Bireysel emeklilik ya da kısaca BES, 2003 yılında hizmete sunulan bir emeklilik sistemi olarak tanımlanabilir. Çalışan insanların aylık kazançlarının bir kısmını banka veya benzeri bir kuruluşa aktararak bir süre sonra emekli olmasını sağlamayı amaçlar. Bu sayede kişinin emekli olduğu dönemde harcayabileceği bir yatırım olur. Bireysel emeklilik hizmete sunulduğu günden bu yana popüler olsa da bazı durumlarda iptali gerekebilir. BES iptali için başvurulan bankaya ya da sigorta şirketine müracaat etmek gerekir. Bizzat müracaat etmenin yanı sıra SMS ve telefon numarası aracılığıyla iptal talebi oluşturulabilir.
BES İptali İçin Ne Yapmalıyım?
Bireysel emeklilik iptali işlemlerinde birçok vatandaş zorluk yaşamaktadır. Peki, BES iptali nasıl yapılır, gerekenler nelerdir? BES iptali işleminde yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler sizlerle…
Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir?
Zorunlu bireysel emeklilik, SGK’ya kayıtlı olan ve 45 yaş altındaki çalışanları kapsayan bir uygulamadır. 45 yaş altında olan ve SGK kaydı bulunan çalışanlar sisteme otomatik olarak dahil edilirler. Zorunlu bireysel emeklilik uygulaması dahilinde SGK’ya kayıtlı olan 45 yaş altı çalışanların aylık kazançlarından %3’ü otomatik olarak kesintiye uğrar ve sisteme aktarılır. Çalışanların zorunlu bireysel emeklilikten cayma hakları bulunur. Çalışanlar sisteme dahil olduktan 2 ay sonra cayma haklarını kullanabilirler.
Zorunlu Bireysel Emeklilik İptalinden Sonra Ne Olur?
Zorunlu bireysel emeklilik iptali çalışanların bazı ayrıcalıklardan faydalanamamasına neden olabilir.
Zorunlu bireysel emeklilik iptalinden sonra olacaklar şöyle sıralanabilir;
· Cayma hakkını kullanan çalışanların aylık kazançlarından yapılan kesinti ücreti iade edilir.
· İlk 3 yıl içerisinde cayma hakkını kullanan çalışanlar devlet katkısı alamaz.
· 3 ila 6 yıl arasında cayma hakkını kullanan çalışanlar devlet katkısının %15’ini alabilirler.
· 6 ila 10 yıl arasında cayma hakkını kullanan çalışanlar devlet katkısının %35’ini alabilirler.
· 10 yıl içinde cayma hakkını kullanmayan ve 56 yaşını dolduran çalışanlar cayma haklarını kullanırlarsa devlet katkısının %60’ını alabilirler.
· 10 yıl içinde cayma hakkını kullanmayan ve 56 yaşını dolduran çalışanlar devlet katkısının tamamını alabilirler.
BES iptali için başvuran çalışanların iptal taleplerinin onaylanması için sisteme dahil olmalarının üstünden en az 2 ay geçmiş olması gerekir.
Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik başvurusu için sigorta şirketlerinin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Sigorta şirketlerinin web sitelerinde bulunan başvuru formunu doldurarak ön başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzun onaylanması için formu doldurup göndermenizin ardından birikim güvence danışmanları telefon numaranız üzerinden size ulaşarak başvurunuzu onaylar.
Bireysel emeklilik başvurusu için formda yer alan ve doldurulması gereken alanlar şöyle sıralanabilir;
· Adınız, soyadınız
· Telefon numaranız
· Yaşadığınız şehir
· E-posta adresiniz
· T.C. kimlik numaranız