Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah Köyü, Aksakal mezrasındaki Turnalar Gölü’ndeki birbirinden bağımsız yüzen adalar, insan müdahaleleri nedeniyle risk altında. Hem yurt dışından hem de komşu illerden gelen ziyaretçilerin akınına uğrayan adalar, özellikle fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak adalara çıkmak isteyenler tarafından tahrip ediliyor.
Bingöl’ün simgesi yüzen adalar, insanlardan kaynaklanan tehlikeyle karşı karşıya
Bingöl’ün simgesi haline gelen ve 2005 yılında tabiat anıtı ilan edilen yüzen adalar olarak bilinen Turnalar gölü insan tehlikesiyle karşı karşıya. Yerli yabancı pek çok turist ağırlayan yüzen adalar, fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak adalara çıkmak isteyenler tarafından tahrip ediliyor. Konu hakkında konuşan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç insan müdahalesi devam ederse çok kısa sürede yüzen adalar kaybedilebilir dedi.
Üç tarafı dağ ve tepelerle çevrili düz zemin üzerinde bulunan yüzen adalar 2005 yılında “Tabiat Anıtı” ilan edilmişti. Bingöl’ün simgeleri arasında yer alan yüzen adalar, 2022 yılının ilk yedi ayında yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti. Ancak özellikle hafta sonları ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı gölde, adaların üzerine çıkmanın yasak olmasına karşın kurallara uyulmadığı dikkat çekiyor.
Sopalarla ve Küreklerle Adalara Zarar Veriliyor
Fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar tarafından ellerindeki uzun sopalarla veya küreklerle bekleyenlerin görüldüğü yüzen adalarda gelin ve damatların belirli ücretler ödeyerek adaların üzerine çıkıp fotoğraf çektirdikleri gözleniyor.
İnsan Müdahalesiyle Çok Çabuk Bozulabilir
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, yüzen adaların onlarca yılda oluşan hareketli sistemler olduğunu hatırlatarak, “Yüzen adalar çok zor oluşuyor. İnsan müdahaleleriyle de çok çabuk bozulabilir” dedi.