Bilim insanları daha ölümcül koronavirüs üretti!
Dünya koronavirüs salgınını atlatamazken ABD'li bir grup bilim insanı dünyanın düzeniyle oynamaya çalışıyor. ABD’de yer alan Boston Üniversitesi’nde bilim insanları, bir laboratuvarda corona virüsün oldukça ölümcül yeni bir varyantını üretti.
Dünya koronavirüs salgınının etkilerini halen atlatamazken covid-19’un ne kadar ölümcül olabileceğini merak eden bilim insanları yeni bir hibrit virüs oluşturdu. Yüzde 80 ölüm oranına sahip yeni virüs türü omicron ve orijinal wuhan türlerinin birleşiminden oluşuyor.
Hibrit virüs ürettiler
Dailymail’in haberine göre, covid-19’un ne kadar ölümcül olabileceğini görmek isteyen araştırmacılar, bir çalışmada farelerin yüzde 80'ini öldüren Omicron ve orijinal Wuhan türünü birleştiren hibrit bir corona virüs yarattı.
“Ateşle oynuyorlar”
Çalışmayı eleştiren ve İsrail hükümetinin önde gelen bilim insanlarından Prof. dr. Shmuel Shapira, "bu tip çalışmalar tamamen yasaklanmalı, ateşle oynuyorlar" dedi.
Çalışmayı savunanlar da var
Rutgers Üniversitesi'nde kimyager olan Dr. Richard Ebright, Boston Üniversitesi’ndeki çalışmayı savunarak, “Araştırma, corona virüsün nasıl ilerleyeceğini görmek açısından oldukça önemlidir. Laboratuvarda üretilen farklı bir pandemiden kaçınmak istiyorsak, gelişmiş virüs araştırmalarının yapılması zorunludur" diye konuştu.
Ölümcül virüsü nasıl ürettiler?
Öte yandan, hakem değerlendirmesinden geçmeyen yeni araştırmada, Boston Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, insan hücrelerine bağlanan ve onları istila eden Omicron'un başak proteinini çıkardı.
Başak proteinleri corona virüste her zaman mevcuttu, ancak zamanla daha da gelişti. Omicron'un başak proteininde onu oldukça bulaşıcı yapan onlarca mutasyon bulunuyor. Araştırmacılar, Omicron'un başak proteini, pandeminin başlangıcında Wuhan'da ilk ortaya çıkan orijinal türe bağladı.
Ardından bilim insanları, orijinal Omicron varyantına kıyasla farelerin yeni hibrit varyantı nasıl karşıladığını inceledi.
Farelerin yüzde 80'i öldü
Çalışmanın yazarları, "farelerde, omicron hafif, ölümcül olmayan enfeksiyona sebebiyet verirken, hibrit varyant yüzde 80 ölüm oranıyla ciddi hastalığa neden oldu” diye yazdı.