Bebek beslenmesinde en önemli konu anne sütü ancak 6 aydan itibaren ek gıdaya geçiş dönemine başlandığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, “Yeterliyse ilk 6 ay sadece anne sütü verilebilir. Anne sütünün yeterli olmadığı zamanlarda ise devam sütü ile de bebeğin beslenmesi desteklenebilir. 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş döneminde ise anne sütü yeterliyse bile yanına ek gıda eklenmeli” şeklinde konuştu.
Bebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebek beslenmesine dair 11 öneri
Bebeklerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi gelişimleri için oldukça önemli. Bebeklerin 6’ncı aydan itibaren anne sütüyle beraber mama ve ek gıdaya geçiş dönemleri başlar ve bu dönem oldukça zorlayıcıdır. Oldukça hassas olan ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinizin daha kolay adapte olabilmesi ve sağlığının bozulmaması için dikkat etmeni gereken bazı noktalar vardır. İşte ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için beslenme önerileri ve dikkat edilmesi gereknler…
EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİNDE TUZDAN UZAK DURULMALI
Bebeğin ek gıdaya geçişinin yaşına veya kaç aylık olduğuna göre değiştiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, “Ebeveynler ilk tadımlarına meyve püresi, sebze püresi ve yoğurt ile başlayabilir. Bebeğin duruma göre daha sonra yumurtanın sarısı da eklenebilir. Bebeğin ilk tadımlarını yaptığı bu dönemde tuz ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. Özellikle, bu dönemde bebe bisküvisinden de kaçınmak gerekiyor” dedi.
ET VERİLECEĞİ ZAMAN İYİ PİŞİRİLMELİ
Bebeğin iştahına göre verilen ek gıdanın çeşitlenebileceğini söyleyen Dr. Mehmet Kılıç, “7’nci aydan itibaren içinde kıyma bulunan yemekler ufak tadımlar halinde bebeğe verilebilir. 8-9 aylıkken ise ciğer, inek eti ve kemik suyuyla çorbalar gibi besinler iyi pişirilerek ve ezilerek verilebilir. Burada önemli olan etin iyi pişmiş olması” açıklamasında bulundu.
BEBEK BESLENMESİNE DAİR 11 ÖNERİ
-Mamanın güvenilir marka olup olmadığına ve bebeğe dokunup dokunmadığına bakılmalı. Bebeğin seveceği ve bebeğe gaz, alerji yapmayan mama bebek için en iyi mamadır.
-Hiç anne sütü yoksa, sadece mama ile besleniyorsa ek gıda biraz daha erkene çekilerek 4’üncü veya 5’inci aylarda verilebilir.
-Bebeklere annelerin en güvendikleri koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, taze tuzsuz peynirlerden verilebilir. Süt kesiğinden yapılan lor peyniri de verilebilir. Labne gibi peynirler mecbur kalmadıkça verilmemeli.
-Bebeklere gece maması verilmesi şart değil. Bebek açsa verilir, değilse verilmeyebilir.
-Gece maması ve emzirmesi için bebeği uyandırmak gerekmiyor. Bebek kucağa alınıp uykudayken de emzirilebilir. Bebek 2-3 saatte bir uyurken emebilir.