Piyasalar Gazze’deki gelişmeleri yakından takip ederken haber akışına hassasiyetin yüksek seyretmesi varlık fiyatlarının volatilite ile karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu kapsamda dün açılışın ardından %1,7 oranında artıya ulaşan BIST-100 endeksi günü ise %2’yi aşan kayıpla noktaladı. Orta Doğu’da belirsizlikler sürdükçe fiyatların denge bulması kolay olmayacaktır. Makroekonomik veri açısından genel hatlarıyla sakin olan haftada bugün ise ABD perakende satışlar rakamını takip edeceğiz. Önceki ay %0,6 oranında artış gösteren verinin bu kez %0,3 artması bekleniyor. Otomobil ve yakıt satışları dışarıda bırakıldığında ise verinin sadece %0,1 artacağı tahmin ediliyor. Perakende satışlar son dönemde kuvvetli sayılabilecek bir tablo ortaya koyarak ekonominin dirençli kalmasını sağlayan ana unsurlardan biri olarak çalışmıştı. Dolayısıyla olası düşük bir veri faiz artırımı ihtimalini daha da azaltabilir ancak diğer taraftan böyle bir senaryoda ekonominin gücünün sorgulanabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Borsada satış baskısı! Piyasaları ne bekliyor?
Finansal danışmanlık şirketleri piyasalarla ilgili temkinli açıklamalar yapıyor. Yatırımcıların güvenli limanlar aramalarını tavsiye ediyorlar. JPMorgan, müşterilerine gönderdiği ‘özel’ notta devlet tahvili ağırlığını yüzde 1 oranında artırdı. Ayrıca şirket, emtia portföyünde altın ağırlığını yükseltti. İçeride ise Ünlü&Co. şirketi yorumunda Gazze’yi yakından takip edeceklerini belirtti. İşte dolar, borsa ve ABD verileri yorumu…
TL: Orta Doğu’da savaşın başladığı günden bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri kırılgan bir görünüm sergilerken TL’nin bu baskıyı en fazla hisseden para birimlerinden biri olduğunu görüyoruz. Yeni haftaya başlarken kurun 27,90’a yaklaşmasıyla bu tablo çok fazla değişmiş değil. Öte yandan Ekim ayında toplam 66,5 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 68 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine borçlanma programına dün düzenlediği 12 ay vadeli kuponsuz ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin ihracı ile başladı. Borçlanma programı bugün düzenlenecek 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraçları ile devam edecek. Hazine aynı zamanda 5 yıl vadeli kira sertifikasının da doğrudan satışını gerçekleştirecek.
Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftayı %4’ün üzerinde kayıpla noktalayan BIST-100 endeksi yeni haftanın ilk işlem gününde de zayıf bir tablo çizdi. Her ne kadar endeks açılışın ardından 8200 puanın üzerini test etse de günün devamında giderek artan satış baskısı ile eksi bölgede kapanış yaptı. Teknik açıdan bakıldığında endeksin 8400’ü aşağı yönlü kırmasının ardından trend desteğinin geçtiği 8180 puanın da altında arka arkaya kapanışlar yapmaya başladığını görüyoruz. Bu durum kısa vadeli koşulları daha da zorlaştırırken zayıflığa işaret eden bölgeden çıkılması için ilk etapta 8180’in aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun gerçekleşmediği bir senaryoda endekste 7850 puan civarını ara destek olarak izleyeceğiz. Bu seviyenin üzerinden tepki gelmemesi ise endeksin 7700 puana doğru geri çekilme riskini artıracaktır. Hem dünkü sert satış baskısı hem de yurt dışı piyasaların iyimser kapanışlar yapması Borsa İstanbul’un bugün daha dengeli bir tablo çizmesini sağlayabilir.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 8487.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8428, 8360, 8301 ve 8233 destek olarak izlenebilir. 8547, 8615, 8674 ve 8742 ise direnç noktalarını oluşturuyor.