Borsada ne olacak? Yurt dışındaki iyimser hava Türk piyasalarına yansıyor

Küresel piyasalardaki olumlu hava Türkiye’ye de yansıdı. TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hariç net döviz pozisyonu 12 Eylül tarihinde 2,8 milyar; son yedi iş gününde ise 10,2 milyar dolar iyileşme kaydetti. Böylelikle, swap ve kamu dövizleri hariç net yabancı para pozisyonu +18 milyar dolar seviyesine gelirken, kamu dövizlerini de dâhil manşet rakamın +25,9 milyar dolar seviyesine yükseldi.

İBRAHİM AÇAR

Cari dengenin üst üste iki aydır fazla vermesinin de arz talep mantığı ile döviz piyasasının rahatlamasına imkân tanımasına paralel, TL aradığı desteği bulurken, USDTRY kuru da son iki haftadır 34 seviyesinin hemen altından kapanış yaparak adeta nefes aldı. Perşembe gününün kapanış saatinde adeta görünmez bir elin yardımı ile sert bir şekilde geri dönen Borsa İstanbul 100 endeksi, benzer bir şekilde, haftanın son iş gününü kapanış saatlerine doğru ivmelenen alımların da yardımı ile %1,7 yükselerek tamamladı.

Fed faiz artışı haftasına girilirken bu durumun Borsa İstanbul için de olumlu etkisi olacağı yorumları yapılıyor. Tabii küçük yatırımcının alacağı hisselerde şirketin mali durumu, karlılık oranı gibi verileri izleyerek kararını vermesi gerekiyor. CDS risk primi 270 baz puan seviyesinin altına geriledi. 

TCMB, piyasa katılımcıları anketinin Eylül ayı sonuçlarını açıkladı. Ankete 64 kişinin katıldı. Buna göre, yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %43,31'den %43,14'e, 12 ay sonrasına ilişkin beklenti %28,71'den %27,49'a, 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi ise %19,30'dan %18,38'e geriledi. Kurun ılımlı bir yükseliş kaydetmesine paralel, USDTRY kuru beklentisi, bu anket döneminde 37,28'den 37,16'ya gerilerken, 12 ay sonrasına yönelik beklenti ise 42,03'ten 42,43'e yükseldi. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme piyasa katılımcıları anketine yansırken, bu iyimserliğin hanehalkı tarafından henüz hissedilmediği de gözlemleniyor. 

50 BAZ PUAN İNDİRİM OLABİLİR

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Küresel mali piyasalar geride bıraktığımız haftayı olumlu bir seyir izleyerek tamamladı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yılın ikinci faiz indirimine soyunması sonrası, yarın başlayacak ve hafta ortası sonuçlanacak amiral gemi FED'den de en az 25 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Faiz vadeli kontratları 50 baz puan indirime %55 ihtimal tanırken, büyük resimde, merkez bankaları cephesinde enflasyon telaşını azaldı.
Konuyu çok da dağıtmadan, ECB'den gelen faiz indirimlerine rağmen, risk iştahının yerli yerinde olmasına paralel, ortak para birimi EUR haftayı kayıplarının büyük bir bölümünü telafi ederek 1,11 seviyesine yakın tamamlarken, faiz indirim senaryosu, faiz getirisi olmayan kıymetli metal fiyatlarını da yukarıya itti.

Doların dominansının küresel arenada her geçen gün azalması ve henüz yerini fiat para sisteminde alacak başka bir 'babayiğitin' olmaması nedeniyle başta merkez bankalarının talebi ile ışıldayan altın, haftayı tüm zamanların zirvesinde tamamladı! Aylar önce işaret ettiğimiz 2,5550 dolar seviyesinin test edilmesi ardından haftalık kapanışın 2,580 dolara yakın gerçekleşmesi, orta vadede beklediğimiz 3bin dolar hareketini biraz daha güçlü kılarken, yakın vadede ise 2,700 dolar seviyesinin radar menziline girdi” denildi.

Borsada ne olacak? Yurt dışındaki iyimser hava Türk piyasalarına yansıyor ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir pastaneye ziyaret gerçekleştirip, vatandaşlarla sohbet etti.