Borsada ana parasının 10 katı pozisyon açanlar var. Negatif ve manipülatif dönemde kağıdı yüzde 10 düşerse ki bu şu anda da oluyor. Ana parası tükendi. Yani oyun dışında kaldı. O yüzden uzun vadede para kazanmanın en önemli yolu yaşanan türbülanslarda ayakta kalabilmek, oyunu sürdürebilmektir. Borsa İstanbul, bugünlerde bu tarz küçük yatırımcı için kabus yaşatıyor. Bu nedenle de ‘ne var ne yok sat’ eğilimine giren çok sayıda yatırımcı var.
Borsada ‘ne var ne yok sat’ hareketi başladı
Borsada uzun vadede değeri artacak beklentisiyle cebindeki paranın daha fazlasıyla hisse senedi alanlar panikte. Borsanın aslında sabır işi olduğunun farkında olmayanlar ve kısa sürede yüksek kar elde etmek isteyenler sürekli düşen piyasada ana parasını da kaybediyor. İşte detaylar...
Bu nedenle de jeopolitik risklerin tırmanmaya başladığından bu yana Türk hisse senetlerinde var olan satıcılı hava daha da derinleşti. BİST100 ana endeksi dünkü günü bankacılık hisseleri önderliğinde %3,6 düşüşle tamamlarken, endeks düşüş serisini altıncı güne taşıyarak son altı ayın da en düşük seviyesini test etti.
PANİK SATIŞLARI ARTTI
Borsa cephesinde panik satışlarının etkili olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda, bankacılık endeksi %6,6 gibi oldukça sert bir satış baskısı ile karşı karşıya kalırken, haftanın ilk üç gününde %12'ye yakın geriledi! XBANK cephesinde 13,250 seviyesinin altında haftalık kapanışa dikkat etmemiz gerekiyor. Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Türk hisse senetlerinde dün yaşanan panik havasının likidasyon (ne var ne yok sat) eğilime döndü” diye yazdı.
Değirmencioğlu, bu satışlarda ayrıca reel sektörün yaşadığı sıkıntıların da önemli olduğunu vurguladı. Değirmencioğlu, “Her ne kadar sert satış baskısında içinde olduğumuz coğrafya nedeniyle yaşanan jeopolitik gelişmelerin de payı büyük olsa da, arka planda reel sektörden gelen 'çığlığın' da etkili olduğunun itiraf etmemiz gerekiyor. Evvelki gün açıklanan ve büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye PMI endeksinin pandeminden bu yana en düşük seviyeye geldiğini, sanayide çarkların durma notkasına geldiğini, faiz indirimlerinin yarattığı tahribatı uzun bir süredir tedavi etmeye çalışan TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikasının bünyede başka sorunlara yol açmaya başladığının bir kez daha altını çizmemiz gerekiyor” dedi.
Hisse senetleri oldukça karamsar bir günü geride bırakırken, USDTRY kuru 34,20'li seviyelerde yatay, tahvil faizleri ve CDS risk priminde ise sınırlı da olsa yükseliş yaşandı.