Bu mantarın kilosu 2 bin euro! Türkiye'de de bulundu

Sadece bir mantar. Ancak en kıymetlisinden. Siyah trüf mantarının kilosu 2 bin euroyu buluyor.

Bu değerli bitki İspanya'nın yoksul bölgelerinden Gúdar-Javalambre'in çorak topraklarında yaygın olarak yetiştiriliyor. Siyah trüf mantarı aramak ve tarımını yapmak Güney Avrupa'da, özellikle de Fransa'da 200 yıllık bir geleneğe sahip.

Kaliforniya, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da trüf mantarı alanları var. Ancak en geniş tarım alanı İspanya'nın Gúdar-Javalambre bölgesinde. İspanya'nın trüf bölgesi kırsal ve tepelik bir alan. Uzun süre önce terk edilmiş birkaç ev var. Kireçli toprak gelişime engel. Ancak buraların siyah trüf mantarının büyümesi için ideal yaşam alanı olduğu keşfedildiğinden beri bölgede ekonomik patlama yaşanıyor. Siyah trüf mantarı büyümek için örneğin meşe gibi bitkilerin köklerine ihtiyaç duyuyor.

İspanya'da Inotruf adlı kooperatif 110 bin ile 130 bin genç meşe ağacını trüf mantarıyla aşıladı.

İyi koku alan bir burun olmazsa tüm çaba boşa gider. Olgun trüfler meşe köklerinde, toprağın 5 ila 50 cm. derinliğinde kazılıp bulunmayı bekliyor.

Trüf avcılığı zorlu bir iş. Önce köpek burnuyla yerini belirliyor, ardından çiftçi kazmaya başlıyor. Bu çalışma için köpekler yıllarca eğitiliyor.

Köpekler ve domuzlar

Köpekler sadece buluyorlar, yemiyorlar. Domuzlar da keskin koku alma yetenekleri sayesinde trüf aramada kullanmaya uygun. Ancak bu hayvanlar zaman zaman buldukları yumruları kendileri afiyetle yiyor.

Sabır gerekiyor

Eladio Salvador, trüf plantasyonlarına bakıyor. Temmuz ve Kasım ile Mart arasında olmak üzere yılda iki kez hasat ediliyor. Basit gibi görünse de trüf mantarı üretiminin garantisi yok.

Meşe ağacı kökünde mantar üretmek 15 yılı bulabilir. Bu arada toprağın ve ağaçların düzenli bakımı da yapılması gerekiyor.

Son dokunuş

Siyah trüf mantarı yemek servis edilmeden kısa süre önce üzerine rendeleniyor. Mantarın yüzde 75'i sudan oluşuyor. Ancak kendine özgü bir aroması ve tadı var.
Bir trüf mantarı mikrobiyolojik olarak tamamen sterildir.

Bakteriden arınmış olup içerdiği melanin ve kuersetin maddeleri nedeniyle kansere karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Türkiye'de de umut oldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 'Siyah Elmas' olarak değerlendirilen ve kilosu 1000 Euro'ya satılan trüf mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başlattığı çalışma kapsamında Demirci İlçesi'nde 1, Soma İlçesi'nde ise 10 hektarlık trüf ormanı tespit edildi. Manisa'da aramalar bile başladı...

Bu mantarın kilosu 2 bin euro! Türkiye'de de bulundu ile ilgili etiketler Siyah trüf mantarı trüf mantarı mantar
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.