Borç veren kurumlar Moody’s’i dikkate almadı

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde güncelleme yapmaması sürpriz olmayan bir şekilde yurt içi piyasaların yeni haftaya zayıf bir görünümle başlamasına neden oldu. Ancak ülkelerin aldıkları kredinin fiyatını belirleyen CDS notunda artış olmadı. Bu finansman kurumlarının Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu açıklamamasını dert etmediği anlamına geliyor. İşte detaylar...

Türkiye’nin CDS puanı halen 300’ün altında seyrediyor. Türkiye'yi B3 kredi notu ve durağan görünüm ile derecelendiren Moody's güncelleme takviminde yer alan tarihte değerlendirme yapmadı. Bunun TL üzerindeki etkisi limitli olsa da haftaya başlarken kurlarda yukarı yönlü hareket etme eğiliminin sürdüğünü ve USD/TL’nin gün boyu 29,06’nın üzerinde kaldığını gördük. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi ise Moody’s’den çok fazla etkilenmeyerek 300 baz puanın altında kalmaya devam etti. Haftanın devamında ise Perşembe günkü PPK toplantısını izleyeceğiz. Hatırlanacağı gibi Kasım ayında 500 baz puan ile beklentilerin üzerinde faiz artışı yapan TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığına işaret etmişti. Bu kapsamda piyasa beklentisi de TCMB’nin açıklamaları ile uyumlu olarak 250 baz puan gibi daha sınırlı bir artışa işaret ediyor.

Borç veren kurumlar Moody’s’i dikkate almadı

Her ne kadar küresel ölçekte durgun bir gün olsa da özellikle yukarı yönlü revizyon beklentilerinin gerçekleşmemesinin TL varlıkların küresel piyasalardan negatif ayrışmasına yol açtığını gördük. Son dönemde risk iştahını destekleyerek BIST-100 endeksini geçen hafta bir kez daha 8000 puan sınırına yaklaştıran koşullarda ise ciddi bir bozulma olduğunu söylemek güç. Ancak endeksin 7900-8000 puan direncinin üzerinde güç kazanmakta başarılı olamaması kısa vadede daha pozitif bir resim görmemizi zorlaştırıyor.
 
Makroekonomik veri açısından sakin olan günde Euro Bölgesi’nde TÜFE rakamı açıklanacak. Verinin aylık bazda -%0,5, yıllık bazda ise %2,4 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Benzer şekilde çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda %3,6 ile değişim göstermeyeceği tahmin ediliyor. Değişim öngörülmemesinin yanında nihai nitelikte olması nedeniyle TÜFE rakamının varlık fiyatları üzerinde anlamlı bir etki göstermesini beklememek gerekir. ABD’de ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri rakamı açıklanacak. Ekim ayındaki yukarı yönlü tepkinin ardından her iki verinin de ivme kaybetmesi bekleniyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic ise TSİ 20.30’da ekonominin görünümü üzerine bir konuşma yapacak.

Borsa İstanbul: Moody’s’in not ve görünümde değişiklik yapmayarak sessiz kalmasının ardından Borsa İstanbul haftaya zayıf bir eğilimle başladı. Ancak kırılganlığa karşın endeksin günün ilk yarısında önemli bir baskı hissetmediğini gördük. Öğleden sonra ise satış baskınının artması ve endeksin teknik açıdan önemi yüksek olan 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarının altına sarkması dikkat çekti. Her iki ortalamanın da 7875 puan civarında yer alması endeksin kısa vade bu seviyenin üzerinde değerler almasının kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bu bölgenin altında kalınması ise piyasaların riskleri fiyatlamaya devam etmesine neden olabilir. Böyle bir senaryoda 7700’ü sonraki destek noktası olarak izleyeceğiz.
 
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8576.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8517, 8449, 8389 ve 8320 destek olarak izlenebilir. 8637, 8706, 8766 ve 8835 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
 
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 29.3451 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 29.316, 29.257, 29.1985 ve 29.1395 destek olarak izlenebilir. 29.3745, 29.433, 29.492 ve 29.5505 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.