"Bu kez de kasım ayında kurtulacaklarına inanmışlar!"
Star yazarı Yahya Bostan: Bu kez de Kasım ayında kurtulacaklarına inanmışlar. Örgüt militanlarını “kurtuluş yakın” diye motive ediyor. Ancak içerideki kaynama durdurulamıyor. Öyle ki örgüt elebaşı Gülen’in çok yakınındaki isimler bile Feto’nun despotluğundan, yaşanan hezimetlerden açıkça bahsediyor.
- Af meselesi
Af konusu gündemde. MHP teklifini TBMM’ye verdi. 7 maddelik teklif için MHP “af” nitelemesi yapmıyor. Bunun bir ceza indirimi olduğunu savunuyor. Teklif hapis cezalarında 5 yıllık bir indirim öngörüyor. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, terör, cinsel saldırı, adam öldürme, işkence suçları kapsam dışı bırakılıyor. MHP teklif kabul edilirse ceza indiriminden 162 bin kişinin faydalanacağını açıkladı.
Teklif bu haliyle meclisten çıkar mı? Başta AK Parti olmak üzere aktörlerin pozisyonu netleşmiş değil. Soru işaretleri var. Yapılan açıklamalara bakılırsa MHP de teklifin önyargısız bir şekilde tartışılmasını istiyor. Yani müzakereye kapı aralıyor.
Peki, AK Parti af konusunda ne düşünüyor? Edindiğim bilgilere göre henüz bir karar verilmiş değil. Teklif parti içinde tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili genel çerçeveyi “Devlete karşı işlenen suçlarda devlet affedici olabilir. Ama kişilere karşı işlenen suçlarda devletin af yetkisi yoktur” diyerek çizdi. Erdoğan, MHP’nin taleplerinin konuşulabileceği yönünde de işaret verdi.
Erdoğan 15 Temmuz ruhunun ürünü olan Cumhur İttifakı’nı önemsediği için konuyla ilgili yapılacak açıklamalarda da dikkatli olunmasını istiyor. Bu yüzden önceki gün yapılan ilçe başkanları toplantısında partilileri uyardı. MHP’yi ilgilendiren konularda açıklama yapılmamasını istedi.
AK Parti önce fotoğrafın tamamını görmeye çalışıyor. Adalet Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmada cezaevlerinin röntgeni çekiliyor. Cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlülerin suç türlerine göre dağılımı, cezaevlerindeki doluluk oranı, bu tablonun dünya ile kıyaslaması masaya yatırılıyor.
Bu konuda toplumun ne dediği de önemli. Teklifteki hangi unsurlar kamuoyunda rahatsızlık yaratabilir? Hangi unsurlar tartışmalara neden olabilir? Teklifin artıları, eksileri nelerdir? Düzenleme hayata geçecekse toplum vicdanını rahatlatacak hangi adımlar atılabilir? Bu konuda yapılacak bir kamuoyu araştırmasının de gündeme geldiği belirtiliyor.
Peki, cezaevlerinde durum ne? MHP teklifi açıklarken bazı rakamlar verdi. Ben de edindiğim resmi olmayan bazı rakamları sizlerle paylaşayım: Türkiye’deki cezaevlerinde 194 bin hükümlü, 59 bin tutuklu bulunuyor. Bunlardan 50 bini uyuşturucu ile ilgili suçlar nedeniyle cezaevinde yatıyor. 46 bini terör suçlusu. 33 bin kişi hırsızlık, 28 bin kişi adam öldürme suçları nedeniyle cezaevinde. Rakamlar adam yaralama 24 bin, gasp 22 bin, cinsel suçlar 16 bin diye devam ediyor.
Düzenlemeden 162 bin kişinin faydalanacak olması endişe kaynağı. Üstelik teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak başvurularla kapsamın genişleyebileceği kaygısı da taşınıyor. MHP ise bu konudaki endişelerin yersiz olduğunu savunuyor. Dile getirilen endişeler ve diğer konular teklifin görüşülmesi sırasında ele alınacaktır.
Fetullah artık doğrudan hedef
FETÖ’cülerin yargılandığı davaları izleyenler biliyor. Fetullahçılar şehit yakınlarına, gazilere ve görevlilere tehditler savuruyor. Bunun son örneği darbeci Mehmet Dişli’nin mahkeme salonunda görevli albaya yönelik sözleri oldu. Dişli görevli albayı “Sen bu yaptıklarını unutma” diyerek tehdit ediyor. Bu pişkinliğin sebebi ne? Her zamanki gibi rüyalara sığınıyorlar. Bu kez de Kasım ayında kurtulacaklarına inanmışlar. Örgüt militanlarını “kurtuluş yakın” diye motive ediyor. Ancak içerideki kaynama durdurulamıyor. Öyle ki örgüt elebaşı Gülen’in çok yakınındaki isimler bile Feto’nun despotluğundan, yaşanan hezimetlerden açıkça bahsediyor. Örgüt yöneticilerinin elebaşına duydukları güvenin sarsıldığı belirtiliyor. Diğer bir deyişle içerideki psikolojik kırılma önemli bir aşamaya ulaştı. Yakında sürpriz gelişmeler olabilir.