Harçsız yapılmış taş setler Peru’nun Cusco bölgesindeki bir İnka kalesinin etrafını 360 metre boyunca zikzak yaparak saran 9 metrelik setlerin yapımında, tanesi 300 tona varan kireçtaşı blokları kullanılmış. Ancak hiç harç kullanılmamasına rağmen bu kayalar, arasına kağıt bile sokulamayacak kadar mükemmel yerleştirilmiş. Günümüzde hala gizemini koruyan bu taşların harç olmadan nasıl yapıldığı ve o dönemde demir olmadan taşları bu şekilde nasıl işledikleri tam olarak bilinmemekle birlikte, taşların yine taş aletler kullanılarak kesilip şekillendirildiği tahmin ediliyor.
Bilim dünyasına göre böyle bir şey imkansız! Sırrı çözülemiyor...
Dünya üzerinde yıllar öncesinde bulunmasına rağmen hala nasıl yapıldığı bilinmeyen ve sırrı çözülemeyen o kadar nesne ve yapı var ki... İşte onlardan birkaçı...
2 bin yıllık pil Alman arkeolog Wilhelm Konig tarafından 1938′de Irak’ın başkenti Bağdat’ın yakınlarında bulundu. 13 santimetre boyundaki toprak bir kabın içine monte edilmiş bir bakır silindir, onun etrafındaki demir çubuk ve testinin ağzını kapatan asfalttan oluşan bu nesne “dünyanın en eski pili” olarak tanımlandı. Pilin 2 volt enerji ürettiği saptandı.
Alüminyum kemer tokası 1956 yılında, Çin’de bir kazının yapıldığı yer bir mezardı. M.S. 265-316 yılları arasında yaşamış General Çou Çou’nun (ya da Çow Çu’nun) mezarının içinde bulunan bu kemer tokası yüzde 10 bakır, yüzde 5 manganez ve yüzde 85 oranında alüminyumdan yapılmıştı. Doğada saf olarak bulunmayan bir metal olan alüminyumun varlığını ilk kez 1700′lerin sonunda Fransız kimyacı A.L. Lavoisier ortaya koyduğu biliniyordu. İlk işlenmiş alüminyumu ise 1825′de H.C. Oerstead elde etti. Dolayısıyla bu kemer tokanın bulunmasıyla bilim adamları şaşkına dönmüştü.
Kiev Kozmonotu Bu heykelcik Avrupa’da bulunan “uzay adamı” özelliklerini gösteren tek buluntu. Yaşı oldukça eski.