Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre mevsimsel depresyon toplumun %5’lik bir kısmında görülüyor. Mevsimsel depresyon her yaş grubundan insanlarda görülmekte olup özellikle ortalama 20-23 yaş arasında ortaya çıkmaktadır.
Bu belirtileri olanlar dikkat! Uyku, yorgunluk mevsimsel depresyon...
Güneşli günlere elveda değimiz bu dönemlerde kapalı ve soğuk havalar iyiden iye kendini hissettirmeye başladı. Bazı kişiler bu mevsim geçişlerinde olumsuz etkilenebiliyor. Peki, mevsimsel depresyon nedir? İşte detaylar…
Buna ek olarak, diğer tüm depresyon türlerinde olduğu gibi kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü araştırmalarca kanıtlanmıştır. Eğer kişinin geçmişinde, ailesel yapısında, genetiğinde veya yaşadığı kötü bir deneyim varsa bu depresyon çeşidini yaşaması olağan olarak görülür.
Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik konu hakkında bilgiler verdi.
Böyle durumlarda devreye Melatonin ve Serotonin hormonu giriyor. Melatonin, uykumuzu düzenleyen bir hormondur. Karanlık olduğu zamanlarda melatonin hormonu yükselir ve gün ışığı arttığı zamanlarda da azalmaya başlar.
Melatonin yükselince enerjide azalma ve çoğunlukla uyuşukluk hissedilir. Vücut rahatlar ve uykuya meyilli hale gelinebilir. Serotonin ise halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinir. Güneş ışınlarını gördüğümüz anda serotonin artışı yaşanır ve ruh halimizi keyiflendirmeyi sağlar. Kış aylarının yaklaşması ve günlerin kısalmasıyla serotonin miktarı da azalmış olur. Bundan sebeptir ki araştırmacılara göre, bu iki maddenin üzerimizde büyük bir etkisi olduğu kesin.