Bu hastalığın ameliyatını olurken dikkat! Tıbben geçerliliği henüz kanıtlanmadı...
Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu migren cerrahisi hakkında uyarıyor. Migren tedavisinde kullanılan ve kamuoyunda migrenin cerrahi tedavisi olarak bilinen yöntemin bugüne dek kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği ve güvenilirliği kesin olarak kanıtlanmamış olduğu açıklandı.
Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu, Türkiye'de sıklıkla görülen ve tedavisi bulunamayan bir hastalık olan migren ile ilgili uygulanan migren cerrahisi yönteminin standart tedavi yöntemleri arasında yer almadığı konusunda uyarıda bulundu. İlaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemlerinin daha yaygın olduğunu ifade eden Başağrısı Çalışma grubu migren ameliyatının bugüne dek kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği ve güvenilirliği kesin olarak kanıtlanmamış olduğuna dikkat çekti.
Türk Nöroloji Derneği Başağrısı Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
Migren, toplumumuzda çok sık görülen ve kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Migren tedavisiyle ilgili hem ilaçlı tedavi hem de ilaçsız tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunun yanısıra son zamanlarda migren tedavisinde cerrahi yöntemlerin uygulandığı da dikkati çekmektedir. Özellikle Kronik dirençli migren tedavisinde kullanıldığı öne sürülen ve kamuoyunda migrenin cerrahi tedavisi olarak bilinen “trigeminal sinir dallarına yönelik kraniyal mikrovasküler endoskopik dekompresyon yönteminin” bugüne dek kanıta dayalı tıp açısından geçerliliği ve güvenilirliği kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle uluslararası ve ulusal düzeyde bu yöntem tedaviye dirençli kronik migren tedavisinde kabul gören ve yaygın olarak kabul edilip uygulanan standart yöntemler arasında yer almamaktadır.
Dernek olarak öncelikle halkımızın sağlığı ve migren hastalarının bilimsel ve doğru tedaviye ulaşması temel önceliğimizdir. Bu konuda halkımızı uyarmayı kamusal sorumluluğumuz gereği bir borç bilir, bilimsel tedaviler konusunda migren hastalarının her zaman ulaşabileceği adresin Türk Nöroloji Derneği ile bağlantılı çalışan Başağrısı Çalışma Grubu olduğunu tekrar hatırlatırız.