Bir şirket daha pahalı kredilerden kurtuluyor
Türkiye’de şirketlerin halka açıklık oranları çok düşük seviyede. Bu nedenle büyümek isteyen kurumlar yatırım için bankalardan yüksek faiz oranlarıyla kredi almak zorunda kalıyor. Bunun çözümü ise halka açılmak. Son dönemde halka açık şirketlere verilen teşvikler bu yönde adım atan işletmelerin sayısını artırıyor. Sinangil Unları da bunlardan birisi oldu. İşte detaylar...
Halka açılma kararı alan Sinangil Unları, 15-16-17 Mart’ta Yapı Kredi Yatırım liderliğinde yapılacak talep toplama sonrası halka arz edilecek. Halka arz Hisse fiyatı 48,90 TL olarak gerçekleşecek.
Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde üretimden satışlara göre 324. sırada yer alan ve bünyesinde Sinangil Un ve Gluten Yok markalarını barındıran Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ (Eksun Gıda), Borsa İstanbul AŞ’de (BİST) işlem görmek için gün sayıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tamamı Eksim Yatırım Holding AŞ’ye ait olan Eksun Gıda’nın halka arzına onay verdi. Nielsen Perakende Araştırma Raporu’na göre 2022 Eylül ayı itibarıyla toplam perakende un pazarında yüzde 9,7 hasılat payına sahip olan Eksun Gıda, zincir marketler hariç tutulduğunda, toplam cirosu ile pazar lideri konumunda ve yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahip.
Tamamı sermaye artırımı ile gerçekleştirilecek halka arzda çalışanlar unutulmadı
Yapı Kredi Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde yürütülecek halka arzın tamamı sermaye artırımı yöntemi ile olacak. Halka arzda Eksun Gıda’nın 49 milyon 957 bin 498 TL olan çıkarılmış sermayesi 70 milyon TL’ye artırılacak. Yapı Kredi Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından 15-16-17 Mart tarihlerinde 48,90 TL fiyattan talep toplanacak. Halka arz büyüklüğünün 980 milyon TL olması bekleniyor. Halka arz sonrası Eksun Gıda’nın yüzde 28,63’ü BİST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak.
Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 57’si yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 35’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 5’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 3’ü ise şirket çalışanlarına ayrıldı.
Gelirin önemli bir bölümü yenilenebilir enerji yatırımına ayrılacak
Eksun Gıda, halka arz gelirinin önemli bir bölümünü doğrudan yatırımları için kullanacak. Şirket, elde edeceği kaynağın önemli bir kısmını Tekirdağ ve Konya’da kurulu un üretim tesislerinde elektrik ihtiyacının karşılanması için yapılacak 28 MW’lık yenilenebilir enerji santrali ile un silosu, tesis, makine yatırımları için kullanmayı hedefliyor. Halka arz gelirinin geri kalanı ise finansal borçların ödenmesi için ve işletme sermayesi olarak değerlendirilecek.
Eksun Gıda’nın hem teknolojik hem de kurumsal açıdan olgunlaşma sürecini tamamlamasının ardından halka açılmak için adım attıklarını belirten Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Şirketimizde son 5 yılda teknolojik ve kurumsal dönüşüm kapsamında 47 milyon 214 bin TL’lik yatırımı hayata geçirdik. Bu yatırımların ardından ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacağına inandığımız halka arz süreci için gerekli adımları attık. Yarım asırı devirmiş Sinangil Un markamızın yanında glütensiz mamuller pazarının önemli bir oyuncusu olan Gluten Yok markamız ile sahip olduğumuz kurumsal yapımızı halka arz süreci ile yatırımcılarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar hedeflediğimiz tüm başarıları gerçekleştirmiş köklü bir şirket olarak halka arz süreci ile birlikte kurumsallık standartlarımızı daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Eksun Gıda’nın 2022 yılının ilk 9 ayında toplam cirosunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artışla 2,8 milyar TL’nin üzerine çıktığını belirten Demir, şirketin finansalları ile ilgili ise “Eksun Gıda’nın net kârı 2022 9. ay itibarıyla 202 milyon TL’ye ulaştı. 2021 yılının ilk 9 ayında yüzde 9,2 olan FAVÖK marjımız ise bu yılın aynı döneminde yüzde 15,5’e yükseldi” diye konuştu.
1996 yılından bu yana ikisi Tekirdağ’da biri Konya’da olmak üzere yaklaşık 96 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip üç ayrı fabrikada un üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Demir, Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, 30’dan fazla ülkeye, farklı ürün kategorilerinde un ihracatı gerçekleştirdiklerini de vurguladı. Demir, “Bünyemizde barındırdığımız Sinangil markalı unlar dahil 200’ü aşkın ürün çeşidine sahibiz. 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan onay alınarak kurulan Ar-Ge merkezimizde glutensiz un, glutensiz ekmek, unlu mamuller, yeni un çeşitlendirmeleri ve buğday paçallarının en uygun karışımlarıyla yüksek kalitede unların elde edilmesi gibi projeler yürütüyor, böylece hızla değişen tüketici alışkanlıklarına da zaman geçirmeden ayak uyduruyoruz” dedi.