Büyük Marmara depremi kapıda mı? 'Kahramanmaraş depreminden en az 3 kat daha büyük olacak!'

Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun depreme ilişkin ezber bozan açıklamaları SuperHaber YouTube kanalında yayında…


Merkez üssü Kahramanmaraşın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde art arda yaşanan iki büyük deprem binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve evsiz kalmasına neden oldu. Türkiye’nin 10 ilini derinden etkileyen ve hepimizi yasa boğan depremin 5. gününde arama kurtarma ekiplerinin bölgede çalışmaları aralıksız sürüyor.

Art arda yaşanan büyük depremler, afet yönetimi bilinci ile deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerin önemi bir kez daha ortaya koydu.

Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, deprem bölgesinde yürüten çalışmalar, afet yönetimi ve beklenen büyük Marmara depremine ilişkin SuperHaber YouTube kanalında flaş açıklamalar yaptı.

‘’BİZ 'İNSANLAR NASIL ENKAZDA KALMAZ?' DİYE DEĞİL, 'İNSANLARI NASIL ENKAZDAN KURTARIRIZ?' DİYE ÇALIŞIYORUZ''

10 ilimizde büyük yıkımlar yaratan deprem felaketindeki aralıksız süren arama kurtarma çalışmalarını değerlendiren Prof. Kadıoğlu, ''Bu kadar çok binanın yıkıldığı yer için 1 milyon arama kurtarma ekibi gerekir. Böyle büyük bir ekip dünyada yok. Biz ’İnsanlar nasıl enkazda kalmaz?’ diye değil, ‘İnsanları nasıl enkazdan kurtarırız?’ diye çalışıyoruz’' ifadelerini kullandı.

''MARMARA DEPREMİ KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN EN AZ 3 KAT DAHA BÜYÜK OLACAK''

Beklenen büyük Marmara depremine ilişkin ezber bozan uyarılarda bulunan Mikdat Kadıoğlu, ''Marmara depremi Kahramanmaraş depreminden en az 3 kat daha büyük olacak. Tehlike  yönetilemez ve tolere edilemez boyutta.'' sözleriyle yürekleri hoplattı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

‘’AFETLERİN BU KADAR YIKICI OLMASININ SEBEBİ SFET ÖNCESİ RİSKLERİ KONTROL EDEMİYOR OLMAMIZDIR’’

Afet yönetimi arama kurtarma çalışmaları değildir. Afetlerin bu kadar yıkıcı ve yönetilemez olmasının sebebi afet öncesi riskleri kontrol edemiyor olmamızdır. Afet yönetimi yaklaşımımızı bir an önce değiştirmemiz gerek.

''DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA OLAN BİRÇOK BÖLGEMİZ VAR''

Bölgede olduğu gibi deprem tehlikesi altında olan birçok bölgemiz daha var. Deprem riski olan bölgelerdeki binalar bir an önce yıkılmadan insanları onların içinden çıkartmanın yollarını bulmalıyız. Deprem söz konusu olduğunda afet yönetimi, ‘İnsanlar nasıl enkaz altında kalmaz?’ diye çalışmaktır. Biz ‘İnsanları nasıl enkazdan kurtarırız?’ diye çalışıyoruz.

‘’YIKIM ARAMA KURTARMA EKİPLERİYLE BAŞ EDİLEMEYECEK BÜYÜK BİR ALAN’’

Bu kadar çok binanın yıkıldığı yer için bir milyonluk arama kurtarma ekibi gerekir. Böyle büyük bir ekip dünyada mevcut değil. Yıkım arama kurtarma ekipleriyle baş edilemeyecek büyük bir alan.

‘’DOĞRU OLAN BİNALAR YIKILMADAN, BİZİM ONLARI YIKMAMIZ’’

Marmara depremi, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminden en az 3 kat daha büyük bir deprem olacak. Marmara’da yıkılacağı tespit edilen binaların, yıkılmayacak şekilde ayakta durması için elimizden geleni yapmamız gerek. Binalar yıkıldığında içinden kurtaracak fazla bir şey kalmıyor. Bütün binalarla aynı anda uğraşmak mümkün değil. Doğru olan binalar yıkılmadan, bizim onlar yıkmamız.

‘’MARMARA’DA BEKLENEN DEPREMİN YIKMASI TAHMİN EDİLEN BİNA SAYISI 100.000'İN ÜZERİNDE’’

Marmara’da beklenen depremin yıkması tahmin edilen bina sayısı 100.000'in üzerinde. 100 bin binanın yıkılacağı yerde 10 milyonluk bir arama kurtarma ekibine ihtiyaç vardır. Böyle bir arama kurtarma ekibi dünyada yok. İstanbul’da afete hazır olmamız için yıkılacak bina sayısını 100.000'in 100 adete indirmemiz gerek. Binaları güçlendirecek vaktimiz kalmadı. Yapmamız gereken, binaların toptan göçmesini önleyici çalışmalar yapmak.

‘’BİZİM DEPREM YÖNETMELİĞİMİZ JAPONYA’DAN İLERİ’’

Japonya yönetmelikleri, kullanılan malzemeler ve binaya müdahaleleri bizim gibi değil.  Orada kolon kesmek cinayetten de beterdir. Japonya’da kaçak bina, imar affı, kaçak binaya ilave kat atma anlayışı yok. Ovalara bina yapmıyorlar. Bizdeki deprem yönetmeliği Japonya’dan ileri. ancak uygulamada problem var.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun açıklamalarını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Büyük Marmara depremi kapıda mı? 'Kahramanmaraş depreminden en az 3 kat daha büyük olacak!' ile ilgili etiketler Mikdat Kadıoğlu deprem Kahramanmaraş Elbistan Pazarcık İstanbul Marmara Bölgesi

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.