Bebek uyku arkadaşı nedir? Nasıl seçilir? Ne işe yarar?
Bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesne o çocuğun uyku arkadaşıdır. Uykudayken güvende hissetmek isteyen, yalnız olmak istemeyen çocukların ve bebeklerin, ebeveynleri tarafından temin edilen uyku arkadaşının nasıl seçileceği birçok kişi tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Peki, Bebek uyku arkadaşı nedir? Nasıl seçilir? Ne işe yarar? Detaylar haberimizde...
Uyku arkadaşı olarak adlandırılan, uyku sırasında yalnızlık hissini azaltan ve bebeğe güven ortamı yaratmak için tercih edilen oyuncağın nasıl seçileceği birçok ebeveyn tarafından araştırılmaya devam ediyor. Uzmanlarında 4. aydan itibaren önerdiği uyku arakadaşı yoğun ilgi görüyor. Peki, Bebek uyku arkadaşı nedir? Nasıl seçilir? Ne işe yarar? Detaylar haberimizde...
BEBEK UYKU ARKADAŞI NEDİR?
Uyku oyuncağı sesi ve ışığı olmayan basit bir oyuncaktır. Bu bir mendilde, yumuşak bir ayıcıkta olabilir. Özellikle bebeklerin 4. Ayından sonra uyku düzeniyle ilgili beyninde değişiklikler yaşanabilmektedir. Ağlayarak uyumak istemeyen bebekler, çok uyuyan yada az uyuyan bebekler için tasarlanmış olan oyuncak onların uykularına kolaylıkla ve güvenle dalmalarını sağlamaktadır. Gün içerisinde ve gece uykularında saatlerde değişiklikler yaşanıyor olabilir. Bir bebek uykuya dalmayı ve kendi kendine uyumayı öğrenene kadar sık sık uyanmayabilir bu aşamada devreye uyku arkadaşları girmektedir. Uyku arkadaşları bebeklerin kendi kendine uyumalarını kolaylaştıran onlara bu konuda destek olan yardımcı arkadaştır. Uyku yönetiminden uyku arkadaşına, bebeklerin uyumasını kolaylaştıran her şey, anneler için büyük buluş niteliğindedir.
UYKU ARKADAŞI NASIL SEÇİLİR?
Bebekler 4. Aylarına geldiklerinde kendi kendine uyumaya hazır hale gelirler. 4. aydan sonra bebekler yavaş yavaş kendi yatağında sizin belirleyeceğiniz uyku arkadaşı ile uyuyabilirler. Uyku arkadaşı sizin seçeceğiniz bir oyuncak, battaniye,oyuncak gibi yumuşak bir dokusu olması gereken bir nesnedir çünkü uykuya dalan bebeğiniz ona sarılacaktır sert bir uyku arkadaşı bebeğinize zarar verebilir. Uyku oyuncağı bir anlamda bebek için güven simgesidir. Bebek ona sarılıp uyuyabilir, huzurlu bir şekilde uykuya dalar. Bebek uykuya dalmadan önce uyku arkadaşını yüzüne sürebilir, koklayabilir, onunla oynar ve kendi kendisini sakinleştirip oyalayarak uykuya daha rahat dalar. Bebeğin uyku arkadaşını emme ihtimali olacağından, tüylü veya yutulma riski olan küçük parçalar içeren uyku arkadaşları tercih edilmemelidir. Ayrıca bebeğin yüzüne örtme ihtimali düşünülerek büyük boyutlarda uyku arkadaşlarından kaçınılmadır.
Bebekler uyku arkadaşlarına alışana kadar biraz zaman geçebilir, pes etmeden büyük bir sabırla beklemek gerekir. Bu alışma süreci geçtikten sonra bebeğiniz, uykuyu uyku arkadaşı ile bağdaştıracak ve o yanında olduğunda uykuya geçmesi gerektiğini anlayacaktır. Uyku arkadaşlarının bebek tarafından normal bir oyuncak gibi algılanmaması için yatağında tutulması tavsiye edilir. Bir süreden sonra çocuğunuz uyumak istediğinde önce uyku arakdaşına sarılmak isteyecektir. Tüm bu süreçleri atlattıktan sonra bebeğiniz artık kendisi uyuyabilecek ve kendini güvende hissedecektir. Gece uyanmaları ve ağlamaları azalacaktır. Bu yöntem bebeğin kendini güvende hissetme, tek başına uyuyabilme ve ortama adapte olma sürecini destekler.
Uyku arkadaşına bebeğinizin sevebileceği bir isim vermeniz, oyuncağı benimsemesi ve sevmesine yardımcı olur. Bebeklerin geceleri emziği bırakmasında, uyku arkadaşının etkisi olacaktır. 6 aylık bir bebeğin gece emzikle uyuması ve emziği düştüğünde uyanması, emziği bırakmanın zamanının geldiğinin göstergesidir. Bu dönem, bebeğin emziği bırakarak uyku arkadaşına geçiş için en uygun olduğu dönemlerden biridir. Uyku arkadaşının temel amacı bebeğin sarılarak rahatlaması, kendini güvende hissetmesi ve bu sayede rahat uykuya dalması, uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlaması, böylece ağlamamasıdır.