Borsada geçerli olan birçok farklı terim bulunmaktadır. Bunlardan biri olan brüt takas terimi, SPK tarafından alınan bir önlem olarak açıklanabilir. Brüt takas terimi, belirli hisselerin gün içerisinde alım satım faaliyetlerinin durdurulmasını ifade etmektedir. Kısa vadede kar elde etmek isteyen yatırımcıların, gün içerisinde yüksek tutarlar ile düzenli olarak alım satım yapması, hisselerdeki volatilitenin artmasını ve bu nedenle de diğer yatırımcıların zarar görmesine neden olabilmektedir. Bunun önlenmesi ve diğer yatırımcılara ait varlıkların da korunabilmesi adına gerekli görülen durumlarda brüt takas devreye girmektedir. Online olarak alım satım aktiviteleri durdurulan belli hisseler, alındığı günden bir sonraki gün işlem onayına açılmaktadır.
Borsada Brüt Takas Ne Demek? Anlamı
Borsada az bilinen farklı terimler vardır. Bunlar arasında borsada brüt terimi de yer almaktadır. Peki, borsada brüt ne demek, anlamı nedir? Brüt takas işlemleri hesaba ne zaman geçmektedir? İşte merak edilenler…
Brüt Takas İşlemleri Hesaba Ne Zaman Geçmektedir?
Brüt takas işlemlerinin gerçekleşmesi ile yatırımcıların ödemelerini alma sürelerinde bazı şartlar yer almaktadır. Brüt takas işlemlerinin hesaba geçmesi için yatırımcıların iki iş günü beklemesi gerekmektedir. Bu aşamada yatırımcılar tarafından alınan ve satılan hisseler, yetkili merkezlerde tutulmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi, özellikle borsa piyasasındaki dengesizliğin önüne geçilmesini ve genellikle uzun vadeli yatırımcıların zarar etmelerinin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Brüt takas neticesinde alınan ya da satılan hisselerin tekrar işleme dahil edilmesi için ise, yatırımcıların bir iş günü beklemesi gerekmektedir.
Brüt Takasta Olan Hisse Alınabilir Mi?
Brüt takas olarak belirlenen hisseler, aynı gün içerisinde hem alım hem de satış işlemlerine kapatılmaktadır. Brüt takasta olan hisseler online kanallar ile alınamaz ve satılamazlar. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için sadece ilgili müşteri temsilcileri ile iletişime geçilebilir ve müşteri temsilcilerinin gerçekleştirileceği onaylamalar ile brüt takasta olan hisseler alınabilmektedir.
Brüt Takasta Olan Hisselerin Satışı Nasıl Gerçekleştirilir?
Bürüt takasa alınan hisseler ile aynı gün içerisinde işlem yapılması engellenmektedir. Bu durum, brüt takastaki hisselerin alınmasını engellediği gibi satılmasını da engellemektedir. Yatırımcıların brüt takasa olan hisselerinin satışını gerçekleştirmesi için takas tarihinde hisse senedi satışlarını karşılayacak miktardaki hisse senedini hesaplarında bulundurmaları zorunludur. Brüt takastaki hisselerin satılması için aracı firmalar ile yüz yüze ya da telefon aracılığı ile görüşülmesi ve özel izinlerin alınması gerekmektedir. Aksi halde, brüt takasta olan hisseler için herhangi bir online işlem yapılması mümkün değildir. Brüt takasta olan hisselerin satışının gerçekleştirilmesi ile elde edilecek olan kazanç ise, yatırımcıların hesaplarına iki iş günü içerisinde aktarılmaktadır.