Hypatia
4. yüzyılın ortalarında İskenderiye’nin başkentinde doğan Hypatia, filozof ve matematikçi olarak çalıştı. Hayatını bilim alanında çalışmaya ve bilim öğretmeye adadı. Bilim dünyasına birçok katkısı bulunmakla birlikte bu katkılardan en önemlilerine örnek olarak yıldızların yerlerini belirleyen enstrüman olan astrolabların tasarımını verebiliriz. Her ne kadar Hypatia tarihteki ilk matematikçi kadın olarak tanınsa da, gerçek şu ki, yaptığı bilimsel çalışmaları, “pagan” olduğuna karar veren bazı gruplar tarafından iyi karşılanmadı. Bu iddialar temelsiz ve şimdi ise belirsizdir, çünkü bunu kanıtlayan tek kanıt, Hypatia’nın öğretilerinin Platon, Aristoteles ve Plotinus’un eserleri üzerinde durduğu gerçeğidir.
Hypatia’nın ölümü de hayatı gibi talihsizdi: 40’lı yaşlarında idi linç edildiğinde. Ancak daha sonra, imparatorluk valisi Orestes, Hypatia’nın cinayetini kınadı ve ardından İskenderiye filozoflarına karşı şiddet içeren eylemler sona erdi. Hypatia figürü kendilerini bilime, astronomiye ve matematiğe adayan kadınlar ile aynı zamanda aktivistler ve feministler tarafından takdir edilir ve oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu kadınlar buluşlarıyla dünyayı değiştirdi!
Bilim dünyasında önemli rol oynayan ancak katkılarına rağmen gölgede bırakılan birçok başarılı kadın var. Bazıları erkekler tarafından gölgede bırakıldı bazısına ise kasten engel oldular. İşte insanlık tarihine yaptığı çalışmalar sayesinde bilim dünyasına iz bırakmış mükemmel kadınların ilginç hikayeleri...
Lise Meitner
1878 yılında Viyana’da doğan Lise Meitner, radyoaktiviteyi araştıran bir fizikçiydi. 1926’dan 1933’e kadar Kaiser Wilhelm Enstitüsü’nde ve Berlin Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. 1938’de Yahudi olduğu için Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Nazi hükümetinin katı Nürnberg Yasaları’ydı onu terk etmeye zorlayan. Daha sonra Stockholm’deki Manne Siegbahn Enstitüsü Araştırma Enstitüsüne katıldı. Lise Meitner nükleer fizyonu keşfeden ekibin bir parçasıydı, ancak konuyla ilgili sadece çalışma arkadaşı Otto Hahn tanındı ve Kimya dalında Nobel Ödülü’nü aldı. Meitner’in keşfi çok önemli olmasına rağmen, katkısı bilim dünyası tarafından yıllar sonra ancak fark edildi. Bundan sonra tanındı ve takdir gördü hatta Ay’da ve Venüs’te bir asteroid (6999) ve 2 kratere ismi verildi.
Ada Lovelace
1815’te Londra’da doğan Ada Lovelace, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi, yazar ve Anna Isabella ve şair Lord Byron’ın tek kızlarıydı. Ailesinin mutsuz bir evliliği vardı ve bu yüzden Ada sadece bir aylıkken, babası asla geri dönmemek üzere evi terk etti. Bu olay, Ada’nın hayatını sonsuza dek değiştirecekti çünkü annesi, babası gibi hayatını edebiyata adamasına asla izin vermeyecekti. Zaten Ada’nın da bilime edebiyata olduğundan daha fazla isteği olmuştu her zaman ve kendisi de başarılı bir matematikçi olan annesinin etkisinde kaldığı açıktı.
Ada, kendisini “analitik makine” ekibine katılmaya ikna edecek olan matematikçi Charles Babbage ile tanıştığında 18 yaşındaydı. Başarıları bununla sınırlı kalmayacaktı ve aynı zamanda bugün makinenin ilk algoritması olarak kabul edilen programı yazdı. Bu başarı O’nu resmen tarihin ilk bilgisayar programcısı yapmıştı. Hatta, ABD Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan mevcut programlama diline Ada ismi verilmiştir.
Jocelyn Bell Burnell
1943 yılında Belfast’ta doğan Jocelyn Bell Burnell, kısa ve düzenli aralıklarla çok yoğun radyasyon yayan bir yıldız olan pulsarın radyo sinyallerini ilk keşfeden astrofizikçidir. Jocelyn’in hikayesi, keşfi yapan kişi olmasına rağmen, 1974’te Nobel Fizik Ödülü’nü alanın hocası Antonius Hewish olması sonucu tanınmayan bu büyük başarısı ile de dikkat çekiyor. Ödüle karşı gösterdiği tepki ise bilim dünyası tarafından dikkat çekti ve hatta meslektaşlarının çoğu tarafından bu davranışı kınandı. Ancak sanılanın aksine bu kötü haber anlamına gelmiyordu. Aksine bir röportajında bu olayın başına gelebilecek en iyi şeylerden olduğunu söylüyordu Lise çünkü bu olay bilim dünyasında buluşuyla tanınmasına sebep olmuştu. Burnell bugün Birleşik Krallık’ta ve elbette astrofizikte gelmiş geçmiş en etkili bilim insanlarından biri olafak anılıyor.