Baykar arsayı aldı: Haluk Bayraktar’dan Ukrayna’da üretim için kritik açıklama

Türkiye bir yandan Ukrayna’nın altyapısını yenilemek için 300 milyar dolara ulaşması tahmin edilen anlaşma imzalarken bir yandan da Bayraktar İHA ve SİHA’ların bu ülkede üretilmesi için kritik adımı attı. Bayraktar İHA’ların üretimini yapan Baykar, fabrika için arsayı aldı.

Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Ukrayna merkezli 1+1 kanalının sorularını yanıtladı. Yayında İHA’lar konusunda Türkiye-Ukrayna işbirliği ve Baykar Teknoloji’nin Ukrayna’da açacağı üretim tesisi üzerine Haluk Bayraktar, ”Öncelikle, Türkiye ve Ukrayna arasında stratejik düzeyde işbirliği var, 2011’den bu yana ülkelerimiz arasında yüksek düzey stratejik konsey var. Havacılık ve Savunma alanında Türkiye ve Ukrayna arasındaki iş birliği Bayraktar TB2’nin Ukrayna envanterine girmesinden sonra hızlandı. Her iki tarafın da fayda gördüğü bir model. İki taraf için bağımsız bir tedarik zinciri oluşturuldu ve iki taraf da kendine yeterlilik sağlamış oldu. Ukrayna’da fabrika projemiz var ki bu Ağustos 2019’da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Baykar’ı ziyaret ettiğinde başlamıştı. Türkiye’ye ziyareti kapsamında Baykar’ı ziyaret ettiği sırada Ukraynalı operatörler TB2 ile Türkiye’de eğitim görüyordu. Buradaki altyapımızı görünce ‘Ukrayna’ya bir fabrika projesine başlayabilir misiniz?’ diye sordu. Burada yanlızca üretim olmayacak aynı zamanda bu teknolojiler üzerine araştırmalar da yapılacak. O zamandan beri bu projeye başladık ve proje devam ediyor” dedi.

KAZAN KAZAN ANLAŞMASI

Bayraktar, Ukrayna’nın motor teknolojisinde ileride olduğunu belirterek, Akıncı İHA’da Ukrayna motorlarının kullanıldığını söyledi. Haluk Bayraktar, “Ukrayna türbin motoru üretimi kabiliyetine sahip dünyadaki birkaç ülkeden birisi. Stratejik düzeydeki İHA’larımızda iki ülke arasındaki ilişkiler bu kadar yakın olunca Ukrayna’nın motorlarını kullanmaya karar verdik, özellikle AKINCI’da. Stratejik bir sistem olan AKINCI ilk uçuşunu Ukrayna yapımı bir motorla gerçekleştirdi. Türk Ordusu’na yaptığımız AKINCI teslimatlarını da Ukrayna motorlarıyla yaptık. Şimdi ise insansız savaş uçağı teknolojisi üzerine çalışıyoruz, KIZILELMA da Ukrayna motoruyla çalışacak. Ülkelerimiz arasındaki iş birliği sonuçlarını veriyor ve iki ülkeye de fayda sağlıyor.” ifadelerinde bulundu.

Bayraktar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için üretilen Bayraktar TB2 SİHA’nın Ukrayna’da kurulacak üretim tesisi için çalışmalardaki son durumu da açıkladı. Bayraktar, “Plan, Zelenski’nin ziyaretinden sonra başlamıştı ve o anda yapmaya karar verdik. Fabrikanın tasarım süreci üzerinde çalışıyoruz, taslağı üzerine ve bu fabrikanın inşa edileceği bir arsa satın aldık. Bu taleplerin gerçekleşmesi için resmi talepleri de yollamaya başladık. 3 Şubat 2022’de Cumhurbaşkanımızın Kiev’e üst düzey bir ziyareti vardı ve bu ziyarette 2 büyük anlaşma imzalandı. Birisi serbest ticaret anlaşmasıydı ve bu anlaşma fabrika planımız için de çok büyük bir itici bir güç oldu. Bu çok kritikti ve savaştan önce 3 Şubat’ta imzalandı. Savaş başladı fakat planlarımız hala devrede ve devam ediyor. İşlerimize devam ediyoruz ve tarihleri tutturmaya çalışıyoruz” dedi.

23 ÜLKEYE TB2 İHRACATI

Türkiye’nin dünyaya ihraç ettiği ilk SİHA platformu olan Bayraktar TB2’ler, dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından ilgiyle takip ediliyor. Aralarında Ukrayna, Katar, Azerbaycan ve Polonya’nın da bulunduğu 23 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı.

2021’de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatı gerçekleştiren Baykar, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre savunma ve havacılık alanında en çok ihracat yapan firma oldu. Baykar hâlihazırda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde ediyor. Milli SİHA Bayraktar TB2’ye ilgi duyan çok sayıda ülke ile görüşmeler devam ediyor.

AKINCI TİHA İÇİN 4 ÜLKE İLE İHRACAT SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Baykar, Bayraktar AKINCI TİHA için şimdiye kadar 4 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandığını açıklamıştı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. Bu ihracat sayesinde ülkelere MAM ailesinin yanı sıra KGK, HGK ve LGK gibi mühimmatların satışı gerçekleşebilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.