Benzerlik şaşırttı; Dünya’nın ikizi çıktı! İşte yeni gezegen Wolf 1069b hakkındaki detaylar

Yeni bir gezegenin varlığına ulaşan NASA’nın keşfi, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı. Dünyaya çok benzeyen gezegen, pek çok bilim insanı için umut verici. İşte detaylar…

Her gün dünyanın farklı yerlerinde gerçekleşen ölümler ve çeşitli felaketler bir yana, pandemiden bu yana yeni bir Dünya konusundaki keşiflerini hızlandıran bilim insanları, bu kadar olumsuzluğun arasında umut verici bir haber vermeyi başardı. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan NASA’nın yeni keşfettiği Wolf 1069b adı verilen gezegenin Dünya ile benzerliği bilim insanlarını şaşırtacak derecede çıktı.

Yaşanan iklim krizleri ve salgın hastalıkların yanı sıra her geçen gün artan nüfusun aksine, her geçen tahribat gören ve azalan doğal kaynaklar, bilim insanlarını endişelendiriyordu. Öyle ki, pek çok bilim insanı dünyanın kısa süre içerisinde artık insanları taşımaktan vazgeçeceğini bile söylüyor. Bu her ne kadar bir komple teorisi de olsa, her türlü duruma hazırlıklı olmak isteyen bilim dünyası, bir süredir Dünya’ya alternatif olabilecek bir gezegen arıyordu. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, o gezegen bulunmuş olabilir.

DÜNYA İLE BENZERLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

Benzerlik şaşırttı; Dünya’nın ikizi çıktı! İşte yeni gezegen Wolf 1069b hakkındaki detaylar

NASA’nın yeni keşfi olan Wolf 1069b adı verilen gezegen, Dünya’ya 31 ışık yılı uzaklıkta konumlanmış durumda. Dünya’ya oldukça benzer bir yapıda olduğu tespit edilen bu gezegenin yaşam koşulları sunması oldukça muhtemel. Ancak buradaki temel sorun, yeni gezegenin uzaklığı.

Gerekli yaşam koşullarının ortaya çıkarılmasının mümkün olduğu yeni gezegenin uzaklığı bilim insanlarının hesaplarına göre, saniyede 300 bin kilometre hıza sahip ışık hızında o gezegene gitmeye kalksak bile, yolculuk 31 yıl sürecek mesafede. Bu da gezegene ulaşmayı şu an için çok zorlaştırıyor.

YÜZEYİNDE SU OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Bilindiği üzere Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin araştırılması maliyetten ziyade, mevcut teknoloji nedeniyle kolay bir iş değil. Başka bir deyişle, günümüzdeki teknoloji yalnızca çok büyük olan gezegenlerin keşfine izin veriyor. Bunun da o gezegenlerden biri olduğu tahmin ediliyor.

5.200’den fazla güneş sitemi dışında bulunan gezegen tespit eden NASA, daha önce bunların yüzde 1,5’inden daha azının Dünya’nın 2 katından daha düşük kütlelere sahip olduğunu bildirmişti. Bunların içinden yalnızca 10 tanesinin suyun buz veya gaz halinde değil sıvı olarak bulunabileceği bir mesafede ve kendi yıldızının etrafında dönüyor olduğunu bildiren NASA, o gezegenlerden birine ulaştı. Yeni keşfedilen gezegen, Dünya’nın kütlesinin 1,36 kadar bir kütleye sahip iken; yıldızı etrafındaki dönüşünü 15,6 gün içinde tamamladığı tespit edilmiş bulunuyor. Ayrıca bu gezegen, yıldızına, dünya ile güneş arasındaki mesafenin 5’te 1’i kadarlık bir mesafedeki yörüngede dönerek, ulaşıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.