Bulaşı oranı yükselirse, AVM ve kuaförlere yönelik tedbir alınacak

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nun üyeleri, 21 Mart'ta kapatılan kuaförler, berberler ve AVM'lerin 11 Mayıs'ta yeniden açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de kontrollü sosyal yaşam 4 aşamalı plana göre yeniden hayat bulacak. Virüsün etkisinin sıfırlanmasının beklendiği Ocak 2021 başında da tamamen normalleşmeye geçilmesi hedefleniyor.

Uzmanlar, kontrollü sosyal hayatın başlamasında en büyük etkenin, dünya genelinde 5’e kadar yükseldiği görülen virüsün bulaşma oranının 1’in altına düşmesi olduğunun altını çiziyor.

Ancak aynı zamanda ‘Tedbiri elden bırakmayalım’ uyarılarını da tekrarlıyor. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, vaka sayısında artışın yaşanması ve sorunun AVM veya kuaförlerde olduğu tespit edilmesi durumunda tedbirler alınacağını ifade ediyor.

'DİNAMİK BİR SÜREÇTEYİZ, ARTIK GERİ ADIM GETİRİR'

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Ülkemizde evde kalmamız, mesafe kuralına uymamız, maske takmamız ve diğer önlemler bulaş oranını düşürdü. Bu rakamın artık Türkiye’de 1’in altına düştüğünü söyleyebilirim. Çünkü vaka sayısı sürekli azalıyor" diyerek olumlu bir tablo çizdi.

Ancak Kara uyarmayı da ihmal etmeyerek, "Dinamik bir süreçteyiz, baktık bulaş oranlarında oynama oluyor, o zaman geri adım atılır. Ya da her şey yolunda gidiyorsa ileri adımlar atılır" dedi.

'KAYNAĞI BULMAK İÇİN KONTROLLÜ NORMALLEŞME ŞART'

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, "Şu anda alışveriş merkezleri açılmaya başladı, 65 yaş üstünü yavaş yavaş sokağa çıkarıyoruz. Gençler de çıkacak. Bir artış söz konusu olursa bakacağız. Bu nereden kaynaklandı bulacağız. Sorun alışveriş merkezleriyse ona göre tedbirler alınacak" dedi.

'FİLYASYON İLE ANLAYACAĞIZ'

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, gevşeme yaparken bu bulaş riskini arttırmayacak tedbirler almak gerektiğine vurgu yaparak, "Olabildiğince sosyal hayata döneceğiz ama tedbirleri de sıkı uygulayacağız. Kontrollü sosyal hayatta bulaş oranı yükselirse, filyasyon ile bunun nereden kaynaklandığı (AVM’ler mi kuaförler mi gibi) anlaşılır ve gerekli tedbirler alınır" ifadelerini kullandı.

''BULAŞIN ESKİYE GÖRE ÇOK AZALDIĞI ANLAMINA GELİR''

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise, ''Oranın 1’in altına düşmesi, yine de bulaş var demektir ancak bulaşın eskiye göre çok azaldığı anlamına gelir. Bu da normalleşmeye geçiş için iyi bir adım olarak algılanır. Bizde de öyle oldu. O nedenle tedbiri elden bırakmamak kaydıyla, önlemlere uyarak yaşantımızı sürdürmeliyiz.'' şeklinde konuştu.

Bulaşı oranı yükselirse, AVM ve kuaförlere yönelik tedbir alınacak

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.