Bekçi alımı yazılı sınavı ne zaman? Sınav yerleri ne zaman açıklanacak?
23 Temmuz'da açıklanması beklenen bekçi alımı yazılı sınav giriş yerlerinin hala açıklanmamış olması büyük merak yaratmaya başladı. Peki, bekçi alımı yazılı sınav yerleri ne zaman açıklanacak? Yazılı sınav ne zaman yapılacak ve nasıl olacak? Merak edilen tüm detaylar haberimizde.
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yürütülen bekçi alımı sınavları hakkında araştırmalar sürmeye devam ediyor. 23 Temmuz itibariyle açıklanması beklenen yazılı sınav giriş yerlerinin hala açıklanmaması bekçi alımı yazılı sınavına katılım sağlayacak olan adaylar tarafından merak edilmeye başladı. Peki, bekçi alımı yazılı sınavı ne zaman yapılacak? Sınav yerleri ne zaman belli olacak? Merak edilen tüm soruların cevabı haberimizde.
BEKÇİ ALIMI YAZILI SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Bekçi alımı için gerçekleştirilen değerlendirme süreci, yazılı ve fiziki mülakatla devam edecek. Yazılı sınav giriş yerlerinin 23 Temmuz itibariyle açıklanması öngörülmekteydi. Sınav giriş yerlerinin en kısa süre içerisinde Polis Akademisi internet sitesi üzerinden yayımlanması bekleniyor.
YAZILI SINAV NASIL YAPILACAK?
Yazılı sınavda adaylara çoktan seçmeli (test şeklinde) beş şıklı (100) soru yöneltilecek, her bir soru bir puan sayılacak ve yanlış doğruyu götürmeyecektir. Yazılı sınavda (100) puan üzerinden en az (50) puan alanlar başarılı sayılacaktır.
Yazılı sınav “Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür” konularından oluşacaktır.
Yazılı sınavda kopya çekenler veya kopya çekme teşebbüsünde bulunanlar ya da yerine başka bir kimseyi sokanlar hakkında tutanak düzenlenerek sınavı geçersiz sayılacak ve bir daha adaylığa başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca bu kapsamda tespit edilecek ilgililer hakkında adli/idari soruşturma başlatılmak üzere gerekli işlemler yapılacaktır.
Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanır.
Yazılı sınav tarihleri, sonucu, itiraz ve adayları ilgilendiren diğer iş ve işlemler Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) duyurulacaktır.
FİZİKİ YETERLİLİK SINAVI NASIL YAPILACAK?
Yazılı sınavda başarılı olan adaylar, fiziki yeterlilik sınavına alınırlar.
Fiziki yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçmesini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar.
a) Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır.
b) Fiziki yeterlilik sınavında adayın süresinin takibi, sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılır.
c) Fiziki yeterlilik sınavı yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınav sonucunda altmış puanın altında alan adaylar başarısız sayılır. Komisyon tarafından başarısız adaylar hakkında “Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olamaz” kararı verilir ve başarısız adaylar sözlü sınavına geçemezler.
Fiziki yeterlilik sınav tarihleri, yerleri, sınav parkuru ve puan cetveli ile adayları ilgilendiren hususlar, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından hazırlanan talimatla belirlenerek Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) duyurulacaktır.
SÖZLÜ SINAV KONULARI NELER?
Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) kendilerine duyurulacak yer ve zamanda sözlü sınav komisyonu tarafından sözlü sınava tabi tutulurlar.
Sınav esnasında adaylara, genel kültür konularından hazırlanan soruların yazılı olduğu bir kart çektirilecek ve konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için yeterli süre verilecektir. Konu ile ilgili olarak komisyonca adaya haricen sorular da yöneltilebilecektir.
Adaylar;
a) Konu hakkındaki bilgi düzeyi,
b) Kendisinden istenileni kavraması,
c) Özgüveni,
ç) İfade etme yeteneği,
d) Beden dilini kullanma becerisi,
olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter (20) puan olmak üzere toplam (100) tam puan üzerinden değerlendirilecektir.
Sözlü sınavda (100) puan üzerinden en az (70) puan alanlar başarılı sayılacaktır.
POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI
Polis Akademisi, 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun 18. Maddesi gereğince orta ve üst kademe yöneticilerini yetiştirmek üzere, Polis Enstitüsü adı altında bir yıllık meslek içi Yüksek Okul olarak 06 Kasım 1937 yılında kurulmuştur.
Polis Enstitüsü'ndeki Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Kararlarıyla 1940 yılında iki yıllık, 1962 yılında üç yıllık yüksek okullar içerisine alınmış olup 1980 yılından itibaren öğretim süresi 4 yıla çıkarılmıştır.
Anayasamızın 132. Maddesi ve Yükseköğretim Kanununun 2. Maddesi gereğince, ayrı bir kanuni yapıya kavuşturulmuş ve 06 Aralık 1984 tarihinde 3087 Sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Polis Akademisi adını alıp 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren bir Yükseköğretim kurumu haline getirilmiştir.
Emniyet Teşkilatı'nın ihtiyaç duyduğu diğer branşlardaki personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu kapsamında 1989 yılında değişiklik yapılarak 1991 yılından itibaren Fakülte Yüksek Okullar (FYO) adı altında öğrenci alınmaya başlanmış ve bu hizmetlerin yürütülmesi için Polis Akademisi görevlendirilmiştir.
Polis Akademisi; 25 Nisan 2001 tarih ve 4652 sayılı kanunla, Polis Üniversitesi anlayışıyla yeniden yapılandırılmıştır. 2015 yılında 6638 sayılı yasa ile Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılmış, yerine Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kurulmuştur. Aynı kanunla Fakülte Yüksek Okullar (FYO)'da kapatılmıştır.
Polis Akademisi Başkanlığı bünyesinde eğitim hizmeti veren Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Adli Bilimler Enstitüsü 35 Polis Meslek Eğitim Merkezi ve 5 Polis Meslek Yüksek Okulu bulundurmaktadır.
2002 yılında kurulan Güvenlik Bilimleri Enstitüsü'nde 5 anabilim dalı, 10 yüksek lisans ve 2 doktora programı bulunmaktadır. Enstitüde sadece emniyet teşkilatı mensuplarına değil kamu sektörü ve özel sektörden gelen türk ve yabancı uyruklu öğrencilere de lisansüstü eğitim verilmektedir.
Bünyesinde 3 ana bilim dalı başkanlığı ve araştırma laboratuarlarına sahip olan Adli Bilimler Enstitüsü; alanında nitelikli personel yetiştirmek, bu personele akademik bir kariyer kazandırmak, bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur.