Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimleri ile birlikte Türkiye ekonomisine yönelik olası not artırımlarının da yabancı girişlerini daha da destekleyebileceğine dikkat çekilen raporda, yurtdışı swap piyasasının açılmasının piyasaya katılım ve likidite için ek yollar sunacağı anlatıldı.
Borsa canlanacak! Sermaye piyasalarına yabancı yatırımcı geliyor
Yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, 2024 yılına ilişkin strateji raporunu yayımladı. Raporda enflasyonla mücadele programının başarısına ilişkin göstergeler ve makroekonomik göstergelerdeki daha yüksek öngörülebilirliğin, hisse senetlerine daha güçlü yabancı girişlerini çekebileceği vurgulandı. İşte detaylar...
Türkiye’nin öncü yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, 2024 yılına ilişkin strateji raporunu yayımladı. ÜNLÜ & Co’nun raporunda 2024 için temel varsayım, yavaşlayan ancak güçlü bir ekonomik faaliyetin yanı sıra yüksek olsa da düşüşe geçmiş enflasyon, güçlü TL ve siyasi risklerdeki potansiyel azalmadan oluşuyor.
2023'teki yüzde 4,5'lik büyümenin ardından, 2024'te GSYH'nin yüzde 3,5 oranında büyüyeceğinin öngörüldüğü raporda, “İç talebi etkileyen daraltıcı politikalar ve zayıf ihracat pazarlarının devam etmesi nedeniyle büyümede potansiyel riskler aşağı yönlüdür. Enflasyon yılın ilk yarısında yükselecek, ancak sonrasında kademeli olarak gerileyerek yılı yüzde 45 seviyesinde kapatacaktır diye düşünüyoruz. Ocak 2024'teki yüzde 45'lik zirve politika faizinin ardından, ilk faiz indiriminin Ekim ayında yapılacağını ve yılsonuna kadar kümülatif olarak 750 baz puan indirim yapılacağını öngörüyoruz” denildi.
Reel faiz enflasyonda düşüşü getirebilir
Ocak 2024 itibarıyla politika faizinin yüzde 45'e yükselmesiyle bileşik politika faizi yüzde 57'ye çıkmış olacağına değinilen raporda, bu oranın piyasanın ileriye dönük 12 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 39'a kıyasla oldukça önemli bir reel faiz içerdiğine, bunun da ekonomiyi dezenflasyon yörüngesine doğru yönlendirebileceğine vurgu yapıldı. Ancak, yüksek reel faiz oranının yerli yatırımcıları BIST'ten sabit getirili varlıklara ve TL mevduata yöneltebileceği belirtilen raporda, “Ayrıca yerel seçimlere ve mevcut politika setinin enflasyonu kontrol altına alma konusundaki etkinliğine ilişkin belirsizlikler, yılın ilk aylarında öngörülebilirliği azaltabilecektir. Ancak yıl ilerledikçe, enflasyonla mücadele programının başarısına ilişkin göstergeler ve enflasyonun düşürülmesine yönelik daha net bir patikanın ortaya çıkması ve makroekonomik cephede daha yüksek öngörünürlük, hisse senetlerine daha güçlü yabancı girişlerini çekebilir. Ayrıca, bu dönemde gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimleri ve derecelendirme kuruluşlarının olası not artırımları yatırımcıların risk iştahını artırarak yabancı girişlerini daha da destekleyebilir. Yurtdışı swap piyasasının açılması ve hisse senetleri için açığa satış yasağının kaldırılması da yabancı yatırımcılar açısından önemli katalistler olarak ortaya çıkmakta ve piyasaya katılım ve likidite için ek yollar sunmaktadır” ifadelerine yer verildi.