Bu önerilere kulak verin, daha az benzin ve motorin tüketin! İşte detaylar

Soğuk kışlarında daha çok yakıt tüketen benzinli ve dizel araçları verimli kullanmak için uzmanlardan öneriler geldi. İşte yakıt ekonomisi önerileri…

Kış aylarının zorlu hava koşulları, sadece vatandaşları değil; aynı zamanda otomobil gibi araçları da zorluyor. Öyle ki; kar, fırtına, sağanak yağış gibi hava koşullarında motorun ısınması da tıpkı insanın ısınması gibi zaman alıyor... Bu nedenle motoru ısıtmak ve aracı hareket ettirmek için sadece daha fazla insan enerjisi değil; aynı zamanda daha fazla da motorin veya benzin de tüketiliyor. Bunu önlemek ise mümkün.

Artan yakıt fiyatları baz alındığında, en küçük yakıt ekonomisinin bile kıymetli olduğu şu günlerde, Bilal Emin Turan’dan anlamlı bir yazı geldi. Soğuk havalarda yakıt ekonomisinin detaylarını yazan Turan, “Soğuk günlerde tüketim yüzde 10-20 seviyesinde artıyor. Daha somut anlatımla; 100 kilometrede 10 litre tüketimi olan benzinli araç yaklaşık 2 litre (yaklaşık 40 lira) daha fazla yakıyor. Peki tüketim artışını frenlemek mümkün mü? İşte yakıt ekonomisi anlamında işinize yarayacak öneriler...” girişini yaptığı yazısında birtakım önemli konulara parmak bastı.

ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEK ETKİLİ

Bu önerilere kulak verin, daha az benzin ve motorin tüketin! İşte detaylar

İdeal çalışma ısısını bilmenin önemli olduğuna dikkat çeken Turan, yazısında; “Dizel ve benzinli araçta yakıt için ideal çalışma ısısının 70-90 derece olduğu kabul ediliyor. Kış aylarında bu dereceye ulaşmak zaman alıyor. Araç ideal dereceye ulaşana kadar yüksek devirli çalışıyor. Bu gibi durumlarda araç 15-20 saniye çalıştıktan, hareketli parçalar yağlandıktan sonra hemen yola çıkılmalı. Aracın rölantide ısınması beklenmemeli” ifadelerine yer verdi. Ardından yanlış bir şekilde oturmuş olan ‘gaza sonuna kadar basma’ alışkanlığına dikkat çeken Turan, şu önerilerde bulundu:

“Bir de çalıştırdıktan sonra gaza sonuna kadar basma alışkanlığı var. Araç ısınsın diye yapılan bu işlem hem motora zarar verir hem de yakıt tüketimini olması gerekenden daha çok artırır. Aracın yol alırken ısınmasını sağlayın, araç ısınana kadar hız yapmayın. İmkanınız varsa aracı kapalı garajda tutun. Bu da dış ortam ısısına göre 10 dereceye kadar avantaj sağlar yani araç daha çabuk ısınır ve motor yağı çok katılaşmaz.”

MOTOR YAĞININ SEÇİMİ ÖNEMLİ

Turan’ın diğer önerisi ise motor yağına ilişkin oldu. Motor yağının mevsimine uygun bir şekilde belirlenmesinin yakıt tasarrufuna etki edeceğine dikkat çeken Turan, kışın araç kullanımlarında yağın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Turan’ın yazısının konuya ilişkin kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Motor yağı viskozitesi, yağın belirtilen bir sıcaklıkta ne kadar kolay aktığını ifade eder. Yağ viskozitesini tanımlayan iki sayı kullanılır. İlk sayı, ‘Winter (kış)’ anlamına gelen ‘W’ harfi ile gösterilir. Bu değer, motorun çalıştırıldığı ve yağın henüz soğuk olduğu şartlardaki akışkanlığı gösterir. İkinci sayı ise motorun normal çalışma sıcaklığına gelmesi sonrasında yağın sahip olduğu yeni akışkanlığı gösteriyor. Sayı küçüldükçe akışkanlık artar.”

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.