Bitcoin'e karşı Turcoin projesinde muamma!
Kripto paralara karşı dün “Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor” sloganıyla bir proje lanse edildi. Para biriminin arkasındaki şirketler ise kafa karıştırdı. Bursa, Kocaeli ve Eskişehir’de kaydı çıkan Anafis ve Hipper şirketlerinin çalışanları daha önce kapanan saadet zinciri sistemi Nilfa’nın elemanları çıktı.
Sabah'ın haberine göre, dünyada bitcoin ile ünlenen kripto para birimlerinin yerlisini üretme konusunda birçok firma yatırım yapıyor. Ancak dün lanse edilen Turcoin kafaları karıştırdı. "Bitcoin'e rakip Turcoin" adıyla sunulan para biriminin arkasında Anafis ve Hipper adlı şirketler bulunuyor. Hipper, bin 500 TL'lik yatırıma aylık 250 TL kazanç vaat ediyor. Yıllık kazanç olarak da 2 bin 920-3 bin 285 TL arasında bir kazanç verileceği belirtiliyor. Anafis Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya'nın ve Hipper A.Ş. kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olarak geçen Muhammed Satıroğlu'nun ortak olduğu firma adres olarak Kocaeli, Eskişehir ve Bursa'yı gösteriyor. Firmada çalışan isimler de dikkat çekici. SABAH'ın daha önce "Son titan zinciri Antep'ten çıktı" başlığı ile gündeme getirdiği ve 20 yıldır vatandaşın parasını sömüren saadet zinciri sisteminin sahibi Nilfa şirketinde sistemi tanıtan ve müşteri toplayan Ömer Doğan'ın Hipper'de çalıştığı tespit edildi.
'SIKINTI OLDU, BURAYA GEÇTİM'
Ömer Doğan, firmada çalıştığını doğrularken şu ifadelerde bulundu: "Şu anda Hipper'de çalışıyorum. İstediğim yerde çalışırım. Nilfa kapandığı için buraya geçtim" dedi. Ankara'da ikamet eden Doğan'ın, internet sitesinde cep telefonunu yayınlayarak, muhteşem kazanç planı vaatleriyle para topladığı da dikkati çekti. Sitedeki yazıda, "Ankara'dan arkadaşlarla yüz yüze görüşülecek ve bayilik verilecektir. Bayilik için acele ediniz" deniliyor. Doğan, Turcoin'in üreticisi Anafis'in yıllık nasıl 5 milyar dolar gibi astronomik bir ciro yaptığı sorusuna ise "Online bilgisayar oyunları satıyor. Kazancı buradan" yanıtını verdi.
CİRO İDDİASI 5 MİLYAR DOLAR
Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu adlı iki ortağı bulunan firmanın ticaret sicil kaydı Eskişehir gözükürken iletişim adresi Bursa. Hipper'le ilgili tüm bilgilerin yer aldığı Ernas Group'un internet sitesinde ise Kuzey Kıbrıs'ta GBC Digital Games adıyla faaliyet gösteren bir oyun firmasından da bahsediliyor. Bu firmanın da diğer şirketlerin iştiraki olduğu belirtiliyor. 80 ülkede faaliyet gösterdiğini iddia eden firmanın ciro iddiası ise yıllık 5 milyar dolar. Şirket BDDK tarafından lisans verilen elektronik para ve ödeme kuruluşlarının arasında da değil.
Hipper Bilgi Sistemleri ve Yatırım A.Ş.'den açıklama:
Anılan haberde adı geçen “Ömer Doğan” isimli şahsın şirketimizle herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Bu kişinin müvekkil şirketin arkasındaki kişi olarak lanse edilmesi haber verme sınırlarını aşmakta, müvekkil şirketin haklarını ve ticari itibarını açıkça zedelemekle birlikte maddi zarara uğramasına da neden olmaktadır. Sizin gibi saygın bir kanalın bu tür bir haber yayınlamış olmasından derin üzüntü duymaktayız.
Bunun yanında; gerçeğe ve hukuka aykırı beyanlarınız nedeniyle, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 2018/8086 srş. numaralı soruşturma; “HİPPER ve ANAFİS şirketlerinin ticaret siciline kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdürdükleri, dijital para olarak belirlenen faaliyet alanları kapsamında gerçekleştirdikleri ticari iş ve eylemlerde herhangi bir suç unsuru bulunmadığı”gerekçesi ile “KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞI KARARI” verilerek neticelendirilmiştir. Bu karar müvekkil şirketin tüm faaliyetlerinin yasal mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü ispatlamaktadır.