Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi?

Bedelli askerlik detayları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Merak edilen konuların başında ise bedelli askerliğe gidenlerin kıdem tazminatı alıp almayacağı merak ediliyor. Peki bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi? Detaylar haberimizde...

Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi? Gündemde konuşulan konular arasında bedelli askerlik yer alıyor. Herkes bedelli askerlik ile ilgili detaylarını araştırıyor. Aranan konulardan biri ise bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alacak mı? sorusu geliyor. Peki bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi?

Habertürk'ün haberine göre;Bedelli askerlikle ilgili kanun TBMM’de kabul edildi. 1 Ocak 1994 ve daha önce doğmuş olanlar, son iki bedelli uygulamasından farklı olarak 21 gün temel askerlik eğitimi yapacaklar. Bu durum, beş on yıldır çalıştığı iş yerindeki kıdem tazminatını yakmamak için yeni iş fırsatlarını değerlendiremeyenlerde, “Bedelli askerlikten yararlanarak kıdem tazminatımı alabilir miyim?” beklentisine yol açtı. Meclis’te kabul edilen yasada, “Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar” düzenlemesine yer verildi. Yasanın komisyondaki görüşmeleri sırasında işveren örgütlerinin temsilcileri, özel sektörün durumunun yasada tam olarak açıklığa kavuşturulması talebinde bulundu. Yasa teklifinde imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, metnin yeterince açık olduğunu, hem kamu hem de özel sektör çalışanlarının bedelli askerlik döneminde “ücretsiz izinli” sayılacağını ifade ederek, değişikliğe ihtiyaç olmadığını söyledi.

ORTAK GÖRÜŞ: KIDEM TAZMİNATI ALAMAZLAR

İşçi sendikalarının hukukçuları, 1475 sayılı İş Kanunu’nda askere giderken kıdem tazminatı alınmasının öngörüldüğüne dikkat çekti. Yapılan düzenlemede ise sadece bu yasa kapsamındaki bedelli askerlik sırasında çalışanların “ücretsiz izinli” sayıldığını kaydeden uzmanlar, bu yeni düzenlemenin istisnai bir durum yarattığını, bu nedenle bedelli askerlik için işinden ayrılanların kıdem tazminatı alamayacağını vurguladı.

İŞVERENİ ALDATANA YAPTIRIM

Uzmanlar, bedelli değil de normal askerlik için işinden ayrılanların kıdem tazminatı almaya devam edeceğini, ancak normal askerlik yapacağını beyan edip kıdem tazminatı aldıktan sonra bedelli askerlik yaptığı anlaşılan kişilerin cezai yaptırımla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.Uzmanlar, işveren şayet bedelli askerlik yapmak isteyene izin vermezse o zaman işçi açısından sözleşmeyi fesih hakkı doğacağını ve kıdem tazminatı alabileceğini, hatta sonrasında da işe iade davası açabileceğini belirtti.İşveren örgütlerinin hukukçuları da hukukun temel ilkesine göre özel düzenlemenin genel düzenlemenin önüne geçtiğine dikkat çekti. Yasada “ücretsiz izin” konusunda emredici hüküm bulunduğunu belirten uzmanlar, “Yasada ‘ücretsiz izinli sayılabilir’ demiyor, ‘sayılır’ diyor” şeklinde konuştu.

BORÇLANMA HAKKI VAR

Bedelli uygulamasıyla 21 gün askerlik yaparken işten ayrılan veya iş sözleşmesi askıya alınanların sosyal güvenlik primleri yatırılmaz. İşçiler ihtiyaç duyarlarsa bu süreyi borçlanabilirler.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik'e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 21 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" dövizle askerlik hizmetine tabi erler ismi de verilir.

Diğer şekli ise geçici olarak Türkiye'de ikamet etmekte olanlara sağlanan olanaktır. Bu durumdaki askerlik süresi ise 21 gün olarak tespit edilmiştir. Cumhuriyet tarihinde 10 kez uygulanmıştır. En son uygulamalar, 1987, 1992, ve 1999 yıllarında yapılmıştır. 1999 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşımıştır. 2011 yılında uygulanan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayılmışlardır. Yasa çerçevesinde adaylar 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, 31 Aralık 1987 ve önceki tarihlerde doğanların 18.000 TL karşılığında bedelli askerlikten faydalanabileceklerini belirtmiştir. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra toplanan Bedelli Askerlik Komisyonu, bedelli askerlikten 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların yine 18.000 TL karşılığında yararlanabileceğini belirten bir karar almıştır. Bu kararın 2 Ocak 1988 ve sonraki tarihlerde doğanlara hak ihlali oluşturduğunu düşünen askerlik yükümlüleri, kararı Ocak 2015'te Anayasa Mahkemesine taşımıştır.

Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilir mi? ile ilgili etiketler Bedelli askerlik kıdem tazminatı yapacaklar alacak mı
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.