Boğalar piyasaya çıkıyor! Borsada yükseliş sürecek mi?

Borsa İstanbul’da yaşanan uzun süreli düşüş yerini boğa piyasasına bırakıyor. BİST 100 ana endeksi haftanın son iş gününü %2,7 artışla tamamlarken üç günlük yükseliş oranı %7'ye yaklaştı. Bankacılık endeksi %5,2 yükselişle olumlu anlamda ayrıştı. Aracı kurumlar, uzun süre saklanan boğaların piyasaya çıkmaya başladığını belirtiyor. İşte detaylar...

Bilindiği üzere boğa piyasası, genel anlamda piyasadaki varlık fiyatlarının yükselişe geçeceği ve yatırımcıların alım yapacağı döneme deniyor. Boğa piyasasında olumlu hava ve alım eğilimi hakim olur.

Boğalar piyasaya çıkıyor! Borsada yükseliş sürecek mi?

NCM Investment: Yurt içinde dikkatler enflasyon verilerindeydi. Ekim ayında açıklanan enflasyon rakamları beklentileri aşarak yıllık %48,58 seviyesine ulaşmıştı. Bu durum, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesine yol açtı ve 2024 sonu enflasyon beklentisi %44 olarak güncellendi. Sıkı para politikasının süreceği vurgusu yatırımcıların dikkatini çekerken, BİST100 endeksi toparlanma göstererek haftayı 9.184 puanda kapadı. Borsa İstanbul’a yakından baktığımızda, aylardır köşelerinde ürkek bir şekilde bekleyen boğaların sahneye yavaş yavaş çıkmaya başladığını görüyoruz. 8700 seviyesindeki ilk kritik muharebeyi kazanmış gözüküyorlar ancak bu savaş daha bitmiş değil. Düşen trendden tamamen kurtulmuş değiliz ve 9270 seviyesi bu hafta için önemli bir eşik. Bu seviyenin aşılması, düşen trendden çıkış anlamına gelecek ve muhtemelen alımları hızlandıracaktır. Ancak, vadeli piyasalarda biriken aşağı yönlü pozisyonların çözülmemiş olması piyasada baskı yaratmaya devam ediyor.

Piyasada riskler net bir şekilde ortada. İlk olarak, devam eden yüksek enflasyon baskısı ve kötü gelen bilançolar yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Bu veriler, ekonomi üzerindeki baskıyı artırırken, olası bir geri çekilme riskini de gözler önüne seriyor. Diğer yandan fırsatlar da oldukça cezbedici ve yatırımcılara göz kırpıyor. Şimdiye kadar sabırlı olanlar için oyun başlamak üzere.

Yatırımcıya düşen, riskleri görmezden gelmeden bu fırsatları değerlendirmek. Ancak bu dalgalı denize kontrolsüz bir şekilde atlamak yerine, stratejik bir oyun planı belirlemek en mantıklısı. Şu an için en sağlıklı strateji, tam anlamıyla balıklama atlamak yerine, önce bir ayağını suya sokarak alışmaya başlamak gibi görünüyor. Bu şekilde, piyasanın nabzını tutup duruma göre pozisyon almak en doğru oyun planı olabilir. Unutmayalım, her şeyin başladığı ve bittiği yer risk yönetimi; güçlü bir oyun planıyla, bu çalkantılı sulardan kazançlı çıkmak mümkün.

Kıbrıs İktisat Bankası: Türkiye cephesinde ise piyasa tahminlerinin üzerinde gelen Ekim ayı enflasyon rakamları ardından piyasalar haftanın son iş günü TCMB Başkanı Karahan'ın Enflasyon Sunumun dikkatli bir şekilde takip etti. Sunumda enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellendi: 2024 sonu için orta nokta %44'e, 2025 sonu için %21'e, 2026 sonu için ise %12'ye güncellendi. Basın toplantısında ise Başkan Karahan hizmet enflasyonundaki katılık ve gıda fiyatlarındaki beklenmeyen yükselişin etkili olduğu söyledi. 2024 sonu için %38 olan yıllık enflasyona ise Mart 2025 ayında ulaşılacağını söyledi.  Hatırlanacağı üzere, geçen hafta TCMB'nin kendi uhdesinde olan enflasyon alanlarında başarı kaydedildiğini kaleme alması sonrası TCMB'den Cuma günü faiz indirim sinyali beklemiştik. Enflasyona ilişkin olarak tahminler yukarı yönde güncellense de, TCMB Başkanı Karahan'ın ortaya çok da kötü bir tablo koymamış Türk hisse senetlerini destekledi. BİST 100 ana endeksi haftanın son iş gününü %2,7 artışla tamamlarken üç günlük yükseliş oranı %7'ye yaklaştı. Bankacılık endeksi %5,2 yükselişle olumlu anlamda ayrıştı. ABD seçimi sonrası Türk mali piyasalarında ortaya çıkan iyimser havanın nedenini ABD ile ilişkilerin Biden dönemine göre daha iyi bir düzlemde ilerleyeceği yönünde yorumladık. USDTRY kuru hafta sonu faiz farkının (fonlama maliyeti) etkisi ile 34,40 seviyesine yaklaşırken, yabancı indinde Türkiye'nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 253 baz puana geriledi (neredeyse son beş yılın en iyi seviyesi). İki yıllık gösterge tahvil faizinin yaklaşık 15 baz puan gerileme ile %42,87 seviyesine geldiğini de not edelim.  

TCMB'nin faiz indirimi için Kasım enflasyonunun %1,5 seviyesinde gelmesi önemli bir test olacaktır. Böyle bir durumda, Aralık ayı içi faiz indiriminin  gündeme gelebileceğine yüksek ihtimal veriyoruz. Zaten 2025 yılının ana konusunun ise enflasyondan ziyade reel sektörden yükselen 'çığlığa' TCMB'nin ne ölçüde cevap vereceği olacaktır. Koç Holding yılın ilk dokuz ayındaki toplam zararı 1,9 milyar TL'ye, Sabancı Holding'in ise 11,1 milyar TL'ye yükselmiştir! Bu noktada TCMB'nin doğru iletişimi çok da geciktirmemesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Yapı Kredi Yatırım: 10,350 hedef direnç noktasının aşılmasıyla yükseliş güç kazanıyor.
Endeks 30 Aralık Kontratında kısa vadeli düşüş trendi  içerisindeki aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta 9,900 desteği  üzerinde tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta %3.14 oranında değer artışının oluştuğu  piyasada, tepki alımları kapsamında önemli bir direnç  noktası olarak izlediğimiz 10,350 seviyesi cuma günü  yukarı geçilmiş oldu. Yukarı hareketini sürdürme eğilimiyle  haftaya başlayacak olan piyasada, 10,300 seviyesini geri  çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 10,300 üzerindeki hareketlerin sürdüreceği yükseliş  eğiliminde ise 11,000 seviyesini kritik direnç noktası olarak alıyoruz. Piyasadaki yukarı hareketin kısa vadeli bir  yükseliş trendine dönüşebilmesi için 11,000 direncinin  aşılması gerekiyor.

Şu aşamada ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz  10,300 üzerindeki hareketi tepki sürecinin devamı yönünde  izliyoruz. Bu seviye altındaki olası hareketlerin ise yeniden  zayıflama  sinyali  oluşturabileceğinin  bulundurulmasını öneriyoruz.

A1 Capital Yatırım:Endeks, geçen haftanın son işlem gününde 6,73 puan düşüşle 8939 puandan başladı. Gün sonunda ise %2,67 ve haftalık bazda %3,37 değer kazanımı ile 9184 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 8927-9195 bandında hareket gözlendi.

Borsa İstanbul, 100,05 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 86 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 13 şirket negatif olarak kapattı.

En çok artan sektör endeksi; “Bankacılık, Bilişim ve Mali” oldu. Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Türk Havayolları hisselerinden, en yüksek negatif etki ise; Ülker hissesinden geldi.

Haftanın ilk iki işlem gününde satış baskısına yenik düşen endekste, Çarşamba gününden itibaren tepki alımları etkili oldu. Böylece, art arda yaşanan 3 işlem günündeki yükseliş hareketiyle birlikte Ağustos ayında başlayan düşen trendin üzerine yerleşti.

Son günlerdeki yükselişle artan hacim ve para girişine ek olarak 22 günlük ortalamasının üzerinde seyrederken 50 günlük ortalamasına denk gelen 9252 seviyesine de yaklaşmış olduğunu görüyoruz.

Günün en yüksek seviyesine yakın kapatmış olması pozitif havaya katkı sağlarken, teknik göstergelerini incelediğimizde genelinin yukarı yönlü devam etmesi de olumlu görünümü arttırıyor.

Bir önceki raporumuzda takip ettiğimiz 9165 seviyesinin üzerinde kalıcılığını korumaya devam ettiği takdirde 9250’yi ilk direnç olarak takip edebiliriz. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde 9340 seviyesine kadar yükseliş hareketi ivmelenebilir.

Endeksin saatlik grafiğini incelediğimizde ise indikatörlerin aşırı alım seviyelerine ulaştığını gözlemliyoruz. İndikatörler henüz SAT sinyali üretmemiş olsa da olası geri çekilmelere de temkinli  kalınmasını öneriyoruz.

Olası satış baskısı yaşanması halinde gün içinde 9165 seviyesinin üzerinde tutunamadığı takdirde sırasıyla 9050 ve 8940 alt desteklerini takip edebiliriz.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.