Benzine ne kadar zam geldi? 2018 ÖTV zammı yüzde kaç? İşte 2018 benzin fiyatları
Benzine ne kadar zam yapıldığı günün aranan konuları arasında yer alıyor. Akaryakıta bugünden itibaren ÖTV zammı geldi. Zam ile birlikte benzin ve motorinde pompa fiyatı artacak. Vatandaşlar ise bu artışın ne kadar olduğunu merakla araştırıyor. Peki benzine ne kadar zam geldi? ÖTV zammı yüzde kaç? Benzin fiyatları ne kadar oldu? Detaylar haberimizde...
Benzine ne kadar zam geldi? Akaryakıta bugünden itibaren ÖTV zammı geldi. Zam haberlerinin yayılması ile birlikte zam oranı herkes tarafından araştırılmaya başladı. Zammın pompa fiyatına ne kadar yansıyacağı araştırılıyor. Peki benzine ne kadar zam geldi? ÖTV zammı yüzde kaç? Benzin fiyatları ne kadar oldu? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Akaryakıta bugünden itibaren ötv zammı geldi. Benzin ve motorinde pompa fiyatı yüzde 9 artacak. Böylelikle benzinin litre fiyayı 50 kuruş, motorinin litre fiyatı 45 kuruş ve LPG'nin litre fiyatı da 30 kuruş zamlandı.
Yeni fiyatlara göre İstanbul'da benzinin litresi 6.75 TL, motorinin litresi 6.15 TL, LPG'nin litresi ise 3.75 TL civarından satılacak.
Akaryakıt fiyatlarındaki eşel mobil sistem ise devam edecek. ÖTV'ye yapılan bu zamdan sonra fiyatlarda meydana gelecek değişiklikler pompaya yansıtılmamaya devam edecek.
Hatırlanacağı üzere mayıs ayında akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisinde ( ÖTV) eşel mobil sistemine geçilmiş ve Maliye Eski Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamada sistemi şöyle anlatmıştı;
"Bu sistemle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışacak. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse ve bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek."
BENZİN
Benzin, petrolden imal edilen bir tür yakıt.
150 °C’a kadar ham benzin,
150-250 °C’a kadar gaz yağı, kerosen, jet yakıtı,
250-350 °C’a kadar dizel yakıtı,
350 °C’dan sonra da ağır yağlar elde edilir.
Kimyasal olarak benzin ham petrolün özelliğine bağlı olarak 120’den fazla hidrokarbon ihtiva eder. Bunların çoğu doymuş hidrokarbon yapısında olup, 4’den 12’ye kadar karbon ihtiva ederler.
Sentetik olarak benzini Alman kimyager Bergius’un metodu ile kömürden elde etmek mümkündür. Bu metoda göre kömür yüksek basınç altında katalitik hidrojenasyon ile sıvı hidrokarbonlara dönüştürülür.
Fischer-Tropsch ise karbonmonoksit ile hidrojeni katalitik olarak birleştirerek sıvı hidrokarbon elde etmiştir. Her iki metot ile hem daha pahalı hem de daha kalitesiz benzin elde edilmektedir. Ancak yakın bir gelecekte bu işlemlerin ticari önemi olma ihtimali vardır.
NFPA 704
NFPA 704.svg
310
Benzinin NFPA 704 kodu
Organik bileşenlerin parçalanması, katalitik veya ısı ile bozunmasıyla elde edilen benzin, bugünün motorlarının çoğu için gerekli olan yüksek performansı sağlar. Benzin en fazla içten yanmalı motorlarda ve bir dereceye kadar da özel sobalarda yakıt olarak, organik kimyada ise çözücü olarak kullanılır. Yağ endüstrisinin ilk zamanlarında büyük ölçüde atılan benzin, otomobil sanayiinin gelişmesiyle büyük önem kazanmıştır. Motor benzininin kaynama noktası 32,2 °C ile 210 °C arasındadır. Motor yakıtı olarak fonksiyonlarını tam yapabilmesi için, ticari benzin, şu özelliklere sahip olarak üretilmelidir:
Değişik yük altında ve hızda durmadan yanabilmeli;
Motorun kolay çalışması için soğuk havalarda yeterli olarak buharlaşmalı;
Sıcak havalarda aşırı derecede buharlaşarak tıkanmalara sebep olmamalı;
Motorda kurum teşkiline yol açan kaynama noktası yüksek olan bileşikleri bertaraf etmeli;
Depo içinde oksitlenmeye yol açmamalı;
Buji tıkanmasını ve karbüratör buzlanmasını minimuma indirmelidir.
Benzinin motorlarda hava ile olan hassas karışımı, iklim ve mevsime göre düzenlenir. Benzinin kalitesini belirten en önemli faktör, oktan sayısıdır. Oktan sayısı benzinin yanma esnasında vurmaya karşı direnç kabiliyetinin bir ölçüsüdür. Şayet oktan sayısı çok küçük ise motor vurur ve zarara uğrar. Oktan sayısı çok yüksek ise fazla kaliteli olması istenmediğinden gereksiz yere para ödenmiş olur. Otomobil motorları çeşitli oktanlara ihtiyaç olduğundan piyasaya çok sayıda oktan sayıları farklı olan benzin sürülmektedir. Çeşitli türlerdeki benzinlerin verdikleri enerjiler arasında küçük farklar vardır. Şayet otomobil süpap vurmadan çalışıyorsa, farklı benzinlerle aldığı mesafeler aynıdır.