Borsada borçlanarak alım yapan çılgınlar var

BIST 100 endeksinde tepeden düşüş (neredeyse son üç ayda) %21 seviyesini geçti. Bu süreçte yaklaşık 1.2 milyon kişi borsadan çıktı. Bu 1.2 milyon kişinin büyük çoğunluğu ise borçlanarak alım yapanlar. Şimdi sürekli düşen borsada kağıtların çok ucuzladığını düşünenler tekrar risk alma hevesine kapıldı. İşte detaylar...

Finansal okuryazarlığı olanlar temkinli ve uzun vadeli yatırımlar yaparken borsada ‘oynamak’ isteyenler yeniden borç yiğidin kamçısı demeye başladı. Ancak bu çoğu zaman kaybettiriyor.

Borsada borçlanarak alım yapan çılgınlar var

Yazar Zeynep Aktaş "Borsanın önümüzdeki 5-6 ay içerisinde yükseleceği beklentisiyle borçlanarak alım yapanlar var. Bu durumu sakıncalı buluyorum” diye yazdı.

Bu yazıya ise “Borsanın 1. kuralı: İhtiyacın olmayan parayla yatırım yap. Özellikle enflasyonla mücadeledelenin ne kadar zorlu bir süreç olduğunu düşünürsek, 5-6 ay sonra borsa yükselir fikrine kapılmak yanıltıcı olur. ABD enflasyonla mücadele ettiği 2022-23 yıllarında Nasdaq zirveden %38 düşmüş ve tekrar zirveyi görmesi 2 sene sürmüştür. Borsada battı” diye başlayan hikayeler çoğunlukla ya kaldıraçla işlemin ya da borç paranın sonucudur” yorumları geldi. Kıbrıs İktisat Bankası analizinde ise, “Türk mali piyasalarında ise geride bıraktığımız hafta TCMB'nin olağan PPK toplantısında sıkı duruşunu devam ettirerek faiz indirim imasında bulunmaması ardından hisse senetlerinde Cuma günü kaydedilen sert satışlar haftanın ilk iş gününe de taşındı. Faiz indirimlerinin yakın vadede ufukta görülmemesine paralel BIST100 ana endeksi haftanın ilk iş gününü %1,6 düşüşle 8,654 puan seviyesinden tamamlayarak neredeyse son dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Teknik anlamda oldukça önemli bir seviye olarak gördüğümüz 8,700 seviyesinin altına sarkan endekste daha da aşağıda 7,300 seviyesinin radar menziline girmiş olabileceğini düşünüyoruz. TCMB faiz indirimine başlayana kadar veya bu yönde ilk gelecek sinyale kadar hisse senetlerinin pek de belini doğrultamayacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının bir müddet daha yüksek kalacağın netlik kazanması ve kârsızlık sorunun gölgesinde BİST Banka endeksi (XBANK) haftanın son iş gününü %4,7 düşüşle son altı ayın en düşük seviyesinden tamamlaması ardından dün de günü %3 düşüşle tamamladı” denildi.

Borsada borçlanarak alım yapan çılgınlar var ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul BIST
GÜNÜN VİDEOSU

Kardeşi Sıla Doğu ile öpüşen Dilan Polat'tan ilginç savunma: Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayıldım!

Tahliye partisi sırasında kardeşi Sıla Doğu ile dudak dudağa öpüşen Dilan Polat 'hayasızca hareketler' suçundan çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu gelişme sonrası Instagram hesabından video paylaşan Dilan Polat "Benim için utanç vericiydi. Ben iyi değilim. Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayılmışım." dedi.