5 Ağustos’ta Japonya’nın faizi artırmasıyla başlayan ve tüm dünyayı etkileyen, BIST’te de yüzde 7’ye varan düşüşe neden olan Kara Pazartesi yatırımcıları tedirgin etti. BIST 100 endeksi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırdığı 19 Temmuz’da tarihi zirvesini görmesinin ardından yönünü aşağı çevirdi. Geride kalan üç haftada borsa zirvesinden yüzde 13 gerilerken, dolar bazında kayıp yüzde 15’e ulaştı. Fiyat/kazanç göstergesi oldukça iyi olan birçok hissenin de aralarında olduğu kağıt düştü. Borsadan bu kriz döneminde 1 milyona yakın küçük yatırımcı çekildi. Borsanın altın kuralı olan ‘herkes satarken al’ prensibi krediyle hisse alan, açığa işlem yapan ya da borcu olan küçük yatırımcı için işlemedi. Bu nedenle yine küçük yatırımcılar zarar etti. Zarardan kurtulmak için stop-loss yapan yani hisselerini zararına elden çıkaranlar ise tam anlamıyla mağdur oldu. Şimdi uzmanlar, borsada alım zamanı geldi mi sorusunu tartışıyor. Düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Bu açıdan bakıldığında alım zamanı geldi diyebiliriz. Ancak herkesin kendi öznel durumu bu kuralı geçerli kılmaz. Her yatırımcının kendi mali gücüne ve finansal okuryazarlık sonuçlarına göre kararını vermesi gerekiyor.
Borsada alım zamanı geldi mi?
Borsa İstanbul, son haftalarda tarihi olaylar yaşadı. Temmuz ayının ortasında zirveyi görmesinin ardından yönünü aşağı çeviren borsada düşüşe bankalar ve sigorta sektörü öncülük etti. Peki borsada alım zamanı geldi mi? İşte detaylar...
Borsa İstanbul’daki düşüşün en önemli nedeni yabancı satışı oldu. Yabancı yatırımcılar hisse senedinde satış yaparken devlet tahvillerinde alıcı tavrını sürdürdü. Yılbaşından 9 Ağustos ile biten haftaya kadar tahvillerde 11 milyar dolara yakın net alım yaparken hissede net çıkışı 1.65 milyar dolara ulaştı.
Yabancı yatırımcının TL cinsi enstrümanlara yönelik tavrı farklılık gösterdi. Son üç ayda yabancı yatırımcı hisse senetlerinde net 2 milyar 471 milyon dolarlık satış yaparken aynı dönemde devlet tahvillerinde net 9 milyar 353 milyon dolarlık alım yaptı.
Merkez Bankası verilerime göre, 9 Ağustos ile biten hafta itibariyle 323.48 milyon dolar satış yapan yabancı yatırımcı devlet tahvillerinde aynı hafta 17.64 gibi düşük bir alım gerçekleştirdi. Buna karşın hem son üç ayda hem de bu yılın tamamında devlet tahvillerinde yabancının net alımı devam ediyor.
Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcı hisse senetlerinde net 1 milyar 649 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancının devlet tahvillerinde bu yılki net alımı ise 10 milyar 956 milyon dolar seviyesinde hesaplandı. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içindeki payı da yüzde 9 seviyesine yaklaşmış durumda. Verilere göre, yabancıların 2 Ağustos itibarıyla 39 milyar 23 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 9 Ağustos'ta 36 milyar 138 milyon dolara indi. Aynı dönemde yurt dışında yerleşik ki- şilerin DİBS stoku 13 milyar 484,1 milyon dolardan 13 milyar 427,8 milyon dolara, özel sektör tahvil stokları ise 432 milyon dolardan 431,2 milyon dolara geriledi.