Bel ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir?
Vücudumuzun en hassas noktalarından biri olan bel bölgesi en çok dikkat edilmesi gereken bölgelerden biridir. Vücudun bütün ağırlığını taşıyan bu bölge, kimi zaman kalıcı kimi zaman ise geçici ağrıların oluşmasına neden olabilir. Birçok kişi bel ağrısının nasıl geçeceğini araştırıyor. Peki, Bel ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir? Detaylar haberimizde...
Vücudun bütün ağırlığını taşıyan bel bölgesi, en hassas bölgelerden biridir. Bu bölgede hasar oluşması duruş bozukluğuna neden olmaktadır. Ağır cisimlerin kaldırılması sonucu oluşan hasarlar sadece bel bölgesini değil bütün vücudu etkiliyor. Hastaların en çok rahatsızlandığı bölge olarak gösterilen bel bölgesinde ağrı oluşması günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Peki, Bel ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir? Detaylar haberimizde...
BEL AĞRISI NASIL GEÇER?
Bel bölgesi veya lumbal bölgenin işlevleri arasında yapısal destek, hareket ve belirli vücut dokularının korunması bulunur. Bel ağrısı, buradaki omurga kemiklerinden, omurlar arasında bulunan disklerden, omurganın etrafındaki bağlardan, omurilik ve sinirlerden, bel etrafındaki kaslardan, karında bulunan iç organlardan ve bel bölgesini kaplayan ciltten kaynaklanıyor olabilir.
Bel ağrılarının sonlandırılması için öncelikle ağrının nedeni belirlenir, ardından soruna bağlı tedavi ve ileriye yönelik koruma amaçlanıyor. Tedavi, ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlarla da desteklenebilir. İstirahat etmek, fizik tedavi yöntemlerinden yararlanmak ve düzenli egzersiz aynı derecede kişinin iyileşmesine yardımcı olur. Günlük yaşantıda uyuma, ayakta durma, oturma, eğilme gibi tekrarlanan hareketlerin doğru yapılması bel bölgesini büyük ölçüde korur. Aynı şekilde, bel bölgesi kaslarının güçlendirilmesi ve kaslara esneklik kazandırılması, bel oyuğunun normal açısının korunması, omurlar ve diskler üzerine binen yükün kaslara aktarılmasını sağlayarak bel sağlığını korumaya yardımcı olur.
Omurga ve bel sağlığını korumak için yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bunun yerine 2,5 santimetreden daha alçak topuklara sahip ayakkabılar tercih edilmelidir. Çünkü yüksek topuklu olanlar daha dengesiz bir duruşa neden olarak ve bel omurları üzerindeki baskıyı artırarak omurga sağlığını olumsuz yönde etkiler.
BEL AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Çalışmalar bel ağrısından kurtulmak için en etkili yolların sıcak ve soğuk tatbiki olduğunu göstermiştir. Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz tatbiki yapmak yararlıdır. Bir havluya sarılmış buz torbası ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma geriler. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir. Uygulama sırasında cildi donmaktan korumak için buz bir havlu ya da bezle sarılarak kullanılmalıdır. Bir seferde en fazla 20 dakika süreyle uygulama yapılması önerilir. İlk 48 saat olan akut dönemde soğuk, sonrasında ise sıcak tatbiki yapmak en doğru uygulama şeklidir. Cildi yakmamak için sıcaklık ayarı mutlaka iyi yapılmalıdır.