BM'den korkutan rapor: Gazze en yüksek seviyede kıtlıkla karşı karşıya
Birleşmiş Milletler (BM) Gazze’de 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiğini ve bölgenin kısa bir zaman içerisinde en yüksek seviye kıtlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
BM ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Gazze’deki 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiği ve kısa bir süre içerisinde bölgenin kıtlıkla karşı karşıya kalacağını değerlendirdikleri bir rapor yayınladı. Raporda, “Çatışmalardan önce 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 0.8'i yetersiz besleniyordu. Bugünkü rapor, Şubat ayı itibarıyla kuzeyde bu rakamın yüzde 12.4 ile 16.5 arasında olduğunu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı. IPC, Gazze’nin akut gıda güvensizliği seviyesinde 5’inci aşamada olduğunu belirterek, “En olası senaryoya göre, hem Kuzey Gazze hem de Gazze’de kanıtlarla IPC Aşama 5'te (Kıtlık) sınıflandırılmaktadır. Bu aşama, nüfusun yüzde 70'ini kapsamaktadır” dedi.
“MAYIS 2024 İTİBARIYLA KITLIK ORTAYA ÇIKABİLİR”
IPC raporuna göre, Gazze’de akut gıda güvensizliğinin (bir kişinin yeterli gıda tüketememesi) en son seviyeye ulaşarak kıtlık durumuna yaklaştığı ve bölgeye yardımların ulaşamaması ve engellenmesi devam ederse Mayıs 2024 itibarıyla kıtlığın yaşanacağı ifade edildi. IPC, “Gazze Şeridi'ndeki nüfusun tamamı (2.23 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Mart ortası ile Temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refah'a kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu, önceki analizle karşılaştırıldığında 530 bin kişilik (yüzde 92) bir artışa işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.
BM’Lİ YETKİLİLERİ UYARDI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze’de yaşanabilecek kıtlık değerlendirmelerine ilişkin, “Gazze'nin kuzey kesiminde kıtlık kapıda. Gazze'de 1,1 milyon insan, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek insan sayısı olan felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya. Bu tamamen insan yapımı bir felakettir” dedi.
FİLİSTİN KIZILAYI: 7 EKİM’DEN BU YANA 13 BİN 790 ÇOCUK ÖLDÜ
BM kurumlarından yapılan açıklamalarda akut gıda güvensizliği yaşayan çocukların açlık ve susuzluktan öldüğü ifade edilirken, Filistin Kızılayı dün yaptığı açıklamada 7 Ekim’den bu yana 13 bin 790 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.