4 Ekim altın fiyatları! Çeyrek ve gram altın ne kadar?
Vatandaşlar altın fiyatlarınında yaşanan değişimleri merakla araştırılıyor. Ülkemizde önemli bir yatırım olan altının güncel fiyatı araştırılıyor. Altın piyasasında yaşanan değişimler aranan konular arasında. Peki çeyrek altın fiyatı ne kadar? Gram altın kaç para? İşte 4 Ekim bugün altın fiyatları! Detaylar haberimizde...
Çeyrak altın fiyatı ne kadar? Altın hem bir yatırım aracı olurken aynı zamanda sevdiklerimize alternatif hediyeler arasında yer alıyor. Bundan dolayı pek çok vatandaş altın piyasasında yaşanan değişimlerin ne olduğunu merakla araştırıyor. Aranan konular arasında olan altın fiyatlarını sizler için araştırdık. Peki çeyrek altın fiyatı ne kadar? Gram altın kaç para? İşte 4 Ekim bugün altın fiyatları! Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
GRAM ALTIN NE KADAR? 4 EKİM 2018
Gram altın, altının gramı alış 234,98 lira üzerinden işlem görürken, satış 234,99 liradan Kapalı Çarşı’da satılıyor.
ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 4 EKİM 2018
Çeyrek altın, alış 371,88 liradan işlem görürken, çeyrek altın satış, 380,53 liradan Kapalı Çarşı’da satılıyor.
CUMHURİYET ALTINI NE KADAR? 4 EKİM 2018
Cumhuriyet altını, alış 1.550,00 lira, satış 1.570,00 Türk Lirasından işlem görüyor.
22 AYAR BİLEZİK NE KADAR? 4 EKİM 2018
22 ayar bilezik, alış 210,50 liradan işlem görürken 22 ayar bilezik satış 215,50 Türk Lirası. Bir önceki hafta, 21 Eylül'de 220.43 liradan satıldı.
TAM ALTIN NE KADAR? 4 EKİM 2018
Tam altın, alış 1.532,09 lira, satış 1.572,67 liradan işlem görüyor. Bir önceki hafta, 21 Eylül'de 1590.64 liradan satıldı.
YARIM ALTIN NE KADAR? 4 EKİM 2018
Yarım altın, alış 741,63 lira, satış 761,26 Türk Lirası. Bir önceki hafta, 21 Eylül'de 795.32 liradan satıldı.
REŞAT ALTIN NE KADAR? 4 EKİM 2018
Reşat altın, alış 1.582,47 Türk Lirası, satış 1.602,95 lira. Bir önceki hafta, 21 Eylül'de 1587.11 liradan satıldı.
ALTIN NEDEN DEĞERLİ?
Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.
SAHTE ALTIN GERÇEĞİNDEN NASIL ANLAŞILIR?
Gerek ev kadınları gerek yatırımcıların en çok korktuğu sahte altın almak. Peki sahte altın nasıl anlaşılır. Uzmanların açıklamalarına göre;
Yanınızda ufak bir mıknatıs bulundurun. Altını alırken mıknatısı yakınlaştırın. Eğer geliyorsa, altın değildir; eğer gelmiyorsa o altındır.
Altın değerli ve özgül ağırlığı olan bir elementtir. Bu yüzden altınların kendilerine has bir ağırlığı vardır. Elinize aldığınızda bu ağırlığı hissedebilirsiniz. Sahte altınlarda ise ağırlık normal altınlara göre daha hafiftir.
Altının üzerinde "damga" yoksa o altının sahte olma durumu yüksektir. Altını alırken üzerinde damga olup olmadığına bakın.
Gerçek altın değeri her zaman bellidir. Şayet altın alırken, günün fiyatlarından düşükse, o altının sahte olma olasılığı yüksektir.
ALTIN TARİHÇE
Tarihte bilinen kayıtlara göre Mısır hükümdarları zamanında MÖ 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı. Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.
Peru'da MÖ 2000 yılına ait altın ziynet eşyaları kalıntılarına rastlanmış olup, Amerika kıtasındaki Aztekler ve İnkaların da altına tutkun oldukları bilinmektedir.
Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunanları, İranlıları, Makedonyalıları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları saymak yerinde olur.
MÖ 550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para olarak (sikke) bastırmış ve altının para olarak basılması ile de ticaret artmıştır. Şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiştir.
İskit ve Sarmatların (MÖ 1000) millî kahramanları konu alan altın toka yapımında ileri oldukları bilinmektedir. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo işçiliğinde en güzel örnekleri vermişlerdir. Bu eserlerden bir kısmı New York, Morgan koleksiyonunda teşhir edilmektedir.
Türkler Müslümanlığı kabul ettikten sonra altından eşya yapımını azaltmışlardır. Altın eşyayı sadece süs olarak kullanmışlardır.
Çıkarılan yerler: Mersin, Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir. Dünyada ise Yeni Gine'de çıkartılır.