Bilim Kurulu üyesinden ilaç uyarısı
Koronavirüs tedavisi için kullanılan ilaçları Sağlık Bakanlığı hastalığın tespit edildiği ve semptomu olan herkese veriyor. Genellikle 5 günlük dozlar halinde verilen ilaçlarla ilgili özellikle sosyal medyada yayılan iddialar tedavi süreçlerini olumsuz etkiliyor. Peki, iddia edildiği gibi bu ilaçların yan etkisi var mı? Yarıda bırakmak ya da hiç kullanmamak ne tür sonuçlar doğuruyor? Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz açıklayıp kullanmayanları uyardı.
Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları 30 bin sınırında dolaşıyor. Virüsün hasta ettiği günlük kişi sayısı ise 6 binin üzerinde. Hal böyle olunca tedavi süreçleri büyük önem kazanıyor.
Sabah'tan seda Okkıran'ın haberine göre birçok kişi bu hastalığı evinde hafif semptomlarla geçiyor. Ancak sosyal medyada tedavi sürecini sekteye uğratan dezenformasyonlar yapılıyor.
İlaçların kullananın vücuduna hasar verdiği ya da hiçbir faydası olmadığına ilişkin ileri sürülen bu iddialar gerçek olabilir mi? İlaçları yarıda bırakmak ya da hiç içmemek doğru mu? İlacın kullanılmaması durumunda vücutta ne gibi bir hasar meydana gelebilir?
Cevabı merak edilen bu soruların yanıtını Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz verdi. İşte Bilim Kurulu üyesinin o açıklamaları…
YAN ETKİLERİ VAR MI?
Erken tedavinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ilaçların yan etkileri hakkında, "Elbette her ilaçta olduğu gibi KOVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların da bir takım yan etkileri mevcuttur. Bununla birlikte ilaçların bize sağladığı fayda, ilaçların yan etkilerinin çok çok önündedir. Hastalarımızın %3,4'lük bir kısmının zatürreye dönüşümünde erken tanı kadar erken tedavi de önemlidir. Hastalığın ilk döneminde bu oran yaklaşık %30'lardaydı." ifadelerini kullanıyor.
"BELİRTİLER HAFİFKEN İLAÇLARI KULLANMAKTA FAYDA VAR"
İlaçların ilk evrede kullanılmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Kayıpmaz sözlerine şöyle devam etti:
"İlaçları kullanmayı reddettiği halde iyileşen hastalar olabilmektedir. Bununla birlikte ilaç kullanmadığı için ilerleyen günlerde daha kötü klinik tabloda acil servislerimize gelen hastalarımız da mevcuttur. Bu nedenle belirtiler henüz hafifken ilaçları kullanmakta yarar vardır. Çünkü ilaçların özellikle hastalığın erken döneminde başlandığında etkin olduğu bilinmektedir. İlaçlar zatürreye dönüşü de bu sayede önleyebilmektedir."
"KULAKTAN DOLMA BİLGİLER TIBBİ BİLGİ İLE KARŞILAŞTIRILMAMALI"
Kayıpmaz bu konudaki uyarılarını "Entübe olma durumuna gelmiş bir hastaya bu ilaçların etkinliği elbette ki sınırlıdır. Hastalar, etrafındaki kişilerden edindiği kulaktan dolma bilgileri tıbbi bilgi ile asla karşılaştırmamalıdır. Bu nedenle sağlık kuruluşları veya filyasyon ekipleri tarafından kendilerine verilen ilaçları kullanmalarında fayda vardır." diye sürdürdü.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN BROŞÜRLERİNDEN YARARLANIN
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz kafası karışanlar içinse şu öneride bulunuyor:
"Sağlık Bakanlığı da bu ilaçların nasıl kullanılacağına dair kapsamlı broşürler hazırlamıştır. Özellikle ilk iki dozda 8er tablet olarak alınması gereken ilacın favipravir etken maddeli ilaç olduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz. Çünkü her ne kadar hastalara kullanma talimatı yazılı olarak verilmiş olsa da hastalar kimi zaman hata ile hidroksiklorokin etken maddeli ilaçtan 8 adet kullanma nedeniyle tarafımıza başvurmaktadır."