Batı hayran kaldı: Çelik Kubbe büyük potansiyel taşıyor
Türkiye’nin kendi teknolojisiyle geliştirdiği ve dünyada birkaç ülkenin sahip olduğu çok katmanlı hava savunma sistemi Çelik Kubbe, düşmanları olduğu kadar ticari rakipleri de endişelendirdi. Amerika merkezli haber şirketi Al-monitör, Çelik Kubbe konusunda geniş bir araştırma yayımladı.
“Türkiye'nin Çelik Kubbe savunma sistemi: Büyük potansiyel, zorlu uygulama” başlığıyla verilen yazıda Türkiye'nin yeni entegre hava savunma sistemi "Çelik Kubbe", ülkeyi koruma ve sonunda balistik füze savunma platformu olarak da hizmet etme yeteneğine sahip ve bu sayede Türk insansız hava araçlarının gösterdiği ihracat başarısının benzerlerini yarattığı belirtildi.
Haberde şöyle denildi:
“Yıllarca Çin ve ABD hava savunma sistemleri arasında gidip geldikten ve ardından iki batarya Rus yapımı S-400 satın aldıktan sonra, Türkiye nihayet kendi teçhizatını kullanarak semalarını korumaya hazır, ancak uzmanlar zorlukların beklediği konusunda uyarıyor.
Türk hükümetinin Savunma Sanayii Yürütme Komitesi, ülkenin yeni entegre, çok katmanlı hava savunma sistemi olan "Çelik Kubbe"yi 6 Ağustos'ta tanıttı.
Aylak mühimmatlar — "kamikaze dronları" olarak da adlandırılır — birinci şahıs görüşlü dronlar, kısa menzilli roketler, seyir füzeleri ve balistik füzeler, Ukrayna, Irak, Suriye ve İsrail-Filistin de dahil olmak üzere Türkiye'nin etrafındaki geleneksel ve asimetrik savaşın kritik bir parçası haline gelirken, Türk hükümeti hava ve füze savunmasında müttefik ülkeler için uygun fiyatlı üst düzey platformlar oluşturmak istiyor.”
Türkiye’nin askeri sanayisinin güçlü olduğunun vurgulandığı haberde,
“Son yıllarda adından söz ettiren ve 2023'te 5,5 milyar dolar değerinde mal ve hizmet ihraç eden ve bu yıl 7 milyar doları aşmayı hedefleyen Türkiye'nin güçlü askeri-endüstriyel kompleksi için bile, tam teşekküllü bir hava ve füze savunma sistemi inşa etmek kolay olmayacak” yorumu yapıldı.