Borsa açılışı nasıl başlar?

Aracı kurumlar dünkü çok düşük işlem hacmi ile düşüş yaşayan Borsa İstanbul endeksinin bugün pozitif açılışla başlayacağını tahmin ediyor.

Philip Capital analizinde, “Dün akşamki kapanışımıza göre ABD ve Avrupa vadelileri çok hafif yukarıda işlem görüyor. Dün oldukça düşük bir işlem hacmi ile tekrar 9,600 seviyesinin altına gerileyen BİST-100 endeksinin bugün güne hafif artıda başlaması beklenebilir. Kısa vadeli faizlerin %50 altına gerilemiş olması hisse senedi piyasasına sınırlı bir destek verebilir.” denildi.

Dün BİST100 endeksi geçen hafta Perşembe günü adeta görünmez bir el tarafından seansın sonlarına doğru kritik seviyelerden yönünü yukarıya çevirmesi ardından yakalanan olumlu rüzgâr ile haftanın son iş gününü de yükselişle tamamlaması ardından dün yeniden satış baskısına maruz kalarak günü %1,1 düşüşle tamamladı.

BANKADAN KRİTİK AÇIKLAMA

Tahvil cephesinde ise, dün, Deutsche Bank, Türk tahvillerinin son haftalarda zorlanmaya devam ettiğini, Mart ayından bu yana pozitif getiriler sağlamalarına rağmen döviz carry işlemlerinden daha düşük performans gösterdiğini belirtti. Tahvillerin birkaç ay içinde ralli yapmasını bekledikleri rapora rağmen, dün 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi günü %42,64 seviyesine yükselerek tamamladı.  

İÇERDE DE FAİZ KARARI BEKLENİYOR

FED’in faiz kararı beklenirken, içeride de TCMB Perşembe günü olağan bir şekilde toplanarak politika faizini açıklayacak. Kurumlar, faizin %50 seviyesinde sabit bakmasına kesin gözüyle bakıyor. Politika metnine serpiştirilecek ileriye dönük mesajlar ise önemli olacak. Türkiye'de sektörel enflasyon beklentilerinde ise keskin ayrışma devam ediyor. TCMB dün açıkladığı verilerine göre, 12 ay sonrası için hanehalkı (%1,1 artışla) %73,1 , şirketler ise (%1,2 azalarak) %53,8 oranında enflasyon artışı ön görürken, piyasalar ise (piyasa katılımcıları anketi) (%1,3 azalarak) %28,7 oranında bir yıllık enflasyon (TÜFE) artışı ön görüyorlar.

REZERVLER ARTTI

TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hâriç net döviz pozisyonu 13 Eylül tarihinde 2,1 milyar; son sekiz iş gününde ise 12,2 milyar dolar iyileşme kaydetti. Böylelikle, swap ve kamu dövizleri hariç net yabancı para pozisyonu +20milyar dolar seviyesine gelirken, kamu dövizlerini de dâhil manşet rakamın +27,9 milyar dolar seviyesine yükselerek Ağustos ayında yaşanan erimeyi de tamamen sildi. Kurun son iki haftadır psikolojik 34 seviyesinin hemen altında yatay bir hareket izlemesi, hatta cari işlemler açığının peş peşe iki aydır artı vermesi de TCMB'nin elini rahatlattı.

Borsa açılışı nasıl başlar? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir pastaneye ziyaret gerçekleştirip, vatandaşlarla sohbet etti.