Bilim insanları ortaya çıkardı: Havadaki koronavirüs ne kadar süre bulaşıcı?

İngiliz bilim insanları havada dolaşan koronavirüsün ne kadar süre bulaşıcı etkisini sürdürdüğünü tespit etti. Bristol Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre virüsün ilk 20 dakikada bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ınını kaybediyor.

Bristol Üniversitesi Aerosol Araştırma Merkezi’nden bilim insanları, geliştirdikleri cihazla Kovid-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün havada ne kadar hayatta kaldığını ölçerek virüsün ilk 20 dakikada bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ınını kaybettiğini açıkladı. Bilim insanları, virüsün ilk 5 dakikada bulaşma yeteneğinin yüzde 48 oranında gerçekleştiğini ve virüsten korunmanın en etkin yolunun koruyucu yüz maskesi olduğunu ifade etti.

Bilim insanları, çalışmalarında havada bulunan mikro damlacıklardaki virüsün 5 saniye ile 20 dakika arasındaki aktivitesini ölçtüklerini ve virüsün havadaki ömrünün, farklı Kovid varyantları için benzerlik taşıdığını ifade etti. Nem oranı yüksek havanın, virüsün hayatta kalmasını yükseltirken bir ortamda en uzaktaki kişiden ziyade en yakındaki kişiden virüs bulaşmasının daha yüksek bir oran olduğu belirtildi.

Bilim insanları bilimsel çalışmanın henüz hakemli tıp dergisinde yayınlanmadığını ifade etti.

 

 

 

Bilim insanları ortaya çıkardı: Havadaki koronavirüs ne kadar süre bulaşıcı? ile ilgili etiketler koronavirü bulaşma hava
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.