Beşar Esad: Başlıkların hiçbirinde sorun yok!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halk Meclisi'nde yaptığı konuşmada Türkiye ile 4 başlığın hiçbirinde sorun olmadığını söyledi. Esad, ilişkilerin normalleşmesi için Uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler şartı gibi referanslara ihtiyaç olduğunu söyledi.

SUPERHABER ÖZEL

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme gelişmeleri beklenen hızında ilerlemezken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Suriye Halk Meclisi’nin dördüncü yasama yılı açılışında konuşan Esad, Türkiye ve Suriye’nin karşılıklı önemsediği 4 başlıkta hiçbir sorunun olmadığını söylerken “Daha önce yapılan toplantılardan sonuç alınamamasının çeşitli nedenleri var. Ancak en önemli sebeplerden biri bu toplantıların referansının olmayışıdır” dedi.

Esad, Türkiye ile ilişkilere ilişkin olarak Rusya, İran ve Irak olmak üzere birden fazla ortaya koyduğu girişimleri hatırlatarak “Bu girişimlerin ilki yaklaşık beş yıl veya daha uzun bir süre önceydi ve farklı düzeylerde pek çok toplantı içeriyordu ancak sahada kayda değer bir sonuç elde edilemedi” dedi. Girişimi başlatanların ciddiyetine ve her şeyin normale dönmesi konusundaki samimi istekliliğine rağmen, her geçen gün ilerleme kaydedilmediğinde sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar biriktiğini söyleyen Esad, “Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz?” diye konuştu.

Öncelikle ilişkiyi bozan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Esad, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olabilmesi için bir referansa ihtiyacı vardır. Başarılı olmak için güvenebileceğiniz bir referansa ihtiyacınız var. Daha önce yapılan toplantılardan sonuç alınamamasının çeşitli nedenleri var. Ancak en önemli sebeplerden biri bu toplantıların referansının olmayışıdır. Bu referans birkaç şeye dayandırılabilir. Çeşitli taraflar arasında mutabakata varılan şeyler… Uluslararası hukuka dayalı olabilir, Birleşmiş Milletler Şartı’na dayalı olabilir, tarafların her birini ilgilendiren bir takım başlıklara dayalı olabilir.”

“KÖTÜ NİYET OLMADIĞI SÜRECE SORUN OLMAMASI GEREKİYOR”

Bu konuda önemli bir detay söyleyen Esad, Türkiye’nin mülteciler ve terör meselesini, kendilerinin de Suriye topraklarından çekilme ve aynı zamanda terör meselesini gündeme getirdiğini belirterek “Bu başlıkların dördünde de bir sorunumuz olduğuna inanmıyoruz, ister Suriye başlıkları olsun, ister Türkiye başlıkları. Bazı Türk yetkililerin Suriye başlıklarını da duyurduğuna göre, kötü niyet olmadığı sürece sorun olmaması gerekiyor” dedi.

Bu başlıklar üzerinde anlaşmaya varılırsa, her iki tarafın yetkilileri arasında daha sonra belirlenecek düzeyde bir toplantı yapılarak ortak bir açıklama yapılması gerektiğini söyleyen Beşar Esad “Bu ortak açıklama, ilişkinin geliştirilmesi, geri çekilme, terörle mücadele veya her iki tarafı da ilgilendiren diğer konularda daha sonra atılabilecek adımlara temel oluşturan ilkeler belgesini oluşturan bir belgeye dönüşüyor’’ diye devam etti.

Esad, Suriye’nin “çekilme olmazsa Türklerle görüşmeyeceğiz” yönündeki haberlerin ve açıklamaların doğru olmadığını ileri sürerken, “Önemli olan hedeflerimizin net olması ve bu hedeflere doğru nasıl ilerleyeceğimizi bilmemizdir. Atılacak adımlar ne olursa olsun bunların temeli egemenlik olacak, sınırları egemenlik olacak, ölçütü de egemenlik olacaktır” dedi.

Beşar Esad: Başlıkların hiçbirinde sorun yok! ile ilgili etiketler Beşşar Esad Suriye Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Levent Gültekin'den İmamoğlu'na: Garip gurebaya yaptığın zamla kendine siyasi kariyer inşa ediyorsun

İstanbul'da suya yapılan fahiş zamlara tepki gösteren CHP yandaşı Levent Gültekin, "İstanbul’da yüksek su faturası ödüyoruz. Niye? Beyefendi en büyük icraat olarak kent lokantası açsın. Garip gurebanın suyuna ulaşımına zam yapıyorsun o parayla kendine siyasi kariyer inşa ediyorsun." dedi.