Bayraktar Kızılelma ilk kez görücüye çıktı: Seri üretime ne zaman geçilecek?
Baykar'ın geliştirdiği yerli ve milli insansız savaş uçağı KIZIELMA, Teknofest Karadeniz'de ilk kez görücüye çıktı. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, KIZILELMA'nın özelliklerini anlattı. Bayraktar, yerli ve milli insansız savaş uçağının 2 yıl içinde seri üretimine başlanması hedefleniyor.
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla yaptığı savunma sanayilerin sergileneceği dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Samsun’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda binlerce kişiyi ağırlayacak. Festivalde Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları tamamlanan insansız savaş uçağı “Bayraktar KIZILELMA” ilk kez sergileniyor.
Baykar Teknoloji'nin Genel Müdürü Haluk Bayraktar CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı: " TEKNOFEST bu sene 6.’sı düzenleniyor ve 30 Ağustos Zafer Bayramı ile aynı gün başlıyor olmamız. Milli mücadelenin başladığı Samsun’da olması böylesine bir büyük organizasyon yapmaktan dolayı gururluyuz. Daha yeni başladı ama halkımızın ilgisini görüyorsunuz.
KIZILELMA’YI DİĞER HAVA ARAÇLARINDAN AYIRAN ÖZELLİKLER NEDİR?
Bunu tamamen insansız olarak gerçekleştirebilen bir sistem. Biz AKINCI’yı 2018’de sergilemiştik. Şimdi AKINCI, TSK’nın hizmetine girdi ve aynı zamanda 4 farklı ülkeye ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Daha önce yine Bayraktar TB-2'de yine ilk kez TEKNOFEST’te sergilendi. 23 adet ülkeye ihracatı yapılan bir sistem.
Halihazırda dünyada böylesine bir teknoloji kullanımı yok bu bizim geleceğe yönelik bir hazırlığımız ve uçak ses hızına yakın hızda uçabiliyor.
2500 kişilik Ar-Ge ordumuz uçuğa hazırlık içerisinde amacımız 2023’ün ilk çeyreği içerisinde uçağı uçurmaktır.
KIZILELMA, F-16'NIN YERİNİ ALABİLİR Mİ?
Kesinlikle, ülkemizi milletimizi güçlü kılacak olan teknolojiler bizim kendi geliştirdiğimiz teknolojilerdir. Parasını dahi verip alabiliyor olmak bizi güçlü kılmıyor. AKINCI, F-16'ların yükünü alabilecek seviyede ama insansız savaş uçağı bu işin geleceğidir. Biz dünyada sayılı ülkeden birisi olmuş durumdayız. Bizim geleceğimizi garanti altına alacak sistemler kendi geliştirdiğimiz yazılımı ile bu sistemlerdir.
KIZILELMA’nın farklı varyantları var. Turbo fan teknolojisi ile donatılmıştır. Havada 5-6 saat kalabiliyor. Tam yükle 2 ton faydalı yükü var. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarındadır. KIZILELMA bir savaş uçağı kadar maliyetli olmayacak.
Dünya artık insansız savaş uçaklarına doğru gidiyor. Askeri havacılıkta gelecek insansız otonom sistemlerde. Biz Türkiye olarak bu ihtiyaçları karşılayabilir hale geldik.
2 YIL İÇİNDE SERİ ÜRETİME BAŞLANMASI HEDEFLENİYOR
Radar görünmezliği konusunda özel çalışmalar yapılıyor. Mühimmatlar gövde içine alınıyor. Tüm iniş takımları katlanıyor. Görünmezliğe yönelik geometrik şekiller aynı zamanda mühimmatlarda gövde içine alınıyor.
Burada gördüğünüz prototip gerçek uçak. Bununla ilgili 2 prototip var. Bunlarla uçuş yapıp test süreçlerinden sonra seri imalata en geç 2 yıl içerisinde başlamasını hedefliyoruz.
KIZILELMA daha agresif manevra yapabilen, daha hızlı uçtuğu için uçuş süresi 5-6 saat. Savaş uçakları için 5-6 saat çok iyi bir süre.
KIZILELMA, ANADOLU GEMİSİNE İNİŞ YAPABİLECEK Mİ?
KIZILELMA ve Bayraktar TB-3, Türkiye’de geliştirilen Anadolu Uçak Gemisi’ne iniş yapabilecek. Bu Türkiye’yi çok büyük bir güç haline getirecek. Dünyada bunu ilk biz ortaya attık ve şimdi ona göre özel sistemler geliştiriliyor. Ülkemiz son 20 yılda atılan adımlar başarı örneklerini sergiliyor.
Dünyanın en büyük teknoloji organizasyonu şu anda Samsun’da. Biz bunların sürekliliğini sağlarsak ülkenin bağımsızlığını teminat altına alacağız diye değerlendiriyorum."