Borsaya girecek parada eğilim değişti: Yatırımcılar halka arzda teknoloji gibi geleceği olan sektörler istiyor...
Bilgi ve teknoloji yeni çağın oyun kurucu hammaddesi oldu. Dünyanın yeni efendileri, petrole değil bilgiye sahip olanlar arasından çıkacak. ABD Başkanı Donald Trump, boşuna mı yapay zeka çiplerine ihracat yasağı getirdi! Ya da yapay zeka alanına 500 milyar dolarlık yatırımı boşuna mı yapıyor. Her adım bilginin üretimi için… Türk devleti, bilginin üretimi için önemli destekler veriyor.
![İbrahim Acar](https://img.superhaber.com/rcman/Cw50h50q95gc/storage/files/images/2022/07/03/whatsapp-image-2022-07-03-at-00-uUsQ.jpg)
Hükümet, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ya da Tarım Bakanlığı gibi kanallarla bilginin üretilmesi için büyük kaynaklar üretti.
İleri teknoloji destekleniyor
Örneğin TÜBİTAK, geleceğin teknolojisi süper iletkenler konusunda araştırmalara büyük kaynak vererek çağrı programı başlattı. Ya da tarım sektöründe tarımsal ürünlerin özünü çıkararak çöpe atılan enzim ve minerallerin kullanılmasını sağlayan süper ekstraksiyon adı verilen özel damıtma teknolojisine yatırımlar yapıyor. Devletin zirvesinde görülen bu liderlik örneğinin kılcal damarlarda da gösterilmesi gerekiyor. Örneğin ekonomik gelişmenin en önemli platformlarından olan sermaye piyasaları bunun bir örneği. Batı’daki gelişmenin temelinde girişimcinin ihtiyaç duyduğu kaynağın yüzde 80’i halka arzlardan geliyor. Banka kredisiyle yatırım çok az seviyesi. Biz de durum tam tersi. Halka açık şirket sayısı çok az. İSO 500’de halka açıklık oranı yüzde 20’lere ancak yaklaştı. Sanayici şirketini bağımsız denetime açmak istemediği için halka arz yerine pahalı banka kredisine razı oluyor. Ama bir yandan da halka arz olmak isteyen teknoloji şirketlerinin önüne engel çıkarılıyor.
Kavramsal savaş başladı
Bir yanda halka arz istemeyen dev sanayiciler diğer yanda bilgi üreten ama halka arzda önüne engeller çıkarılan yeni nesil şirketler var. Bu nedenle alttan alta büyük bir kavramsal savaş başladı.
Halka arzı borç ödemek için yapıyorlar
Halka arz gelirini borç ödemekte kullanan inşaat ya da lojistik gibi şirketler mi ya da gelirini bilgi üretmek ve ihracat yapmak isteyen teknoloji şirketleri mi halka açılmalı. Asıl soru bu… Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceliği hangi sektöre vermeli. İşte bu tartışma artık su yüzüne çıkmaya başladı.
X platformunda Solakoğlu adresinde yazdığı yazılarla tanınan Finansal analist, SPK’nın halka arzlarda verdiği kararların artık teknoloji ve tarım şirketleri gibi geleceği olan alanlardan olması gerektiğini yazdı. Solakoğlu, “SPK halka arzlara hız kesmeden devam ediyor. Piyasa parasızlıktan kırılırken haftada 3 arz onayı gelmesini anlamak mümkün değil. Gelen sektörler ise yatırımcıyı yaralıyor. Üst üste milyarlarca TL büyüklükte GYO ve inşaat arzı yeterince can sıktı.
Bu sektörleri daha fazla görmek istemiyoruz artık. Yatırımcı beğendiği şirkete halen talep yapıyor. Bakınız Gülermak Makina neredeyse 5 milyar TL büyüklüğünde olsa da 12 milyar TL’nin üzerinde talep toplayabiliyor.
Bu sonuç yatırımcının okuduğunu ve ne kadar iyi anladığını gösterir. Eskiden olduğu gibi “ne arz edersem satarım, nasılsa yatırımcı hazır” dönemi kapanmıştır” dedi.
‘Biz onları istemiyoruz’
Aracı kurumlara da bu tür şirket ve yöneticilerine ‘gerçeği’ söylemelerini tavsiye eden finansal analist Solakoğlu, “Fiyat tespit raporlarınızı önünüze alıp hesaplamaları hemen bugün yeniden yapmaya başlayın. ‘Benim şirketimin değeri X’ diyen patronlara şirketlerinin değerinin X/2 olduğunu anlatın. İkna olmuyorlarsa söyleyin gelmesinler. Çünkü biz hesap yapmayı iyi biliyor ve onları istemiyoruz.
SPK’ya çağrı: Yatırımcıya kulak verin
Sayın kurul üyelerine de sesimi duyurmak isterim. Farkındayız yüzlerce arz onayı bekleyen şirket var. Dokümantasyonu tam olana onay verilmesi gerekebilir. Ancak istirham ederiz yatırımcıya kulak verin. Yatırımcı gelecek hayali kurabileceği teknoloji, medikal, madencilik ve tarım sektörlerinin onayını istiyor. İçinde uzun zamandır onay bekleyenler de olan Dof Robotik, Haver İlaç, Kale Jet, Karesi Polyester, Netcad, İntetra Teknoloji, Ferbis, Tezkim, Arf Bio, Pia Bilişim ve Vişne Maden gibi şirketler varken lütfen daha fazla inşaat onayı verilmesin.
Yatırımcıyı tamamen kaybettiniz
Halka arz süreci 3 bacaklı sac ayağıdır. Ve bunların en önemlisi olan yatırımcıyı neredeyse tamamen kaybettiniz. Amaç halka arzları tamamen bitirmekse mesele yok. Ancak gaye bu değilse gidilen yol çok doğru değil” diye yazdı.
İş insanları da, SüperHaber’e, Türkiye’de teknoloji şirketlerinin desteklenmediğinden yakındı. Bir iş insanı, “Katma değerli üretimle ve markalaşmayla Amerika’nın son yıllarda neler yaptığını görebiliyoruz. Dünyanın çip üretim merkezi ABD devletinin adımlarıyla bu ülke oldu. Bugün çip krizine sürüklenecekse dünya bu sebeplerden dolayı. Neden bir çip üreticisi çıkmıyor bizden, çünkü teknoloji şirketlerini desteklermiş gibi yapıyoruz. Dünyanın en değerli markaları listesi geçen gün güncellendi. Buradaki 25 şirketin 10 tanesi doğrudan yüksek teknoloji. İlk 10’un ise 8’i yine teknoloji şirketleri. Üstelik bunların arasında en eski kurulan şirketin yaşı henüz 40 olmadı” diye konuştu.