Biontech 2. doz aşı randevusu ne zaman alınır? Kaç gün sonra olunmalı?

Koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmaları Türkiye genelinde devam ediyor. Biontech ve Sinovac aşılarının 1. dozlarını olan vatandaşlar 2. doz aşı randevusu ne zaman alınır sorusunu merak ediyor. İlk doz Biontech aşısı olunduktan sonra 2. dozunda mutlaka belli bir süre sonunda yapılması gerekiyor.

Türkiye’de Covid-19 ile mücadele kapsamında aşılamalarına çalışmalarına hız verilirken tercihe bağlı olarak Sinovac veya Biontech aşıları uygulanıyor. Biontech aşısının ilk dozlarını olanlar 2. dozun ne zaman yapılacağı konusunda araştırmalarına başlıyor. Daha önceden de bilindiği üzere ilk doz Biontech aşısın yapılmasından bir süre sonra 2. doz aşının da yapılması gerekiyor.

2. DOZ AŞI KAÇ GÜN SONRA OLUNMALI?

Aşılama öncesinde imzalanan ve bir nüshası aşılanan kişide kalan onam formunda BioNTech aşısı ikinci dozunun 28 gün sonra yapılacağı belirtiliyor.

Biontech aşısı 2 doz halinde uygulanıyor. İkinci doz randevusu ilk doz uygulamasının ardından sağlık personeli tarafından oluşturuluyor veya dileyenler kendi randevularını kendileri de alabiliyor. İkinci doz randevu bilgileri yine kısa mesaj yolu ile kişiye iletiliyor. Ayrıca e-Nabız uygulaması üzerinden de randevu bilgilerine ulaşılabiliyor.

AŞILAR ARASINDAKİ FARKLAR

1.İnaktif Aşılar

●Gelenekselleşmiş yöntemlerle üretilir.
●Virüs parçalanıp etkisiz hale getirilerek vücudumuza zarar verilmeden bağışıklığımız uyarılır.
●Uzun dönem etkileri konusunda diğer aşılara kıyasla daha net konuşulabilir.
●Öldürülmüş virüs ihtiva etmelerinden dolayı ilk aşamada daha güvenli olduğu kabul edilir.
●2-8°C'de saklanabilir.
●Üretimi diğerlerine göre daha zor ve yavaştır.
●Türkiye'de yapılan faz III çalışmasının ara değerlendirme sonuçlarına göre aşının etkinliği %91,25 olarak tespit edilmiştir.
●Sinovac aşısı bu sınıfa girmektedir.

2.Viral Vektör (Adenovirüs) Aşıları

●Grip benzeri hastalık yapan bir virüsün (adenovirüs) genetik müdahale sonrası Koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanır.
●Bu aşılar; Zika, Chikungunya gibi viral hastalıklara karşı uzun bir süredir faz III aşamasındaydı.
●Aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapamazlar.
●Avantajı 2-8°C arasında, yani rutin olarak kullanılan aşı dolaplarında saklanabilmeleridir.
●Yeni aşı geliştirme teknolojilerindendir.
●Sputnik-V ve Oxford/AstraZeneca aşıları (AZA-1222) bu sınıfa girmektedir.

3.Mesajcı RNA (mRNA) Aşıları

●mRNA, vücudumuzda doğal olarak üretilen protein sentezinde rol alır.
●Laboratuvarda yapay olarak üretilen mRNA'lar tıpkı kendi mRNA'larımız gibi çalışarak virüse karşı bizi uyarmayı amaçlamaktadır.
●Bu moleküller daha sonra kendi moleküllerimiz gibi yıkılarak vücuttan atılırlar.
●Bu aşılar 25 yıldır kanser dâhil pek çok hastalığın tedavisine yönelik olarak kişiye özel immunoterapi yöntemleriyle çalışılan teknolojiye benzer şekilde üretilen aşılardır.
●Bu aşıların en büyük dezavantajı Biontech/Pfizer aşısının (BNT-162b2) -70°C'de, Moderna aşısının (mRNA-1273) -20°C'de saklanabiliyor olmasıdır.
●Biontech/Pfizer, Moderna aşıları bu sınıfa girmektedir.

Biontech 2. doz aşı randevusu ne zaman alınır? Kaç gün sonra olunmalı? ile ilgili etiketler BioNTech 2. doz aşı randevu
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.