Batılı ülkeler Rusya ambargosunu el altından kendisi deliyor

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’nin Rusya’ya ambargo uygulamasını isteyen Batılı ülkeler, kendi kurallarını delmekte herhangi bir ahlaki sorumluluk hissetmiyor. İşte detaylar...

BRICS üyesi Rusya, ABD yaptırımlarına rağmen ham petrolünü aracıların yardımıyla Batı'ya satıyor. CERA'nın yeni raporuna göre Rusya, aracılar aracılığıyla Batı ülkelerine yaklaşık 2 milyar dolar değerinde petrol sattı. Bu petrolü de uzun süre Yunanistan gemileri taşıdığı ortaya çıkmıştı.

Rusya, ABD yaptırımlarından kaçınmak için Hindistan ve Çin'in yardımını kullandı. Ayrıca Rusya, ham petrolünün çoğunu Türkiye'ye sattı ve Türkiye de bu emtiayı Batı'ya gönderdi. Aslında burada Türkiye’nin BRICS’e katılım başvurusu yapmasının ne kadar yerinde olduğu kendini gösterdi.

Batılı ülkeler Rusya ambargosunu el altından kendisi deliyor

CERA araştırması, çoğunluğu Avrupa'dan olmak üzere Batılı ülkelerin Türk rafinerilerinden alımlarını artırdığını buldu. Kpler analizine göre, Hindistan yaklaşık 89.000 varil Rus petrolü aktardı.

Geçen yıl, Suudi Arabistan da indirimli fiyatlarla Rus petrolü satın aldı ve tüm Avrupa'da akladı. Bu hareket, ABD yaptırımları nedeniyle diğer ülkelerin daha ucuz fiyatlardan petrol satın almasına yardımcı oluyor. Hem Türkiye hem de Suudi Arabistan BRICS'e katılırsa, Rus petrolünün Avrupa'ya hareketi yaygın bir olay haline gelebilir.

BRICS dışında, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bile ABD yaptırımları ortasında Rusya'ya petrol anlaşmaları sağlaması için destek sağladı. GCC ülkeleri arasında Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman yer alıyor. Tüm Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri petrol zengini ve her yıl ABD ve Avrupa'ya milyonlarca varil petrol ihraç ediyor.

Orta Doğu artık ABD doları ile birlikte petrol işlemlerinde Çin yuanını kabul etmeye açık. Bu, BRICS üyeleri Rusya, Çin ve Hindistan'ın sınır ötesi işlemlerde yerel para birimlerini öne çıkarmasını sağlıyor. BRICS, petrol anlaşmaları için ABD doları ile bağları koparmak ve yerel para birimleriyle ticaret yapmak istiyor.

Batılı ülkeler Rusya ambargosunu el altından kendisi deliyor ile ilgili etiketler ekonomi ABD Rusya BRICS Suudi Arabistan
GÜNÜN VİDEOSU

Suriye'de sokak ortasına füze saldırısı: Ölü ve yaralılar var!

Suriye'nin başkenti Şam'da bir araca düzenlenen füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.