Pamukçuk, hem yetişkinleri hem de bebekleri etkileyen bir hastalıktır. Bebeklerde pamukçuk hastalığı şiddetli semptomlara neden olabilir. Belirtileri dolayısıyla belirtilerin benzerlik gösterdiği diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu nedenle pamukçuk hastalığının belirtileri görüldükten sonra en kısa sürede bebeğin gerekli doktor kontrolleri yapılmalıdır. Pamukçuk hastalığının tedavisi için çoğunlukla antifungal kremler tercih edilir. Buna ek olarak doktor tarafından pastil, gargara ve ilaç reçete edilebilir. Bebeklerin ilaç alması zor olduğundan çoğunlukla gargara ve kremler kullanılır.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
Bebeklerde pamukçuk hastalığı bazı durumlarda meydana gelebilmektedir. Peki, bebeklerde pamukçuk nasıl geçer, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebek rahatsızlıkları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Pamukçuk Nedir?
Pamukçuk hastalığı, Candida albicans mantarının neden olduğu enfeksiyonel bir hastalıktır. Sağlıklı her insanın ağız bölgesinde Candida albicans mantarı bulunur ve bazen bu mantarlar kontrolsüzce çoğalabilir. Candida albicans mantarının kontrolsüzce çoğalması sonucu pamukçuk hastalığı ortaya çıkar. Pamukçuk her zaman hayatı tehdit etmese de kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Yetişkinlerde kontrol altına alınabilse de bebeklerde daha şiddetli semptomlara yol açarak anne ve babaları tedirgin edebilir.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde pamukçuk belirtileri şöyle sıralanabilir;
· Bebeklerde yutkunma güçlüğü görülebilir. Yutkunurken zorlanan bebekler sık sık huzursuz olup ağlayabilirler.
· Bebeklerin ağzında kötü koku olması pamukçuk hastalığına işaret edebilir.
· Dudak bölgesinde kızarıklık ve çatlak görülebilir. Kızarıklık ve çatlak daha çok ağız köşelerinde görülür.
· Ağız çevresindeki lezyonlar temizlenince az miktarda kanama meydana gelebilir.
· Çoğunlukla sarı renkli, asimetrik yaralar görülebilir.
· Pamukçuk hastalığının en belirgin özelliği dil üzerindeki değişikliktir. Bebeğin dilinde beyaz bir tabaka görülebilir. Aynı durum yanakların iç kısmında, bademciklerde, boğazda ve diş etlerinde görülebilir.
Pamukçuk Neden Olur?
Bebeklerde pamukçuk nedenleri şöyle sıralanabilir;
· Bebeklerin ilk aylarında anne sütü oldukça önemlidir. Yeteri kadar anne sütü alamayan bebeklerde pamukçuk da dahil olmak üzere birçok rahatsızlık meydana gelebilir.
· Erken doğan bebeklerin bağışıklık sistemi güçsüz olur. Bu nedenle erken doğan bebeklerde pamukçuk gibi birçok hastalık görülebilir.
· Zayıf bebeklerde pamukçuk daha sık görülür. Çelimsiz ve gelişemeyen bebekler hastalığa daha elverişlidir.
· Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler mevcut sorunu ortadan kaldırırken farklı sorunlara yol açabilir. Sürekli antibiyotik kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu nedenle sık sık antibiyotik kullanan bebeklerde antibiyotik sık görülebilir.