Batı cephesinde yeni bir şeyler var: AB’den ayrılık sesleri yükseliyor

Meşhur romandır ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ Sonradan filmleri de çekilen ve 1929 yılında Erich Maria Remarque tarafından yazılan roman savaşın korkunçluğunu ve anlamsızlığını ele alıyor. Bu kitap adı klişe haline geldi ama bugünlerde Avrupa Birliği’nde yani Batı cephesinde yeni bir şeyler var. İşte detaylar...

Daha önce İngiltere Avrupa Birliği’nden Brexit adı verilen oylama ile çıkmıştı. Şimdi Fransa’da ilk tur seçimler yaklaşırken yeni bir ayrılık tartışması yükselmeye başladı. Batı’da ülkeler yıllarca sırtını NATO’ya dayayarak savunma alanına yatırım yapmadı.

Batı cephesinde yeni bir şeyler var: AB’den ayrılık sesleri yükseliyor

Buraya harcayacakları parayı sosyal refaha harcadılar ve zengin Batı durumu ortaya çıktı. Ama artık Ukrayna-Rusya savaşı gösterdi ki, ülkeler kendi güvenliklerini sağlamak zorundalar. NATO ya da Amerika her derde deva olmuyor. Bu nedenle Avrupa Birliği’nin ekonomi motoru Almanya bile savunma sanayine ağır yatırımlar ve siparişler vermeye başladı. Örneğin ünlü Alman şirket Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar euro değerinde topçu mühimmatı siparişi aldı. 8.5 milyar Euro topçu mühimmatı inanılmaz büyük bir rakam. Bu Batı ordularının tamamen köhnemiş durumda olduğunu gösteriyor. Ellerinde hiç bir şey yok.Yıllarca savunma harcaması yapmayıp refah için harcadılar. Şimdi işler tersine dönmeye başladı. Bir diğer kritik gelişme ise Fransa’da yaşanıyor. Tıpkı Brexit gibi şimdi Fransa’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasını savunan Frexit endişesi büyüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un başarısız Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası riskli bir şekilde Meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından ilk tur seçimleri bu hafta sonu, ikinci tur ise 7 Temmuz tarihinde yapılacak. Hatırlanacağı üzere, Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi Avrupa Birliği seçimlerinde oyların yaklaşık %32'sini alarak Macron'un merkezci ittifakını (%15) ezici bir şekilde yenmişti. RN, kadın oylarının %30'unu alarak 2019 AB seçimlerine göre 10 puanlık bir artış sağladı. RN partisi ve müttefikleri, İpsos anketine göre parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların %35,5'ini alarak önde görünürken, Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakının %29,5 oy oranı ile ikinci sırada yer alırken, Macron'un merkezci ittifakı ise oyların %19,5'ini alarak üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağın galibiyeti tıpkı Brexit gibi Frexit'i de gündeme getirebileceğinden endişe ediliyor. Bu da Avrupa Birliği’nde yeni krizleri beraberinde getirecek gibi görünüyor.

İNGİLTERE'DE KARIŞTI

Yurtdışı piyasalarda gözler Fransa'ya çevrilirken, seçimler için geri sayımda olan İngiltere'de Başbakan Sunak'ın da işinin kolay olmadığını not etmek gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarın ardından seçimlerde önemli oy kaybı yaşayacağını ve İşçi Partisi'nin seçimden ilk sırada çıkacağını işaret ediyor. GBPUSD partisi 1,2640 seviyesine gerileyerek benzer bir şekilde dolar karşısında düşüşünü beşinci haftaya taşıdı.

Batı cephesinde yeni bir şeyler var: AB’den ayrılık sesleri yükseliyor ile ilgili etiketler ekonomi Avrupa Birliği NATO
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.