşa, II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı, İtalyanların Trablusgarp’ı işgal etmesi üzerine önderlik ettiği gönüllü subaylarla birlikte bölgeye giderek direnişi örgütledi. Balkan Savaşları’nın başlaması üzerine tekrar yurda dönen Enver Paşa, Edirne’yi Bulgar işgalinden kurtararak “Edirne’nin 2. Fatihi” unvanını aldı.
1. Dünya Savaşı yıllarında "Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili" sıfatıyla askeri politikayı yönetti.
1. Dünya Savaşı’nın ardından Türkistan’a giderek Bolşeviklere karşı Korbaşılar Hareketi’nin liderliğini üstlendi. Tacikistan’da medfun olan naaşı Türkiye’nin girişimleri ile 3 Ağustos 1996'da ülkemize getirilerek devlet büyüklerinin ve halkın katıldığı törenle Abide-i Hürriyet Meydanı’na defnedildi."
- ENVER PAŞA KİMDİR?
22 Kasım 1881 yılında İstanbul'da doğan Enver Paşa 4 Ağustos 1922'de şehit oldu. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Türk asker ve siyaset adamı.
İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurucu ve önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Babıali Baskını adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askeri ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında "Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili" sıfatıyla askeri politikayı yönetmiştir.
1. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine, Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirme amaçlı pek çok mücadelelerde bulunmuş, Sovyet hükümetinin desteğini kaybettikten sonra Orta Asya Türklerini, Rus işgaline karşı ayaklandırmak amacıyla gittiği Türkistan'da Bolşevik Ruslar'a karşı yaptığı bir çatışma sırasında şehit olmuştur. / SuperHaber