Geride bıraktığımız haftada dolar karşısında %1’in üzerinde değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasına kıyasla kuvvetli bir performans sergileyen TL yeni haftaya yatay bir görünümle başlayarak ılımlı seyrini korudu. Özellikle faiz desteği TL’nin cazibesini artırırken dövize yönelimi ise önemli ölçüde limitlemiş görünüyor. Her ne kadar yıl sonunda USD/TL’nin 40 lirayı aşabileceğine yönelik tahminlerde şimdilik anlamlı bir değişim göze çarpmıyor olsa da TL’nin reel olarak değer kazanma olasılığının yüksek olduğunun altını çizmek gerekir. TCMB’nin rezervlerinin önümüzdeki aylarda artması ise TL’nin görünümünü güçlendiren bir zemin yaratabilir. Merkez Bankası rezervleri geçen hafta 8 milyar dolara yakın arttı. Makroekonomik veri tarafında günün tek önemli konu başlığı Şubat ayı sanayi üretimi rakamıydı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda %11,5 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %3.2 arttı.
Borsanın bayramı başlıyor
Piyasa uzmanları Ramazan Bayramı sonrası borsanın rekor kıracağını iddia ediyor. Bunda birçok etken biraraya geldi. Bir kere yabancı fonların ilgisi yükseliyor. Merkez Bankası rezervleri artıyor. Dolar 40 lira olacak diye parasını dövize yatıranlar hüsrana uğradığı için buradan çözülen para ya mevduata ya da borsaya gidecek.
Endeks, bir dizi kazanç getiren açıklamanın ardından kaybını tersine çevirebilir ve 11.500’e doğru yolculuğunu başlatabilir. Bazı sektörler de bu ivmelenmeye şimdiden hazır. Bayram sonrası izlenecek en iyi sonuçlar arasında, bankalar, holdingler, havacılık, gıda perakende ve telekomünikasyon şirketleri sıralanıyor.
Piyasalarla ilgili yorum yapan Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, şu yorumu yaptı: “Ekonomi yönetiminin yerel seçimler sonrasında verdiği kararlı mesajları yatırımcıda güven tazeledi. Orta vadeli programda yer alan ve hayata geçirilecek yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlanacağı her defasında hükümet tarafından kararlı duruş sergilenerek yenileniyor. Dolayısıyla özellikle yabancı yatırımcının borsaya yatırım yapması daha olası. S&P Global Ratings derecelendirme kuruluşu 3 Mayıs’ta, Capital Intelligence ise 17 Mayıs günü Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirme değerlendirmesinde bulunacaklar. Pozitif iyileştirme olasılığında yabancı ilgisinin yönünü etkileyecek ve borsada yeni hikâyelerin oluşmasına zemin oluşturacağından yeni zirveleri görmemiz olası. Sıcak paranın gelebileceğine yönelik beklentiler banka ve holdinglerde risk iştahını desteklerken, endekse pozitif katkı sağladı. Hisse bazında trendi yorumlamak daha gerçekçi olacaktır. Bayram sonrasında ekonomide yeni bir hikâye, kredi derecelendirme kuruluşları not artışı, gri listeden Türkiye’nin çıkarılma beklentisi ve ABD ziyareti, Borsa İstanbul’a pozitif yansıyacaktır. Bu nedenlerden dolayı genele yayılan bir borsa yükselişi olabileceğini Nisan ayı ortasından sonra görebiliriz.
TEMETTÜ YATIRIMCISI İÇİN DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI
8 milyon üzerinde yatırımcı sayısı ve yeni halka arz olacak şirketler borsada hikâyenin dinamikliğini korumaya devam edecektir. Gerek yerel seçim, gerekse bayram tatili öncesinde kâr satışları ile risk iştahını düşüren yatırımcı hareketi, birçok pay senedinde alım fırsatı sunacaktır. 2024 yılı sonu itibarıyla BIST-100 endeksi için hedef aralığımız 11.000-13.000 seviyeleri. Dolayısıyla birçok hisse senedinde alım fırsatı olabilir. Özellikle temettü yatırımcısı için düşüşler alım fırsatı sağlayabilir. Bayram haftasında 1,5 gün işlem olacak ve bu günlerin takası bir gün olarak değerlendirilecek. Uzun bayram arasında gerek repo tarafında gelir için yatırımcılar TL tarafına geçerken, gerekse taşınan pozisyonların kredi veya temerrüt faizlerinin yüksek olması nedeniyle tatil öncesi kâr satışları görülüyor. Bu satışların bayram sonrası için fırsat yarattığını düşünüyorum. BIST-100, 8.850 seviyesine kadar geri çekilebilir ve bu geri çekilme hisse bazlı fırsat olarak değerlendirilebilir.