Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş SuperHaber'e konuştu! "Değer üretmeyen işlemleri yok ediyoruz!"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş SuperHaber TV'den Emre Dağdelen'in sorularını yanıtladı. Bursa'ya yönelik hedeflerinden söz eden Aktaş, eğitim, deprem, salgın ve çevre konusunda aldıkları önlemler ve revizyon planları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
"Sayın Başkanım Merhaba,
Ben SüperHaber Tv'den Emre Dağdelen. Türkiye'deki birçok il ve ilçe belediyeleri yürüttüğümüz röportajlar serisinde huzurunuzdayım. Osmanlı'nın bu kadim şehrinin belediye başkanı olarak hizmetlerinizi, projelerinizi ve önümüzdeki seçimlere ilişkin hazırlıklarınızı izniniz olursa soracağım..."
"DEĞER ÜRETMEYEN, KAYNAK TÜKETİMİNE SEBEP OLAN İŞLEMLERİ YOK EDİYORUZ"
- 2020 yılında başlattığınız ve Türkiye'de sadece sizin uyguladığınız Yalın Belediyecilik Yönetim Modeli ile Bursa'ya ve Bursalılara ne kazandırdınız?
Göreve başladığımızda mali disiplin çerçevesinde bazı projelerde revizyona gittik. Atıl, işe yaramayan, bu şehre faydası dokunmayacak, kullanılmaya başladığında ciddi zararlar oluşturacak projelerle ciddi revizyonlar yaptık. Her şeyi kar çerçevesinde kıyaslayan bir anlayışımız olmaz. Belediyelerin kar amaçlı kuruluşlar olmadığını herkes biliyor. Ancak gerek hizmetlerde gerekse kaynak kullanımında her kalemi yalın yönetimle tek tek sorguladık. Vatandaşlara yönelik değer üretmeyen, gereksiz kaynak tüketimine sebep olan işlemleri yok ediyoruz. İyi iş modellerini yaygınlaştırıyoruz. Uygulamanın ilk yılında 72 milyon liralık tasarruf elde ettik. Buna sadece ekonomik olarak bakmamak gerek. Aynı zamanda iş gücünü doğru kullanıp, zamandan tasarruf sağladık ve hizmet birimlerimize yeni alanlar kazandık. Vatandaşa sunulan hiçbir hizmeti iptal etmedik. Çalışmalarla elde ettiğimiz kaynakları yeni projelerimize aktarıyoruz. Beni tasarruf veya makine, kaynak kullanımı noktasında eleştirmek isteyenler bilsinler ki her gün çok daha tasarruflu olmak adına daha neler yapabiliriz diye kendimizi sorguluyoruz. Doğumdan ölüme kadar 7 gün 24 saat hizmet veren bir kurumuz. Sistemi A’dan Z’ye sorgulayıp, güncellememiz gerekiyor. Tüm iş ve işlemleri yalınlaştırıp vatandaşın memnuniyetini arttırmamız gerekiyor. Kurum giderlerinden yapacağımız her tasarruf ve iyileştirme vatandaş için yeni hizmetler ve yaşam kalitesindeki artış demektir. Bize emanet edilen bu işi babamızdan miras devralmadık. Birilerine miras olarak da bırakmayacağız. Görevi gönül huzuruyla bırakmanın hazzı içinde olmak istiyoruz. İnancımızın gereği, israf haramdır. Elinizdeki kaynakları maksimum verimlilikle kullanmamız gerekiyor.
"EĞİTİME YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK"
- 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor? Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik Bursa'da belediye olarak neler yapılıyor?
Yeni neslin daha donanımlı yetişmesi amacıyla eğitim en önemli çalışma alanlarımızdan biri. Eğitim kurumlarına spor salonu kazadırmanın yanında, 400’e yakın okulumuzun da eksiklerini giderdik. Bunun yanında ekonomik ömürlerini tamamlamış olan Zafer Okulları, Elmasbahçeler Ortaokulu, Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi, Demirtaşpaşa İlkokulu, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ile Harmancık İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Adil Kınık İlkokulu ve Halk Eğitim Merkezi binalarını hayırsever işadamlarımızın da katkılarıyla sil baştan inşa ettik. Ana Kucağı Eğitim Merkezlerimiz, lise ve üniversite hazırlık kursları, üniversite sınavını kazanan öğrencilere tercih danışmanlık desteği gibi eğitimin her kademesinde çalışmalarımız devam ediyor. Yeni eğitim öğretim döneminde de eğitime yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek.
"43 İTFAİYE VE 12 BUSKİ PERSONELİMİZ YANGIN FELAKETİNDE MUĞLA'DA GÖREVLENDİRİLDİ"
- Son dönemde doğal afetlere yönelik Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak neler yaptınız? Afet bölgelerinde Türkiye'nin birçok belediyesi aktif olarak yer almıştı.
Bursa hayırsever ve bereketli bir şehir. Elazığ'da, Malatya’da, İzmir'de meydana gelen depremlerde nasıl afet bölgelerine yardıma koştuysak, son dönemde yaşanan yangın, sel gibi doğal afetler için de seferber olduk. Büyükşehir Belediyesi olarak 43 itfaiye ve 12 BUSKİ personelimiz, yangınlarla mücadele için Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz ve Milas ilçelerinde görevlendirildi. Özellikle Marmaris’in Orhaniye, Turgut ve Yukarıkeçili Mahallelerinde aldıkları tedbirlerle yangının bu bölgeye sıçramasını önleyen ekiplerimiz bu bölgedeki görevlerini tamamladıktan sonra Köyceğiz ve Milas Yeniköy Termik Santrali çevresinde büyük bir özveriyle çalıştı. Temmuz ayında Artvin’in Arhavi ilçesinde meydana gelen ardından da 2 tam donanımlı araç ve 6 personelimizi bölgeye gönderdik. Arhavi'de sel sularına maruz kalan 50 ev ile 70 ızgara ve genel temizlik faaliyetlerine katılan ekiplerimiz, 8 gün boyunca bölge halkına yardımcı oldu. Son olarak Kastamonu’na yaşanan sel felaketinin ardından AFAD’ın talebi üzerine 2 vidanjörümüz ve 5 personelimizi de Bozkurt ilçesine gönderdik. Afetlerle mücadelenin yanında afet yaşanan bölgelerde hayatın normale dönmesi adına da sosyal desteklerde bulunuyor. Daha geçtiğimiz hafta çıkan yangında 33 ev ile samanlıkların küle döndüğü Artvin'in Yusufeli ilçesine bölgeden gelen talepler üzerine 2500 balya saman gönderdik. Yine bölge halkının talepleri doğrultusunda yardımlarımız devam edecek.
DEPREMLE MÜCADELEDE YENİ GELİŞMELER
- Afet demişken Allah korusun... Bursa'da meydana gelebilecek herhangi bir deprem, yangın gibi durumlarda hazırlıklarınız var mı?
Birinci derece deprem kuşağında yer alan kentimizde özellikle depreme hazırlık konusunda Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’mızı kurmuştuk. 1999 depreminin ardından kurulan zemin etütleri araştırma birimimizin çalışmalarıyla imar planlarında gerekli revizyonlar yapıldı. Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerini hayata geçirdik. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi ile yaptığımız protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi’nin ilk etabı tamamlandı. Aynı zamanda Deprem Master Planı’nın bileşenlerinden biri olan bu çalışma ile 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimunun deprem büyüklükleri hazırlandı. Proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100.000 ve 1/25.000’lik Jeoloji Haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandı. Tübitak’la yapılan çalışmanın ikinci etabına geçilmesi için ilçe belediyelerinden gelecek yapı stoğu envanterini bekliyoruz. Bu veriler sismik tehlike haritası üzerine işlenerek, olası depremlerin binalar üzerinde yapacağı olası yıkımları hesaplamış olacağız. Bursa Afet Risk Yönetimi Master Planı ve Deprem Master Planının Tamamlanması için gerekli olan bu çalışma aynı zamanda hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi için de önemli bir altlık oluşturacak.
Depremle mücadele konusunda herkese düşen sorumluluklar var. Yaşanan depremler bize sağlam konutlar yapmamız gerektiğini gösteriyor. Konutları sağlam zeminlere ve teknik usulüne uygun olarak yapmalıyız. Asla kaçak bina yapmamalıyız.
"BURSA'DA YEŞİLİ HAKİM KILMAYA ÇALIŞIYORUZ"
- Göreve gelişinizle yaşanan büyük değişim Bursa'nın tamamında hissediliyor. Çevre konusunda, Bursa'nın dokusuna ve kimyasına uygun projelerinizden bahseder misiniz?
Bursa yeşil ile özdeşleşen bir kent. Ancak 1980’li yıllardan sonra yoğun göçe bağlı yaşanan yapılaşma maalesef kent merkezinde daha çok grileşmeye yol açmış. Bursa’yı yeniden yeşille anılan bir kent haline getirmek amacıyla yeşil alan çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı başta olmak üzere Gökdere Millet Bahçesi, Çekirge Teras Projesi gibi büyük ölçekli parklarımızla merkezde hissedilir derecede yeşili hakim kılmaya çalışıyoruz.
İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERE LAPTOP VE TABLET
- Özellikle pandemi döneminde vatandaşlara yönelik sosyal yardım konusunda neler yaptınız? Esnaf, öğrenci ve yaşlılara yönelik sosyal yardımda Bursa ne durumda?
Geçtiğimiz yıl Mart ayında Türkiye’de görülmeye başlanan koronavirüsle mücadele kapsamında hem dezenfeksiyon hem de süreçten olumsuz etkilenenlere yönelik sosyal desteklerle ilgili başarılı bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Bu süreçte 140 bin adet gıda paketi, 900 bin adet BESAŞ ekmek, 30 bin 500 adet pazar filesi, 31 bin adet temizlik paketi, 72 bin adet sıcak yemek hizmeti, okullara 10 bin adet hijyen kiti, karantina altında bulunan kişilere yönelik 6500 adet C vitamini destek paketi, yine sağlık çalışanlarına, emniyet ve jandarma mensuplarına, huzurevleri ve bakım merkezlerine 46 bin adet C vitamini tabağı dağıtımı yaptık. Yine uzaktan eğitime destek kapsamında ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet ve laptop dağıttık.
"20 BİN AİLENİN İNTERNET FATURASINI ÖDEDİK"
Pandemiden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen ve faturalarını ödeyemediği için elektriği kesilme durumuna gelen 20 bin ailenin elektrik faturası, aynı durumdaki 20 bin ailenin su faturası ve interneti kesilme noktasına gelen 20 bin ailenin de internet faturasını ödedik. Tüm bu desteklerin yanı sıra süreçten olumsuz etkilenen esnafın yaralarını sarmak için de önemli destekler paketlerini devreye aldık. İhtiyaç sahiplerine dağıtılan toplam 130 bin adet Kart16 Ramazan Destek Çekini sadece projeye katılan mahalle bakkallarında geçerli olacak şekilde dizayn ettik. Bu sayede ihtiyaç sahipleri erzaklarını mahalle bakkallarından temin ederken, pandemide zor günler geçiren esnaf da artan cirolar ile rahat bir nefes almış oldu. Tüm yapılan bu çalışmalarla pandemi süreci başından bu yana ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile esnafa yönelik yaklaşık 170 milyon TL’lik bir destek sağlamış oldu. Benzer uygulamayı Kurban Bayramı öncesinde de ayakkabı ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren küçük esnaf için gerçekleştirdik. İhtiyaç sahibi 15 bin çocuğa bayramlık kıyafetleri için 150’şer liralık bayram çeki verdik ve bu çekler Bursa Ayakkabıcılar Odası ve Bursa Hazır Giyimciler Odası’na kayıtlı küçük esnafta geçerli oldu. Şimdi aynı uygulamayı kırtasiyeci esnafımız için uyguluyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilerimize verdiğimiz eğitim çekleri sadece odaya kayıtlı kırtasiyelerde geçerli olacak. Böylelikle yine hem ihtiyaç sahipleri hem de esnafın yüzü gülecek.
- 2023 ve 2024 seçimlerine yönelik belediye olarak nasıl hazırlanacaksınız?
Bizim seçime hazırlanmak gibi bir derdimiz yok. Tek derdimiz ve heyecanımız halkımızın yaşam kalitesini daha nasıl artırabiliriz. Evde işe, işten eve giderken yolda geçirdikleri süreyi nasıl en aza indirebiliriz. Yeşil alan miktarını nasıl artırabiliriz. Biz sadece bunları düşünüyor ve kenti geleceğe daha sağlıklı taşımanın hesabını yapıyoruz. Tabiki seçimler de demokrasilerin olmazsa olması. Neticede halkımız yapılan işlere göre bir tercih yapacaktır. Biz hizmet anlamında elimizden geleni yapar, takdiri halkımıza bırakırız.
- Sosyal etkinlikler konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak neler yapıyorsunuz? Uluslararası Bursa Festivali bu yıl 30 Ağustos'a kadar sürecek. Ziyaretçilere neler söylemek istersiniz?
Son zamanlarda yangın ve sel felaketleri ile ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Moral anlamında toplum olarak iyice yıprandık. Böyle bir dönemde kültür sanat etkinliklerin özellikle moral yükseltme anlamında faydalı olacağını düşünüyorum. Kültür Sanat Vakfımızın düzenlediği Uluslararası Bursa Festivali’miz Türkiye’nin en uzun soluklu festivali. Geçtiğimiz yıl pandemic yüzünden yapılamamıştı. Halkımızda da büyük bir özlem ve beklenti vardı. Güzel bir program hazırlanmış. Ben tüm halkımızı festivale davet ediyorum.
BAŞKANA DAİR
Sayın Başkanım, burada izninizle sizinle ilgili birkaç soru yönelmek istiyorum.
- Neden Belediye Başkanı Olmak İstediniz?
Ben 33 yaşında belediye başkanı oldum. İnegöl’de son dönemimi tamamlamanın hesabını yapıyordum ki Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi nasip oldu. Bundan sonrası ne olur, özel bir hesabım yok. Geçmişte de olmadı. Ben anı yaşayan bir insanım. Aldığım görevleri layıkıyla yerine getirmenin derdindeyim. Samimiyetle ve gayretle gece gündüz demeden çalışıyorum. Şehrin her kesimine az veya çok hizmet götürdük. Eğitimden sağlığa, ekonomiden tarihe, sanattan spora varana kadar her alana yatırım yaptık. Allaha şükürler olsun ki siyaseti ahlaki çizgide icra ediyoruz. Dolayısıyla bundan sonrası için görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler...
- Sporla ilgili bir belediye başkanı olarak biliniyorsunuz. Hangi sporları yaparsanız? Şehrin takımı Bursaspor'un son durumu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Güne sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp, bazen ertesi sabaha kadar devam eden yoğun bir tempo ile çalışıyorum. Dolayısıyla spor yapmaya zaman bulduğumu söyleyemem. Bursaspor’a gelince. Bursaspor kentimizin en önemli markalarından biri. Yeni sezona da 1-1 beraberlikle başladık. Bazı transferler de yapıldı. Ben bu sezon çok daha başarılı bir grafik çizip, Süper Lig’e çıkacağımıza inanıyorum.
- Başkanlıktan arta kalan zamanlarınızda neler yapıyorsununuz? Takip ettiğiniz bir dizi var mı?
Söylediğim gibi yoğun iş temposu yüzünden televizyon izlemeye de pek zaman bulamıyorum, Eğer zamanım varsa da haber özetlerini takip ediyorum.
- Sosyal medyayı aktif olarak kullandığınız biliyoruz. Gençlere yönelik sosyal medya kullanımına yönelik tavsiyeleriniz olur mu?
Sosyal medya günümüzde tabiki tüm iletişim araçlarının önüne geçti. Doğru kullanıldığında gerçekten çok büyük yararları olduğunu görüyoruz. Bir yardım talebinin kısa sürede çığ gibi büyüyen kampanyara dönüştüğüne tanık oluyoruz. Bunlar tabii ki iyi yönledi. Ancak bir denetim mekanizması olmadığı için de çok fazla bilgi kirliliği var. Gerçekle hiç alakası olmayan konular gerçekmiş gibi paylaşılıp, üzerine milyonlarca yorum yapılabiliyor. Gençlerimizden isteğim, evet sosyal medyayı kullansınlar ancak, o platformlarda okudukları şeylere inanmadan önce gerçek olup olmadığını araştırsınlar. Çünkü artık gerçek bilgiye ulaşmak da çok kolay.