Bir babayiğit daha aranıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta yerli otomobili üretecek 'babayiğitler'i açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan üretilecek ilk otomobile talip olurken, 2021 yılında satışa hazır olmasını istedi.
60 yıllık otomobil rüyası bu adım ile artık ete kemiğe bürünürken Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk bir başka hayali köşesinde okurlarıyla paylaştı.
Sıranın "milli medya teknolojileri" üretme aşamasına geldiğini belirten Öztürk, bu kapsamda yapılan çalışmalara da yeni babayiğitler tarafından destek verilmesi çağrısında bulundu.
İşte o yazı...
* Bir babayiğit daha aranıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘milli medya teknolojileri’ üretmek için bir araya gelen yeni ‘babayiğitlerin’ imza töreninde konuşuyor:
“Değerli Dostlar,
Daha önce milli otomobilimizi üretmek için, ‘bir babayiğit arıyoruz’ demiştik. Çok şükür bir değil, beş babayiğit çıktı. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding bir ara geldiler, kafa yordular ve dediler ki, “biz bu milli otomobili üretiriz arkadaş.” İşte büyük Türkiye’nin iş adamı, girişimcisi böyle olur.
Geçtiğimiz günlerde bu baba yiğitlerimizin imza töreninde bir araya gelmiştik. Şimdi yeni babayiğitlerin, yeni projeler için er meydanına çıktığı bir toplantı için buradayız. En az yerli otomobil gibi önemli başka bir konuda, tüm dünyaya mesajlarımız olacak.
Video: Bir babayiğit daha aranıyor
Dostlarım,
Bugün, ‘Milli Medya Teknolojileri’ üretmek için bir araya gelmiş girişimci ve yatırıcımı babayiğitlerimizi sizlere takdim edeceğim.
Onlar, Türkiye’nin uluslararası medyada daha güçlü, daha etkin olmasını sağlayacak yerli ve milli medya teknolojileri üretecekler. Böylece her gün Türkiye aleyhine asılsız ve mesnetsiz yayınlar yaparak, ülkemizi karalayanlara karşı, kendi global medyamızı, teknolojimizi ve sistemimizi üreteceğiz.
Artık Türkiye’ye ait sosyal medya, online televizyon, online gazete ve online ajanslar, yerli medya teknolojileri sayesinde dünya sahnesine çıkacak, ülkemizi tanıtacak ve gururla temsil edecek.
Şimdi size tanıtacağım bu babayiğitler, işte bu gururu bize yaşatacak insanlardır…”
Siz de bu konuşmayı okuyunca heyecanlandınız değil mi? Şahsen ben yazarken heyecanlandım.
Bu konuşmanın hikayesini anlatayım ve heyecanımı paylaşayım sizinle.
TÜRKİYE’NİN GLOBAL MEDYA TEKNOLOJİSİ YOK
Anadolu Ajansı’nın globalleşme projesi esnasında fark etmiştim: Medya teknolojileri konusunda neredeyse elimizde hiçbir tecrübe ve birikim yoktu. Global bir ajansın yazılımı nasıl olur? Seçim sonuçları hangi programla verilir? bunları bilmiyorduk. İki yıl uğraşıp kendimiz ürettik bu yazılımı.
Bu nedenle Ajanstan ayrıldıktan sonra medya teknolojileri alanında özel sektörde çalışmalar yapmak istedim. Tevafuka bakın ki, Türkiye’nin genç ama en hızlı büyüyen 30 teknoloji şirketlerinden biri olan, Erlab Teknoloji tam bu esnada başka bir konu için bana ulaştı. Onlar da medya teknolojileri alanında AR-Ge çalışmaları yapıyorlarmış.
Ortak hareket etmeye karar verdik. İTÜ Tekonokent’te yeni nesil medya teknolojileri ve sistemleri üzerine, yazılım ve işletme konusunda AR-GE projeleri geliştirmeye başladık. Bunlardan bir tanesinin yazılım ve işletme tasarımını da bitirdik.
MEDYA GRUBU NEDEN YATIRIM YAPMAKTAN VAZGEÇTİ?
Yine güzel tevafuka bakın ki, Türkiye’nin en büyük medya gruplarından biri, haber ajansı projesi konuşmak için beni davet etti.
Görüşmelerimiz esnasında sadece ajans değil, teknokentte geliştirdiğimiz başka projeleri de konuştuk. Grup, dört projeye (ki bunlar çok büyük yatırım isteyen projelerdi) talip oldu. İcra kurullarından geçerek imza aşamasına geldiğimizde, son anda projeler için yatırım yapılması ertelendi.
Onlar dillendirmeseler de, aslında istedikleri şey, bu kadar büyük yatırımlara devletin, tabii özellikle Cumhurbaşkanımızın bir şekilde himayelerini açıklamasıydı. Yani bu babayiğit bir şekilde Cumhurbaşkanımızı arkasında görmek istiyordu.
CUMHURBAŞKANI’NIN ‘HEMEN YAPIN’ DEDİĞİ PROJELER
Aslında Cumhurbaşkanımız projelerden haberdardı. Dijital devrimin medya dünyasına etkisinin ne denli büyük ve etkili olduğunu kendisine anlatmış, yapmak istediğim büyük projeleri de göstermiştim. O da bu büyük projelerin hemen hayata geçirilmesini istemişti. Lakin 15 Temmuz darbesi ülkenin başına bela oldu ve projenin hayata geçirilmesi durdu.
Ancak biz durmadık. Teknokentte çalışmalarımızı sürdürdük. Şimdi işin sonuna geldik. Artık ürünümüz hayata geçirilecek kıvamda.
Şimdi milli araba için boy boy babayiğitleri görünce heyecanlandım. Bir babayiğit çıksa, milli medya teknolojileri üretmek için bize ‘babalık’ yapsa güzel olmaz mı?
Cumhurbaşkanımız da, yeni babayiğitlere en başta yazığım hayalimdeki konuşmayı yapsa, kötü mü olur? Bence çok iyi olur.
Siz de benim gibi heyecanlandınız değil mi?
Siz bir de o babayiğidi bulduğumuzda görün heyecanı.