Hemoroid rahatsızlığı, halk arasında basur olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar arasında oldukça sık karşılaşılan ve makat hastalıkları arasında yer alan basur tedavisi uzman kişiler tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Kişilerin günlük yaşam kalitelerinin düşmesine neden olan basur, farklı boyutlarda meydana gelebilmektedir. Makat bölgesindeki toplar damarların formlarının bozulmasından dolayı meydana gelen basur rahatsızlığının tedavisi için hangi bölüme randevu alınması gerektiği ise, kişiler tarafından sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Basur tedavisi için gidilecek bölüm, genel cerrahi bölümüdür. Bazı kişiler, bu rahatsızlık için üroloji bölümlerini düşünse de basur teşhis ve tedavisinin gerçekleştirildiği bölümler genel cerrahi bölümleridir. Genel cerrahi bölümlerinde görev alan doktorların genel muayenelerinin ardından, rahatsızlığın boyutuna göre proktoloji uzmanlarına yönlendirme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Basura Hangi Bölüm Bakar?
Hemoroid rahatsızlığı günümüzde yaygın olarak görülmektedir. Peki, basura hangi bölüm bakar? Basur neden oluşur, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Merak edilenleri inceleyebilirsiniz…
Basur Neden Oluşur?
Basur oluşumu genel olarak makat bölgesindeki toplar damarların genişlemesi nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kadın ve erkeklerde sıklıkla karşılaşılabilen bu rahatsızlık, makat bölgesindeki toplar damarların çevresini saran bağ dokularının gevşemesi nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir. Meydana gelen bu durumu tetikleyen unsurla ise, basur oluşumunun nedenleri arasında yer almaktadır. Basur oluşumuna neden olan başlıca etmenler şu şekilde sıralanabilir;
· Kişilerin kabızlık sorunu yaşaması,
· Kabızlık sorunu nedeni ile uzun süreler boyunca oturur vaziyette kalmak ve makat bölgesini zorlamak,
· Kişilerin gün içerisinde uzun süreler boyunca hareketsiz kalması,
· Kişilerin aşırı kilolu olması,
· Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme programına sahip olunması,
· Su tüketiminin yeterli düzeylerde olmaması
Basurun Belirtileri Nelerdir?
Basur vücuttaki bazı tepkimeler ile kolaylıkla kendini belli edebilmektedir. Sindirim sisteminin düzensiz çalışmasına bağlı olarak gelişme gösteren basur, kişilerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi, spor aktivitelerine özen göstermesi ve düzenli bir şekilde vücudun ihtiyaç duyduğu su desteğini sağlaması ile önlenebilmektedir. Basurun belirtileri, basurun evrelerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu doğrultuda basurun belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
· Birinci evredeki basur, makat bölgesinde meydana gelen kanamalar ile kendi belli etmektedir.
· İkinci evredeki basur, kanama ve bu bölgede meydana gelen aşırı kaşınma ile kendini belli etmektedir.
· Üçüncü evredeki basur, kanama ve kaşıntı ile birlikte makat bölgesinde meydana gelen akıntı ile kendini belli etmektedir.
· Dördüncü evredeki basur ise, tüm bu semptomların yanı sıra kişilerin ağrıya maruz kalmasına da neden olmaktadır.
Basur Teşhisinin Yöntemleri Nelerdir?
Basur tanısı için uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Basur teşhisinin yöntemleri arasında ilk olarak fiziksel muayene gelmektedir. Kişilerin semptomları ve bu semptomların ne zaman görülmeye başlandığına dair bilgiler doktorlar tarafından öğrenilmektedir. İlk olarak gerçekleştirilecek olan fiziksel muayenelerin neticesine göre doktorlar parmak ile muayene aşamasına geçiş yapmaktadır. Bu aşamada, kas dokuları, şişme ve tahriş gibi sorunlar gözlemlenmektedir. Bu yöntemler, dış basur teşhislerinde kullanılmaktadır. İç basur teşhislerinde ise, rektoskopi ya da proktoskopi yöntemleri teşhis için uygulanmaktadır.