Bu dengeleri değiştirir! İran Rus savaş uçaklarını üretmek için lisans aldı

Rusya ile drone ve savaş uçakları gibi askeri platform alanında işbirliği yapan İran, kritik bir adım attı. İsrail’le havadan karşılıklı saldırı halinde olan İran, genellikle eski olan muharip uçak gücünü Rus Su serisi savaş uçaklarıyla güçlendirecek. Bu nedenle İran’ın Su-30 ve Su-35 savaş uçaklarını yerli olarak üretmek için Rusya’dan lisans aldığı iddia edildi. İşte detaylar...

Mezuzah adlı Telegram hesabının haberine göre İran’ın Su-30 ve Su-35 savaş uçaklarını yerli olarak üretmek için Rusya’dan lisans aldığını gösteren raporlar ortaya çıktı. İran Hava Kuvvetleri’nin 48 ila 72 adet Su-35 savaş uçağı üretmeyi planladığı iddia edilirken Su-30 savaş uçaklarının sayısı ise henüz belirtilmedi. Bu bilgiler muhtemelen 22-24 Ekim 2024 tarihleri arasında Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesi sırasında yapılan anlaşmalardan kaynaklanıyor.

Bu dengeleri değiştirir! İran Rus savaş uçaklarını üretmek için lisans aldı

Su-35 ve Su-30, çok amaçlı süpersonik savaş uçakları olarak sınıflandırılıyor. Su-35, uzun mesafelerdeki hedefleri tespit edebilen bir radar sistemine sahip ve çeşitli havadan havaya ve havadan karaya füzelerle donatılabiliyor. Su-30, hava üstünlüğü görevleri ve kara ve deniz hedeflerine saldırılar da dahil olmak üzere bir dizi görevi yerine getirmek üzere tasarlanmış iki kişilik bir model. Su-30 ayrıca modern seyrüsefer ve kontrol sistemlerinin yanı sıra uçuş sırasında yakıt ikmali kabiliyetine de sahiptir.

Tasnim’in Kasım 2023’te yayınladığı gibi daha önceki haberler de İran’ın aralarında Mil Mi-28 taarruz helikopterleri, Su-35 savaş uçakları ve Yak-130 eğitim uçaklarının da bulunduğu Rus uçaklarını satın aldığını doğrulamıştı. İran İslam Cumhuriyeti Savunma ve Silahlı Kuvvetlere Destek Bakan Yardımcısı Sardar Seyed Mehdi Farhi’ye göre bu satın almalar İran’ın askeri havacılık kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik devam eden çabaların bir parçası olup özellikle helikopter yükseltmeleri ile gece uçuşu ve aviyonik sistemlerin iyileştirilmesine odaklanmaktadır.

İran Hava Kuvvetleri halihazırda Amerikan yapımı F-14 Tomcat ve F-4 Phantom’ların yanı sıra Rus yapımı MiG-29 ve Su-24 uçaklarını da içeren çok çeşitli bir savaş uçağı filosuna sahip. Filoda ayrıca HESA Saeqeh ve Kowsar gibi yerli üretim savaş uçakları da bulunmaktadır. Yakın zamanda satın alınan Mil Mi-28 helikopterleri, Su-35 savaş uçakları ve Yak-130 eğitim uçakları İran’ın hava kabiliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yeni adımlar olarak değerlendiriliyor.

Bu dengeleri değiştirir! İran Rus savaş uçaklarını üretmek için lisans aldı ile ilgili etiketler ekonomi İran Rusya uçak
GÜNÜN VİDEOSU

"Hayvan Hasan"dan hakeme uçan tekme! Maç tatil edildi, hakemler maçlara çıkmadı

Hakemin kararına sinirlenen agresif futbolcu uçan tekmeyle saldırdı..  Kıbrıs 1. Ligi'nde oynanan maçta Hasan Çaka isimli futbolcunun hakem Mustafa Torun'a uçan tekmeli saldırısı sosyal medyada gündem oldu. Kenardan futbolcuyu uyaran birinin "Lan hayvan Hasan" diye bağırdığı duyuldu.